כל המעורבים בהכנות להילולה בל"ג בעומר במירון ידעו במשך שנים על סכנת הצפיפות, אך איש מעולם לא דרש למנוע את קיומו. כך אומר (יום ג', 31.5.22)
אמיר אוחנה, שהיה השר לביטחון פנים בעת האסון אשתקד, בעדותו בוועדת החקירה הממלכתית. הוא שב ואמר כי למרות אחריותו המיניסטריאלית - הוא אינו חש אשמה כלשהי, לא במישור המשפטי ולא במישור המוסרי והציבורי, משום שלא צריך היה לפעול אחרת.
אוחנה אמר כי ניסה מאוד להיות קשוב לצרכיו של הציבור החרדי ולקולות שעלו ממנו בנושא ההילולה. הוא תמך בעמדתו של שר הפנים דאז,
אריה דרעי, לפיה מבחינת היבטי הקורונה ניתן היה לקיים את ההילולה ללא מגבלות. אוחנה ציין, כי המשטרה - המפכ"ל קובי שבתאי ומפקד מחוז הצפון
שמעון לביא - אמרו בבירור שיש לבחור בין הר פתוח לחלוטין לבין הר סגור לחלוטין, שכן המשטרה אינה יודעת לנהל אירוע שיש בו מספר משתתפים מוגבל, בגלל הלחץ בגדרות שהוא סכנה בטיחותית. "סברתי ואני עדיין סבור שלא הייתה הצדקה לסגור את האירוע", הוסיף.
השופטת
דבורה ברלינר שאלה: "האם ידעת משהו על מצב הצפיפות בהר?". אוחנה: "כן, כל שנה הצפיפות והדוחק הם אתגר מבחינת המשטרה, ולכן המשטרה מתייחסת אליו לא כאירוע רגיל. במשך חצי שנה היו עשרות ישיבות, עד למפכ"ל ואלי. כאשר הציגו לי את התוכניות, התרשמתי מעבודה מאוד מסודרת, רצינית ואחראית". ברלינר: "היה מענה לבעיית הצפיפות?". אוחנה: "בכל שנה מפיקים לקחים מהשנה הקודמת. המענה היה בכמה מובנים. אגף
התנועה יודע לעצור את התנועה כאשר יש צורך.
הרבה מאוד סדרנים שמצויים על ההר אמורים לתת מענה. הכי חשוב - 4,700 שוטרים שהשתתפו באירוע ושיתנו מענה לכל האתגרים המוכרים, כולל הצפיפות". לדבריו, ככלל - המשטרה יודעת לנהל קהל רב, וקיימים ניסיון רב והכשרה מתאימה.
אוחנה הוסיף: "בכל השיחות שנגעו למירון עלה נושא הצפיפות. זה אתגר שאיתו מתמודדים כל שנה המשטרה וכל מי שעוסק באירוע הזה. היו הערכות סותרות לגבי מספר המשתתפים ונערכנו לפי התרחיש המירבי. המשטרה לקחה פיקוד על האירוע, כי המרכז למקומות הקדושים לא יכול היה לעמוד מול הלחץ הציבורי של מי שרצו לבצע הדלקות. המשטרה קבעה את המספר הנכון שאפשר לשאת בו ולקיים את האירוע בצורה כמה שיותר בטוחה".
ברלינר: "יש רושם של ישראבלוף - נדבר על 20,000 [איש בהדלקות] אבל כולם יודעים שיהיו הרבה יותר". אוחנה: "משרד הבריאות דיבר על 10,000 ואחר כך על 20,000. המשטרה אמרה: אנחנו לא יודעים לאכוף את זה. המפכ"ל אמר את זה בשיחה עם ראש הממשלה, שר הבריאות ואתי". ברלינר: "אז למה לפרסם 10,000 אם לא יכולים לאכוף?".
אוחנה: "היה חשש גדול במשרד הבריאות מפריקת כל עול, ושגם באתר וגם בציבור יחשבו שהקורונה נגמרה. הם רצו להגיע למספר לא בגלל החשש האפידימיולוגי אלא בגלל החשש התדמיתי. הייתה הבנה שהמספר המוצהר לא יהיה בפועל. הייתה הבנה שזו מגבלה שאינה אכיפה, אלא נועדה לשדר מסר שהקורונה לא נגמרה". ברלינר: "לא חשבת שצריך לעשות משהו יותר מהותי מאשר לצמצם את הפער שבין 10,000 ל-20,000". אוחנה: "המשטרה אמרה בצורה הכי ברורה - הכל או לא כלום".