X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בית הכנסת הגדול בחדרה נבנה בשנים 1936-1940 על אדמת הח'אן ההיסטורי בו התגוררו המשפחות הראשונות שהגיעו להתיישב בחדרה לאחר שניבנו בתים במושבה עברו להתגורר בהם המתיישבים במבני הח'אן ומבני הח'אן הפכו עם השנים בעיקר מבנים לשירותי ציבור
▪  ▪  ▪
גבוה על הגבעה [צילום: אלי אלון]

לפני קרוב ל-80 שנה נבנה על גבעה נשאה, בשטח הח'אן ההיסטורי של חדרה, בית הכנסת הגדול של חדרה והוא פועל עד היום.-סיפורו של בית הכנסת הוותיק וההיסטורי.
על גבעה נשאה ברחוב הגיבורים 68 בחדרה, צמוד-דבוק לח'אן ההיסטורי של חדרה, שוכן מבנה בית הכנסת הגדול של חדרה, אחד מבתי הכנסת המרשימים הגדולים והמקוריים, אשר הוקמו בארץ בשנות ה-30. הוא נבנה לפני קרוב ל-80 שנה ופועל עד היום הזה. ביקרתי בו בימים אלה. מתפלל קבוע בבית כנסת זה מספר לי, גם כיום מתקיימות בו שלוש תפילות ביום: שחרית, מנחה ומעריב, אם כי מספר המתפללים בו פחת לעומת העבר בשל ריבוי בתי כנסת בחדרה.
בית הכנסת הגדול בחדרה נבנה בשנים 1936-1940 על אדמת הח'אן ההיסטורי בו התגוררו המשפחות הראשונות שהגיעו להתיישב בחדרה. לאחר שניבנו בתים במושבה עברו להתגורר בהם המתיישבים במבני הח'אן ומבני הח'אן הפכו עם השנים בעיקר מבנים לשירותי ציבור כמו בית מרקחת בית מדרש ועוד. בשנת 1933 הוחלט על הקמת בית כנסת גדול מרכזי למושבה בשטח חצר הח'אן ההיסטורי שנעזב עם השנים. הבחירה בשטח הח'אן כמקום המתאים ביותר להקמת בית כנסת, הייתה בשל מיקומו המרכזי והגבוה על גבעה, נישא ברם ומשקיף על כל המושבה.

אישה נבחרת לתכנן בית הכנסת
הנושא הובא לאסיפה כללית ההצעה עוררה התנגדות עצומה ביחוד בן יורשיהם של המתיישבים"
▪  ▪  ▪

בשנת 1935 הכריז ועד המושבה על תחרות לתכנון בית כנסת מרכזי. הוגשו לו 41! הצעות תכנוניות של אדריכלים. מתוכם נבחרה והתקבלה תוכניתה של האדריכלית יהודית שטוצלר-סגל, וזאת חרף התנגדות מצד גורמים שונים במושבה ומחוצה לה שאישה תתכנן את בית הכנסת. יהודית הייתה אחת האדריכליות המפורסמות בארץ בשנות ה-30, נולדה ברוסיה, למדה אדריכלות בדנציג ועלתה לארץ בשנת 1933. בין השאר, תכננה את שכונת קריית מאיר בתל אביב.
לשם מימון הבנייה נאספו תרומות והוטל מס מיוחד על תושבי היישוב. בעיתון "הצופה" מיום שני 20 בפברואר 1939 אני קורא כתבה על בית הכנסת החדש המוקם בחדרה ובין השאר נכתב בו כי ועד בית הכנסת בראשות, ש.מאירסון, ש. אורדאנג, מ. כספי, אהרון קונגרצקי ותנחום חנקין קיבל ממר יעקב רוטמן מאוסטרליה "הצעה לנדב 500 לא"י למען בית הכנסת בתנאי שבית הכנסת יקרא "בית שאול" על שם אביו המנוח שהיה מראשי חדרה. הנושא הובא לאסיפה כללית. ההצעה עוררה התנגדות עצומה ביחוד בן יורשיהם של המתיישבים". על-פי הנאמר באותה כתבה ב"הצופה". הוחלט באסיפה לא לקבל את הצעתו של יעקב רוטמן והוצע לו שבבית הכנסת "תיקבע טבלה" לזכרו של אביו...
הנחת אבן הפינה להקמת בית הכנסת התקיימה בשנת 1936 יחד עם סלילת כביש ברחוב הגיבורים. לטובת הקמתו, נהרס חלק ממבנה הח'אן ההיסטורי. על-פי התוכנית הראשונית כל מבנה החאן היה אמור להיהרס לטובת הקמת בית הכנסת ואף הוחל בהריסת מבנה הח'אן לטובת הקמת בית הכנסת. אולם קמו קולות זעקה ומחאה של תושבים שקראו לשמר את הבניין ההיסטורי, ועבודות ההרס פסקו עבודות, ונותרו מהחאן על תילם כ-10 חדרים שהמשיכו לשמש את המושבה, לצרכי ציבור, כמו בית מרקחת, בית מדרש ועוד. בנית בית הכנסת החלה בשנת 1936 ונמשכה ארבע שנים והוא נחנך ב-1941 בשנת היובל להיווסדה של חדרה.

נבנה בסגנון הבנלאומי ומזכיר מצודה

בית הכנסת נבנה כמעט כולו בטון בסגנון הבינלאומי ומשולבים בו מוטיבים מקומיים כגון, קשתות. מבנה בית הכנסת מזכיר במראהו ובמבנהו מצודה או טירה והוא בעל אלמנטים ארכיטקטוניים המזכירים מבצר - חרכי ירי, ומגדל תצפית. חשוב לציין, התקופה הייתה תקופת המאורעות, בהם ערבים פרעו שוב ושוב בישוב היהודי וגם באזור חדרה, ובית הכנסת נבנה כך ככל הנראה במכוון ליצור הרגשת ביטחון לתושבים וכדי לשמש מתחם ומקום מחסה מוגן לתושבי חדרה בעת התקפות פורעים ערביים.
גם מראה פנים בית הכנסת מרשים למדי ועטור תמונות וקישוטים לרוב עם כי מיושן משהו ועם השנים דומה כי העלה זוקן. נמסר לי כי נעשו עבודות שיפוצים ותוספות לשיפור חזותו. מעל ארון הקודש ממוקמים חלונות, ויטראז'ים המציגים את סיפור בריאת העולם.

ידע ימים יפים יותר
על המתפללים הקבועים בבית הכנסת נמנה ראש העיר הראשון של חדרה, דוד ברמן
▪  ▪  ▪

בית הכנסת ידע ימים יפים יותר. מספר מתפלליו כיום לא גדול במיוחד. בימיו הטובים של בית הכנסת התפללו בו בשבתות למעלה מ-1000 איש. היא שימש את כלל תושבי חדרה יהודים דתיים ולא דתיים מלבד מקום תפילה שימש כמובן לאירועי שמחות כמו "שבת חתן", "שבת בר מצוה" לשיעורי תורה לכינוסים ודרשות רבנים. בביקורי בימים אלה בבית הכנסת התרשמתי על-פי מודעות בית הכנסת התלויות בקיר בית הכנסת כי חלק מאירועים אלה ממשיכים להתקיים בבית הכנסת. לאורך השנים הופיעו בו חזנים ידועים ובהם, נפתלי הרשטיק, אודי אולמן, יענקלה רוזנפלד, אריה גולדברג ועוד.
רב בית הכנסת הראשון היה הרב יוסף דב הכהן ז"ל. ששימש גם כרבה של העיר חדרה. דמויות רבניות נוספות אשר פקדו את המקום היו הרב אבלסון והרב ש. בורשטיין ממייסדי הישיבה התיכונית בחדרה. על המתפללים הקבועים בבית הכנסת נמנה ראש העיר הראשון של חדרה, דוד ברמן. כנשיא בית הכנסת שימש במשך שנים אברהם קאופמן עד לפטירתו בשנת 1980. במקומו מונה כנשיא בית הכנסת אחיו מתתיהו קאופמן.
בצמוד לבית הכנסת בצדו השמאלי קיים אולם קטן שבעבר שימש אולם שמחות למיעוטי יכולת, והיום כך נמסר משמש כמקום תפילה למניין של יוצאי עדות המזרח.

תאריך:  28/09/2016   |   עודכן:  28/09/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיפורו של בית הכנסת הגדול בחדרה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רחל גרנות
אל תתפתו לקחת כל הזמן קצת ואל תאכלו את מה שלא טעים כי לא נעים    ולמארחים: זו ההזדמנות לשבור את המסורת של כמויות מטורפות ומוגזמות
אריאל י. לוין
מקצת מן הדברים שנאמרו על שמעון פרס לאורך עשרות שנות שירות ציבורי: מפי ידידים ויריבים, מעריצים ומתנגדים, ישראלים וזרים
איתמר לוין
לינדה מק-מהון, לשעבר מנכ"ל התאחדות ההיאבקות WWE, היא ידידה ותיקה של דונלד טראמפ - אך הסיוע שלה לקמפיין שלו אינו ישיר, אלא בניסיון להבטיח שליטה רפובליקנית בקונגרס
ראובן לייב
שישה ימים רצופים וגדושים של יצירה מוסיקלית, על שלל-גווניה, בהשתתפות גדולי המלחינים והמבצעים, יתקיימו בפסטיבל המוזיקה הישראלית בין ראש השנה ליום הכיפורים
אריאל י. לוין
פוליטיקה, צבא, מדינאות, מפלגות, הפלשתינים, ההינתקות, השטחים, אלוהים - מבחר מאמירותיו הבולטות של שמעון פרס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il