X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מדינת ישראל נמצאת בצומת הרה גורל. השיקולים שיובילו את הנהגתה יהיו מורכבים מעצם האתגר להגנה פיזית על חיי אזרחיה. אך בחיי אדם ואומה קיימים ממדים נוספים, ובהם תשוקות לאומיות, היסטוריות ודתיות, ושיקול הדעת הפרגמטי חייב לכלול גם אותם במשוואת השיקולים הכוללת
▪  ▪  ▪
אוניית מעפילים [צילום: רודי וייסנשטיין]

בהעמדת שלושה רמטכ"לים בהנהגת מפלגת כחול לבן מהדהד המסר כי הביטחון הפך למטרת-על בסדר היום הישראלי. עיון במצע המפלגה מלמד כי זהו אכן סדר העדיפויות שעמו פונה הנהגת המפלגה אל הבוחר: הפרק המדיני-ביטחוני פותח בראש תוכן העניינים. המצע נפתח במילים "הנכונות": "ישראל היא הבית הלאומי של העם היהודי" אולם משמעות מילים אלה מתגלה בהמשך בעיקר כסיסמה. משפט זה מסתכם בהעמדת המצע על ארבעה יסודות מרכזיים: "ביטחון, ממלכתיות, כלכלה וחברה". לו העניקו למושג ממלכתיות את התוכן העמוק והמורכב שנתן לו דוד בן-גוריון בהגותו, היו מזהים, אולי, כי הוא טעון בהכרח במשמעות המובילה. הרי ביטחון קיומי יכול יהודי לבקש גם בברוקלין. אולם התוכן שניתן במצע כחול לבן למושג "ממלכתיות" נותר טכני, בתמיכת רצף קלישאות.
מאז בן-גוריון לא היה לעם ישראל מנהיג שדאג להזכיר כי ליהודים בארץ ישראל יש מטרה נשגבה מעבר למקלט בטוח. בעשור הראשון למדינה הוא חזר והדגיש: "הביטחון הוא רק תנאי לקיומנו ולעצמאותנו. למדינת ישראל ייעוד מיוחד. כל מדינה חייבת לדאוג לשלומם, לרווחתם ולהתקדמותם של תושביה. מדינתנו מצווה גם על כך, אבל אין זה העיקר. מגמתה העליונה של מדינת ישראל היא גאולת ישראל קיבוץ גלויות".
ברמה הלאומית, המעשה הביטחוני נתון בזיקות גומלין שאינן ניתנות להתרה בין ממדיו הרוחניים של הקיום הלאומי לבין ממדיו הפיזיים. אלא שבכל הקשור לדיון הביטחוני-מדיני המכוון זה שנים את דרכה של מדינת ישראל הוא צומצם למיקוד יתר בסוגיה הביטחונית. ברוח מגמה זו, אמר הגנרל ג'ון אלן על תוכניתו לסידורי ביטחון בנסיגה ישראלית מיהודה ושומרון: "תמיד האמנו שהתקדמות שהשגנו בשיח הביטחוני, מצדיקה את המשך המשא-ומתן על שאר נושאי הליבה. הביטחון לא היווה מכשול להתקדמות בשיחות השלום".
עבאס זאכי, מראשי פתח, היטיב לזהות את האיום הטמון למדינת ישראל אם תצטמצם בקיומה רק לשיקולי הביטחון. מכאן הוא הסביר את תמיכתו-לכאורה במגמת שתי המדינות באומרו: "אם ניקח מהיהודים את חברון וירושלים, משם הם שואבים השראה לקיומם, מה יישאר להם? מה הזיקה שלהם ליפו ולחיפה? כך הם יקרסו מעצמם". מתוקף הכרת הייחוד הרוחני של קיום עם ישראל בארצו, בשעותיה הקשות של מלחמת העצמאות, קבע בן-גוריון את המאבק על ירושלים כמאמץ עיקרי: "אם יש לארץ נשמה הרי ירושלים נשמתה של ארץ ישראל, והמערכה על ירושלים היא מכרעת ולא מבחינה צבאית בלבד... השבועה ההיא על נהרות בבל (אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני) מחייבת היום כבימים ההם, אחרת לא נהיה ראויים לשם עם ישראל".
מדינת ישראל נמצאת בצומת הרה גורל. השיקולים שיובילו את הנהגתה יהיו מורכבים מעצם האתגר להגנה פיזית על חיי אזרחיה. אך בחיי אדם ואומה קיימים ממדים נוספים, ובהם תשוקות לאומיות, היסטוריות ודתיות, ושיקול הדעת הפרגמטי חייב לכלול גם אותם במשוואת השיקולים הכוללת.
למדינת ישראל ולמפעל הציוני הנאבקים יותר ממאה שנים על עצם היכולת להתקיים, חייב להיות סיפור יהודי-ישראלי ייחודי ועדכני שמעניק משמעות למצוקת הקיום מתוך מאבק מתמיד, דווקא כאן בארץ חמדת אבות. בהתכנסות למרכז המפה הפוליטית, על-פי מצע כחול לבן, הסיפור הזה הולך לאיבוד. אם מצע בחירות אינו נוגע בחזון העל לקיומנו הלאומי, אולי מוטב בלעדיו, בציפייה ובדרישה להנהגה שמצפן גאולת ישראל יהיה נר לרגליה.

מבט מבס"א מס' 1,121, 25 במרס 2019.
גרסה מוקדמת של מאמר זה התפרסמה ב ישראל היום ב-15.3.2019.
הכותב הוא עמית מחקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים. שירת בצה"ל במשך ארבעים ושתיים שנים. פיקד על חיילים בקרבות מול מצרים וסוריה. לשעבר מפקד גיס ומפקד המכללות הצבאיות.
תאריך:  26/03/2019   |   עודכן:  26/03/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 דוד בן-גוריון
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
להיות עם בטוח בארצנו
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
השיקולים שיובילו את ההנהגה
ארי כספי  |  26/03/19 15:43
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ארווין קליין
ביטחון וכלכלה – הם נושאים גדולים מכדי שהבוחר הפשוט יחליט על פיהם במי לבחור    אין ספק שכל מפלגה שתעלה בסופו של דבר לשלטון, תתיישר בנושאים אלו, לפי האינטרס הלאומי, שתמיד הנחה אותנו    אבל מבחינת הבוחר הפשוט, דווקא הנושאים הקטנים, הם שעושים את ההבדל בין המפלגות    מבחינה זאת, מפלגת זהות, יכולה להביא את הבשורה
יואב יצחק
לשכת ראש הממשלה צריכה לשנות את הנוהג הקיים, ומלבד עיתונאים שחלקם עוינים את מדיניותו, לצרף לנסיעות ראש הממשלה בביקוריו בחו"ל אנשים ראויים, בהם עיתונאים עצמאיים, בלוגרים, אנשי אקדמיה, מדע, תרבות ועסקים
יוסי ברנע
תגובה למאמר של אשר כהן "מדינת לאום יהודית של כל אזרחיה" ישראל היום 20.3.19    כהן מבחין בין היות ישראל דמוקרטיה: ישראל היא בהחלט מדינה של כל אזרחיה במובן הדמוקרטי", לבין היותה "מדינת לאום יהודית של כל אזרחיה"
עמוס שנער
בפרשת "הקלטת הלוהטת" נטרל נתניהו את איום הסחיטה בדיוק באותו האופן שבו הוא דורש מגנץ לפעול כיום    מי ששואף לקריירה פוליטית צריך לדעת לספוג ולשלם מחיר אישי על טעויותיו. האם יעמוד גנץ במבחנו הראשון?
איתן קלינסקי
מאחורינו מבצעים צבאיים גדולים    כל מבצע עד כה היה למעשה מלחמה    כל מלחמה נשאה עמה שם    מלחמות שלא הביאו את השקט והביטחון המיוחלים לתושבי ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il