X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
ארדן היום בוועדת החקירה [צילום: לע"מ]
ארדן: המשטרה אחראית להעדר הטיפול בבעיות מירון
טוען שכאשר היה השר לביטחון פנים, לא הייתה לו כל סמכות להתערב בעבודת המשטרה קיבל מדי שנה התראה על קיום צווארי בקבוק בהר - אך לא עשה דבר

המשטרה היא הנושאת באחריות לכך שלא טופלו בעיות הבטיחות בהר מירון - טוען (יום ג', 31.5.22) גלעד ארדן, שהיה השר לביטחון פנים בשנים 2020-2015, בעדותו בוועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון. לדבריו, השר אינו רשאי להתערב בעבודה המקצועית של המשטרה, והיא מעולם לא התריעה שאין ביכולתה לנהל את הילולת ל"ג בעומר.
ב-2016 שלח המפכ"ל דאז, רוני אלשיך, לארדן מכתב בו עמד על הצורך במינוי מפיק וכתב שהמשטרה לא תוכל לראות את עצמה כאחראית בלעדית לאירוע. יו"ר הוועדה, דבורה ברלינר: "זה מכתב דרמטי למדי". ארדן: "הוא ממש לא דרמטי ונעשה בעצה אחת איתי. הסברתי לאלשיך, שפנייה של שר הרבה פחות חזקה מפנייה של מפכ"ל; זו לא הפעם היחידה שעשינו את זה. כך גם לגבי הפנייה שלו למנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר".
לדברי ארדן, המכתב היה חלק מניסיון להעביר את האחריות על ההילולה למשרד לשירותי דת, אבל "גם אם יש גורם מתכלל אחר, רק למשטרה יש סמכויות חוקיות. הא ראיה, שהמשטרה הסכימה לדחות את העברת האחריות. אם המשטרה חשבה שהמצב על ההר הוא סכנה לשלום הציבור, מפקדיה והמפכ"ל היו צריכים לסגור את ההר".
ברלינר: "זה לא אמור לעבור דרכך?". ארדן: "חד-משמעית לא. כאשר ניסיתי לתת הנחיות כאלה, הביאו לי את היועץ המשפטי לממשלה שהסביר לי מדוע אסור לי לקבל החלטות כאלה. אמרתי למשטרה ולנציבות כבאות והצלה, שאגבה אותן ציבורית בכל מקום בו יאמרו שהדבר איננו בטיחותי". ברלינר: "ניסית לעשות פעולות לגבי מירון ואמרו לך שזה לא בסמכותך?". ארדן: "תמיד שאלתי לגבי הוויסות בין כמות ההדלקות והאוטובוסים. התשובות של מפקדי המשטרה תמיד היו שהם עושים את הוויסות". לדבריו, אלשיך מעולם לא הציף בפניו את נושא מירון כדחוף וחשוב המחייב את התערבותו.

"קיימתי דיון והגעתי להר"

ברלינר ציינה, כי מסמך הדגשים שקיבל ארדן להילולה בשנים 2017, 2018 ו-2019 היה העתק כמעט מדויק של השנים הקודמות. ארדן הגיב: "גם האירוע הוא אותו הדבר. אם יש חשש לטילים של חיזבאללה, זה מתווסף. ככל שהמתווה הכללי של האירוע נותר אותו הדבר, גם הדגשים שממליצים לשר לשאול נשארים קבועים". ברלינר: "יש לי תחושה לא נוחה מכך". היא ציטטה התכתבות פנימית של אנשי המשרד במרס 2018: "צריכים לעבור את האירוע השנה בבלגן הרגיל", והוסיפה: "הם מבינים שיש בלגן על ההר".
ארדן: "בלגן הוא סוג של ביטוי. זה אירוע המוני שעשוי להיראות כבלגן. אני מסתכל על הסמכות והאחריות שלי". ברלינר: "מה שמטריד אותי, שיש שם תיאור מאוד פיזי של הצפיפות בהר ושל הסכנה. הם מדברים על צווארי בקבוק. אתה מקבל את המסמך הזה; אתה לא חושב שצריך לעשות משהו?". ארדן: "ודאי, אבל אין לי סמכות לתת הוראות מה לעשות בהר. אני יכול לבדוק האם המשטרה אחראית לתרחישים שונים. אני מציף את השאלות ומקבל את התשובות. כל השיח הזה נועד להרגיע אותי – שהמשטרה מכירה את האיום המרכזי ונערכת אליו".
ברלינר: "אם בשנה א' יש צווארי בקבוק, בשנה ב' הבעיה צריכה להיפתר, כך שלא נגיע לבלגן הרגיל". ארדן: "צוואר בקבוק זה ביטוי סובייקטיבי. הוא יכול לסכן חיי אדם והוא יכול להיות נסבל, שהמשטרה יודעת לנהל את הכניסה והיציאה ממנו. אין לי יכולת לענות מעבר לזה. אני נסמך על אנשי המשטרה המקצועיים בשטח. המדינה צריכה לחיות ולקיים אירועים המוניים. אם המשטרה לא אומרת שהיא תסגור או תגביל את כמות הקהל, אנחנו לא יכולים לפקוד עליה אם המפקדים בשטח אומרים שהם יכולים להתמודד עם העניין הזה".
ברלינר שאלה כיצד פעל ארדן לאחר שיו"ר ועדת הפנים דאז, דוד אמסלם, התריע שיש להבטיח שהעולים להר ישובו בשלום לבתיהם. ארדן השיב: "אני לא מבין את השאלה. שר הוא אחד עם שישה אנשים מול 32,000 שוטרים ואלפי אנשים בשירותי הכבאות וההצלה. צריך להבין את מגבלות הסמכות של השר, ודאי מול המשטרה שהחוק קובע את עצמאותה. קיימתי דיון והגעתי להר, אבל השאלה היא מה הסמכות שלי".
ברלינר: "האם עשית מאמצים לפתור את הבעיה הזאת? לא לתת הוראה למפכ"ל, אלא לומר לו". ארדן: "אני לא זוכר מה היה בשיחות בעל-פה. האחריות שלי הייתה הניסיון להעביר את האחריות [למשרד לשירותי דת]. אם המשטרה אומרת שהאירוע צריך להתקיים, והייתי אומר 'תדאגו שלא יהיו צווארי בקבוק', היו אומרים שזה כסת"ח; איך אפשר למנוע את זה באירוע המוני".

"השר צריך להיות פעיל"

בתשובה לשאלה מהו הלקח שלו מהאסון, אמר ארדן: "מי שיש לו סמכות סטטוטורית – צריך להפעיל אותה. צריך במידת הצורך לעמוד באומץ מול הציבור. עובדה שכעת הם [המשטרה] מגבילים אירועים". ברלינר: "לא היה חשש מפני העדר נתיבי מילוט שהם סטריליים לכיוון אחד?". ארדן: "ודאי, הנושא תמיד עלה והמשטרה תמיד אמרה שיש לה את היכולת להתמודד עם זה. אנחנו לא באים מתחום המשטרה וביטחון הפנים. אנחנו אנשי ציבור ולכן ועדת אור קבעה את הצורך בקצין משטרה בכיר לצידו של השר לביטחון פנים, שנותן לו דגשים. קיבלנו את הדגשים הנכונים. אם חסרים דגשים, צריך לשאול את אנשי המשטרה. הדגשים היו נכונים; המפקדים בשטח לא צלצלו מספיק בפעמוני האזהרה אלא עשו להפך".
הרב מרדכי קרליץ: "הדיבור על מפיק הוא במידה מסוימת להעביר את האחריות למישהו אחר. אני לא מבקר את הבקשה הזאת, אבל אני לא רואה משטרה ששוברת את הראש כיצד לפתור את זה". ארדן: "הבקשה נכונה. כאנשי ציבור אנחנו מסתמכים על אנשי המקצוע שאומרים לנו מה צריך לעשות".
שלמה ינאי: "כאשר מדובר בחיי אדם, השר צריך להיות פעיל ולפקח על הגוף". ארדן: "בגלל עוצמתה של המשטרה, מסקנות ועדת אור אינן מיושמות במלואן. לכן קצינים בשירות פעיל ולא קצינים בדימוס משרתים בלשכת השר". ינאי: "אתה מְמַנֶה את המזכיר הביטחוני לשר, לא המשטרה". ארדן טען שיש קושי של תקציב ותקן למנות קצין בדימוס; ינאי הגיב: "אם זה היה חשוב לך, היה מתגבר על הבעיות הללו".
לדברי ארדן, "יש פה משהו בלתי הוגן כלפי הדרג המדיני. אתה יכול לבוא אליו בדרישה כאשר גורם מוסמך התריע שיש סכנה לחיי אדם, אבל פה יש דרג מקצועי שאמר שהוא יודע לטפל בזה". ינאי: "אם המשטרה אינה ממלאת את תפקידה, זו אחריות של השר". ארדן: "ואם לא אומרים לשר שהם לא מסוגלים? אם היו אומרים לי שלא מסוגלים לאכוף, הייתי אומר: תסגרו את האירוע. מעולם לא אמרה לי המשטרה שמספר הנוכחים בהדלקה עולה על זה שאישר המהנדס ושהם אינם מסוגלים לאכוף את זה". ינאי תהה, האם ייתכן שקציני משטרה לא אוכפים כדי לרצות את הדרג המדיני ולא לפגוע בקידומם. ארדן דחה השערה זו.
ינאי: "האם מירון לא הפך להיות מצוות אנשים מלומדה, לסוג של שאננות והימנעות מבחינה בסיסית של סוגיות הגבלת הקהל והתשתית, שאם לא נטפל בהן זה יתפוצץ בפנינו?". ארדן: "אני לא חושב. הציבור החרדי סבל שם והציף את הבעיות. ההר הוא הר, המצב בשטח הוא המצב בשטח. אי-אפשר להמציא את המציאות מאפס. יש מי שמוסמך לסגור את האירוע אם הוא לא בטיחותי – המשטרה או נציבות כבאות והצלה. אם הם לא עושים את זה, אי-אפשר לבוא בטענות לדרג המדיני. צר לי מאוד שקציני המשטרה ראו את הדברים ולא הציפו אותם במלוא חומרתם".

תאריך:  31/05/2022   |   עודכן:  31/05/2022
+נתניהו לא השיב במרס 2015 למכתב התרעה בנוגע למירון
16:56 31/05/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

דוד צור, ניצב בדימוס שעמד בראש ועדת משנה בכנסת לנושא מירון, התריע על המצב בו  ▪  סבור שיש שיקולים פוליטיים בהימנעות מהסדרת ההר - וגם מדגיש שלא ניתן לבטל את ההילולה

צור היום בוועדת החקירה [צילום: לע"מ]
+אוחנה: כולם ידעו כל השנים על הצפיפות במירון
12:03 31/05/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

מי שהיה השר לביטחון פנים בעת האסון טוען, כי איש לא קבע שאין לקיים את ההילולה בשל בעיית הצפיפות  ▪  שב ואומר שהוא נושא באחריות כשר - אך לא באשמה לאסון  ▪  ינאי: היית צריך לשאול שאלות

אוחנה היום בוועדת מירון [צילום: לע"מ]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ארדן: המשטרה אחראית להעדר הטיפול בבעיות מירון
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אסון מירון
איתמר לוין
מי שהיה השר לביטחון פנים בעת האסון טוען, כי איש לא קבע שאין לקיים את ההילולה בשל בעיית הצפיפות    שב ואומר שהוא נושא באחריות כשר - אך לא באשמה לאסון    ינאי: היית צריך לשאול שאלות
איתמר לוין
מי שהיה השר לשירותי דת בעת האסון שיבח ערב האירוע את ההיערכות - ואומר שעשה זאת לאחר שגורמי המקצוע הבטיחו לו שהם ערוכים    טוען שנאמר לו שאינו יכול "להזיז אפילו סיכה" באתר
איתמר לוין
מירי רגב ודודו אמסלם - שהיו יושבי ראש ועדת הפנים - התריעו ב-2014 וב-2016 בפני ראש הממשלה דאז שהעדר האחריות במירון עלול לגרום לאסון, אך הוא לא פעל    ינאי: תשובתו של צבי האוזר, מזכיר הממשלה ב-2014, הייתה התחמקות
איתמר לוין
ישראל אוזן העיד בוועדת מירון על התערבותו של דרעי בהילולה והסביר שעשה זאת כמי שדאג לאינטרסים של הציבור החרדי    אמר שנתניהו התערב והנחה שההר יהיה פתוח, לאחר לחץ חברי סיעת יהדות התורה ובהתאם להמלצת דרעי ואוחנה
מירב ארד
הוועדה אישרה את הצע"ח בקריאה ראשונה    פקידי האוצר דרשו בדיון בוועדת העבודה והרווחה כי החוק לא יכלול בדיעבד את נפגעי אסון מירון, אך חברי הכנסת התנגדו לכך מפורשות ואיימו במשבר קואליציוני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il