X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
חברות הזנק נדרשות להנפיק למשקיעיהן מניות בכורה, שזכויותיהן עדיפות על אלו של מניות המייסדים. הדבר יוצר גם בעיות, והנה הדרכים להתגבר עליהן
▪  ▪  ▪
העדפה באקזיט [צילום: דייוויד גולדמן, AP]

מניות הן מצבור זכויות שעיקרן הצבעה באסיפה הכללית של בעלי המניות בחברה והשתתפות בחלוקת דיבידנדים ובאקזיט. כשמדובר בחברות הזנק, ישנם שני סוגים מרכזיים של מניות: מניות רגילות, אשר מוענקות לרוב למייסדי החברה ולעובדיה, ומניות בכורה (preferred shares), אשר מונפקות לרוב למשקיעים.
למניות הבכורה אופייניות שתי זכויות כלכליות עודפות ביחס למניות הרגילות. ראשית, במקרה של אקזיט, בעלי מניות הבכורה יקבלו לפני בעלי המניות הרגילות את סכום השקעתם, לרוב בתוספת ריבית (liquidation preference). לעיתים, דורשים משקיעים אף לקבל לפני בעלי המניות הרגילות סכום שהוא מכפלה כזו או אחרת של סכום השקעתם. במבנה הקלאסי, יהיו בעלי מניות הבכורה זכאים לקבל, לאחר קבלת סכום ההשקעה (והתוספות לו), אף את חלקם ביתרת התמורה באקזיט, ביחד עם בעלי המניות הרגילות (participating preferred shares).
מצב דברים זה גורם לכך שחלקם של בעלי מניות הבכורה באקזיט גדול מאחוז האחזקות שלהם בחברה, כך שהם מדללים ביתר שאת את בעלי המניות הרגילות (מייסדים ועובדים, למשל). ככל שהאקזיט קטן יותר, המשמעות של העדיפות באקזיט תהיה גדולה יותר. בעוד המשקיעים שואפים להגן על עצמם ככל הניתן, ישנה כאן פגיעה ממשית בתמריצים למייסדים ולעובדים.
שנית, במקרה של סבב השקעה מאוחר יותר במחיר נמוך מהמחיר למניית בכורה (down round), מוגנות מניות הבכורה מפני דילול. בעבר נהוג היה שההגנה נגד הדילול מלאה, כלומר: המחיר הנמוך למניה חל רטרואקטיבית אף על בעל מניות הבכורה, ולצורך ההפשטה - מספר מניותיהם יוגדל בהתאם (full ratchet). במהלך חיי הסטארט-אפ, הוא עלול במקרים רבים להיזקק להשקעה במחיר נמוך יחסית. הגנת אנטי-דילול קיצונית עלולה בפועל לדלל קיצונית את יתר בעלי המניות ולהרתיע משקיעים עתידיים.
ישנן שתי דרכים מקובלות למתן את ההעדפה באקזיט. דרך אחת היא לקבוע, כי אם הסכום שהיו מקבלים בעלי מניות הבכורה כתוצאה מהאקזיט אילו היו בעלי מניות רגילות עולה על מכפלה מסוימת של סכום השקעתם, הזכות להעדפה באקזיט לא תחול. דרך שנייה היא לקבוע, כי בעלי מניות הבכורה יהיו זכאים לגבוה מבין הסכום שהיו מקבלים כתוצאה מההעדפה שלהם (בלא שישתתפו יחד עם בעלי מניות הרגילות בחלוקה באקזיט) והסכום שהיו מקבלים לו היו בעלי מניות רגילות (non-participating preferred).
לגבי ההגנה מדילול, ישנן מספר דרכים מקובלות למתן אותה. ראשית, ניתן להגביל אותה בזמן. מעבר לכך, נפוצים כיום מנגנוני אנטי-דילול שמבוססים על ממוצע משוקלל של המחיר למניה של כלל המניות המוקצות בחברה (narrow based weighted average anti-dilution) או בכלל המניות בחברה באופן רחב יותר, שכולל למשל אף את המניות בחברה השמורות לתוכנית האופציות (broad based weighted average anti-dilution).
דרך נוספת היא לשכנע את המשקיע להסתפק במניות רגילות. הדבר אפשרי בעיקר בשלבים המוקדמים ביותר של הסטארט-אפ. פעמים רבות המשקיעים בשלבים אלה הם "חברים ומשפחה", וכן ניתן להסביר שקביעת רף של מניות בכורה למשקיעים כבר בשלב זה, הופכת את הון החברה למורכב ועלולה להזיק לחברה בהמשך. כמו-כן, הדבר אפשרי ביחס למשקיעים אסטרטגיים, אשר העניין המרכזי שלהם בחברה אינו פיננסי ולכן מצבם באקזיט קטן פחות קריטי מבחינתם. בעבר הצלחתי לשכנע משקיע אסטרטגי בחברה שכבר היו בה מניות בכורה, לקבל מניות רגילות, ובלבד שגם מניות הבכורה הקיימות יומרו לרגילות.
לסיכום: מצד הסטארט-אפ ברור שיש לדחות ככל הניתן את המועד של הקצאת מניות בכורה ראשונות. עם זאת, כשמגיעה העת, ישנם פתרונות שחשוב ליישם לאתגרים שמניות הבכורה מציבות בפני החברה ומייסדיה.

הכותב הוא שותף מייסד במונוסביץ ושות', משרד עורכי דין העוסק בתחום ההיי-טק. www.monosevich.com , ronen@monosevich.com
תאריך:  13/11/2018   |   עודכן:  13/11/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גדי חיטמן
יש לתעל את המאמץ להשיג שקט לטווח ארוך ככל הניתן בגזרה הדרומית. במסגרת זו ראוי לחשוב על פתרון אזורי ולא דו-צדדי, שבו למתווכים בעלי עניין (וישנם כאלה) יהיה חלק בהרגעה
סטיוארט ג'יי אולשנסקי
יש תקרת זכוכית בתחום תוחלת החיים, אבל היום היא רכה וניתנת לפריצה    יש כיום מחקרים פורצי דרך בתחום השימוש בתאי גזע כדי 'להצעיר' את גוף האדם
יוסי אחימאיר
דעותיו ומעשיו ברוב שנותיו כמדינאי וכפוליטיקאי אינן תואמות בדיוק את לחיצת היד המאולצת לערפאת. האם באמת ובתמים האמין בשלום עם ארכי-טרוריסט זה? הוא סתם את האף ונועד עימו. האם לא היה חוזר לעמדותיו האמיתיות ומתנער בעצמו מתהליך אוסלו, בשלב זה או אחר?
יוני בן-מנחם
ארגוני הטרור ברצועה ממשיכים בהתקפות הרקטות על ישראל ומנסים ליצור מאזן הרתעה חדש שבו הם מכתיבים לישראל את מהלכיה המדינייים והצבאיים תחת האיום לפגוע בעומק העורף הישראלי. ישראל חייבת להסיר את הכפפות בעימות עם ארגוני הטרור, לחדש לאלתר את הסיכולים הממוקדים ולהיערך למבצע צבאי גדול בתוך הרצועה כדי לשקם את ההרתעה
יוסף אליעז
מי החליט על הצורך להזמין עוד 3 צוללות? שר הביטחון דאז, רא"ל מיל. יעלון טוען כי איש לא נועץ בו או ברמטכ"ל ולא שיתף אותו ואת צמרת המטכ"ל וחיל-הים בהחלטת הרכישה, דבר זה כשלעצמו כבר מחייב בדיקת עומק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il