הרבנות הראשית סבורה, כי אין מנוס מהמשך האכיפה הנוכחית של איסור הכנסת חמץ לבתי החולים הממשלתיים בחג הפסח. לדבריה, הפתרונות שהציע בית המשפט העליון - מתחמי חמץ וכלים חד-פעמיים - יובילו לבעיות קשות מיידיות ואף עלולים ליצור מדרון חלקלק בעתיד.
כיום דורשים מאבטחי בית החולים מן המבקרים שלא להכניס חמץ ובסמכותם אף למנוע זאת. הרבנות מציינת, כי לדעתה אין חובה שאכיפת האיסור תבוצע בידי מאבטחים, וכל איש צוות בבית החולים יכול לעשות זאת. בפני בג"ץ תלויות ועומדות שתי עתירות בנושא, ועמדתה של הרבנות מובעת בתשובתה המעודכנת לעתירות שהוגשה השבוע (13.10.19). את שני הפתרונות הציעו השופטים
ניל הנדל,
עוזי פוגלמן ו
עופר גרוסקופף, והפרקליטות תומך בפתרון מתחמי החמץ.
לדברי הרבנות, יש להימנע ככל הניתן מיצירת "גטאות" חברתיים, ולכן ברמה העקרונית אין להסכים למצב בו בחלק מאותו בית חולים יישמרו דיני הפסח, ובחלק אחר יהיה פטור מהם. היא עומדת על ייחודם של בתי החולים מבחינת אופיים, תפעולם והשירות שהם נותנים, ואומרת שמכך נגזר גם הצורך בהסדר ייחודי בנושא החמץ. עוד מדגישה הרבנות את חומרתו המיוחדת והמתמשכת של איסור החמץ, ושהיא מחויבת לפעול אך ורק על-פי שיקולים הלכתיים ולהימנע ממראית עין של אישור כשרות למקום שאינו ראוי לכך.
הרבנות ממשיכה וטוענת, כי הנוהל הנוכחי קיים מזה עשרות שנים, וכי בניגוד לגרסת העותרים - אין המדובר בחידוש של השנים האחרונות. לדעת הרבנות, יצירת "מתחם חמץ" עלולה להוות מדרון חלקלק, כאשר בהמשך הדרך עלולה לעלות דרישה ליצירת מתחם לאוכל טרף או לשתיית משקאות חריפים, שגם הם אסורים כיום בבתי החולים. עוד היא טוענת, כי לא תהיה כל דרך למנוע זליגה של החמץ ליתר חלקי בית החולים, והמשמעות תהיה שהם לא יהיו כשרים. הרבנות גם מזכירה, כי מנהלי בתי החולים הבהירו שאין היתכנות טכנית ותקציבית להקמת מתחמים כאלו. לגבי ההצעה להשתמש בכלים חד-פעמיים לאכילת חמץ בכל חלקי בתי החולים - הרבנות אומרת, כי גורמי הבריאות מתנגדים לכך מטעמים רפואיים.
לדברי הרבנות, איסור החמץ אכן מהווה פגיעה בזכויות יסוד - אך הוא נעשה לתכלית ראויה ובמידה שאינה עולה על הנדרש. לטענתה, הוא גם מונע פגיעה ברגשות דת ואפליה של שומרי כשרות - שאף הם ערכי יסוד. לבסוף היא מזהירה, כי ויתור בנושא החמץ עלול לסכן את הכשרות כולה בבתי החולים ולגרום לחיכוכים ומריבות נרחבים בהרבה. עמדת הרבנות הוצגה בתצהירו של ראש אגף הכשרות, הרב יעקב סבג, שהוגש באמצעות עו"ד
אביעד הכהן.