תנועת חמאס מזהה את חולשתו הפוליטית של יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן ואת קרב הירושה, ומנצלת את המצב למחטפים ולקביעת עובדות שלטוניות חדשות. עיתון "אלקודס" המזרח ירושלמי דיווח (5.8.15) מפי מקורות בתנועת חמאס, כי הנהגת התנועה הקימה באחרונה ברצועת עזה מנגנון מודיעין חדש ונפרד תחת הנהגה ביטחונית שאיננה קשורה למנגנון המודיעין הכללי בגדה.
לפני כמה ימים הודיע משרד הפנים ברצועת עזה כי סאמי נופל, מי שהיה המפקח הכללי של המשרד, מונה לעמוד בראש המנגנון החדש. המנגנון הוקם בשלב הראשוני בהיקף של בין 150 ל-200 איש מיחידות שונות והוא יאסוף מודיעין על התושבים והמוסדות הפלשתינים ועל כל המנגנונים הפוליטיים, הממשלתיים והצבאיים של תנועת חמאס ברצועה.
על-פי הדיווח בעיתון, חמאס הציגה את כוונתה להקים את המנגנון החדש בפגישה שהתקיימה עם ראש ממשלת ההסכמה הלאומית,
ראמי חמדאללה, ב-23 במרס השנה, והיא הבהירה כי למנגנון החדש יהיה קשר ישיר למשרדו של יו"ר הרשות עבאס והוא יעביר אליו את כל הדיווחים הדרושים. ראש הממשלה חמדאללה, הבטיח להעביר את המידע לעבאס, אולם לאחר שלא התקבלה שום התייחסות מהרש"פ, החליטה תנועת חמאס לפני שלושה חודשים על הקמת מנגנון המודיעין החדש. חמאס לא הכחישה עד כה את הדיווח.
תנועת חמאס נמצאת במצוקה בחודשים האחרונים נוכח ניסיונות לערער את שליטתה הביטחונית ברצועת עזה באמצעות שיגור רקטות לעבר ישראל על-ידי "ארגונים סוררים" כמו דאעש וארגון הג'יהאד האיסלאמי וכן שורה של פיצוצים של מטעני חבלה בכמה מקומות ברצועה. האחרון שבהם היה הנחת מטעני חבלה מתחת לשש מכוניות של דרגי פיקוד בזרוע הצבאית של חמאס ושל ארגון הג'יהאד האיסלאמי.
הקמת המנגנון החדש תשפר, ללא ספק את האיסוף המודיעיני של חמאס על הנעשה ברצועה. אולם לצעד הזה של חמאס יש השלכות פוליטיות נרחבות. הוא נתפש ברשות הפלשתינית כאיום על הלגיטימיות של מחמוד עבאס והוא מגביר את המתח בין פתח לחמאס ומרחיק עוד יותר את האפשרות לפיוס לאומי.
חוק היסוד (אלקאנון אלאסאסי בערבית) הפלשתיני משנת 2003 קובע כי מנגנון המודיעין הכללי יהיה כפוף באופן ישיר לנשיא. לכן, הצעד של תנועת חמאס נחשב כקריאת תיגר על שלטונו של עבאס והוא בא בהמשך להצהרות של מנהיגי חמאס, שהחריפו בשבועות האחרונים את הביקורת והאיומים עליו תוך שהם מצהירים כי "כהונתו הסתיימה מזמן והיא איננה חוקית".
ברשות הפלשתינית רואים במהלך הזה של חמאס צעד נוסף המגביר את הפיצול בין הגדה לרצועה וסימן נוסף לכוונתה של תנועת חמאס להגיע להסכם רגיעה ארוך טווח עם ישראל ולהקמת אמירות איסלאמית עצמאית ברצועה, מעין "חמסטאן".
אכן, כהונתו של אבו מאזן כיו"ר הרש"פ פגה מזמן. כך גם כהונתה של המועצה המחוקקת הפלשתינית (פרלמנט). אולם בהעדר אפשרות לקיים בחירות חדשות הם ממשיכים למלא את התפקיד שאליו נבחרו.
הצעד של תנועת חמאס, שנעשה ללא אישורו של מחמוד עבאס, מאפשר לו להכריז על חמאס כתנועה בלתי חוקית הפועלת לחתור תחת השלטון הפלשתיני החוקי הקיים, בדיוק כפי שעשה הנשיא המצרי א-סיסי לתנועת "האחים המוסלמים". אולם עבאס איננו עבד אלפתאח א-סיסי. הוא עבר את גיל 80 ובחודשים האחרונים הוא עסוק בקרב הירושה ברשות הפלשתינית, מחד-גיסא, בנסיונות להכשיר מועמד מטעמו, כנראה סאאב עריקאת, שיירש אותו ויבטיח את עתידו, את עתיד משפחתו ואת עתיד העסקים המשפחתיים של שני בניו, ומאידך-גיסא - בחיסול פוליטי של כל יריביו.
חמאס מנצלת את החולשה הזו - את הקיפאון המדיני והכישלון המנהיגותי של עבאס - וקובעת עובדות חדשות בשטח.