מחירי מוצרי היסוד בבתי הכלא מגיעים לבית המחוקקים. חבר הכנסת
ארז מלול (שס) הביע בישיבת המליאה האחרונה את חששותיו מהמחירים המופקעים שעל האסירים לשלם עבור חפצים חיוניים בכלא. הוא קרא תיגר על הממשלה תוך שהוא מצטט הצהרות של השר לביטחון פנים לשעבר,
גלעד ארדן, כבר בשנת 2019.
לטענת מלול, ארדן הודה כי מכרז פומבי שפורסם ב-2010 לא הצליח לצפות את הירידה בתעריפי התקשורת וכתוצאה מכך, אסירים עדיין מתמודדים עם מחירים גבוהים עבור שיחות טלפון. מלול טען כי מצב זה נמשך ארבע שנים מבלי שנעשו שינויים מהותיים.
הוא הדגיש את הדוגמה של טלכרד, כרטיס חיוג המשמש אסירים, שגובה כ-13 שקלים לדקת שיחה, סכום גבוה משמעותית מהתעריפים העומדים לרשות הציבור הרחב. מלול תהה מדוע הנושא הזה לא טופל, למרות שארדן הודה שזו הייתה טעות. לשם השוואה, אזרחים מחוץ לבתי הכלא נהנים מתעריפים זולים משמעותית, ומשלמים בסביבות 25 שקלים עבור 2,500 עד 5,000 דקות.
לאחר מכן העביר מלול את המיקוד לתחום דאגה אחר: מחירי המוצרים הנמכרים בקנטינות בכלא. הוא טען כי לאסירים יש עלויות בלתי סבירות עבור פריטים בסיסיים. למשל, שמן זית סורי נמכר ב-42.60 שקלים, בעוד שאזרחים מחוץ לכלא משלמים פחות באופן משמעותי. דוגמאות נוספות שהזכיר כוללות שמן קנולה, שמחירו 13.50 שקלים לעומת 7-6 שקלים בחנויות רגילות, ופריטים חד-פעמיים כמו כוסות וצלחות, מרקים ומשקאות קרים הנמכרים במחירים גבוהים יותר בהשוואה לתעריפי השוק.
בתגובה לטענות אלו, הכיר השר לביטחון לאומי
איתמר בן-גביר בחשיבות ההתחשבות בזכויות האסירים ובזכויות האדם בתוך כותלי הכלא. הוא שיתף מידע שקיבל משירות בתי הסוהר, המצביע על כך שסקר שנערך בשנים 2021 ו-2022 הגיע למסקנה שהמחירים בקנטינות בכלא נמוכים בממוצע מהמחירים בחנויות מסחריות.
עם זאת, בן-גביר הודה כי היו מקרים מסוימים, כמו מחיר שמן הקנולה, שבהם ביקש לערוך בירורים נוספים בשל הכרתו בחלופות זולות יותר בשוק. הוא הדגיש את הצורך להבטיח שהמחירים בקנטינות בכלא יתאמו לתעריפי השוק.
בנוגע לסוגיית תעריפי התקשורת אישר בן-גביר כי יצא לדרך מכרז חדש לטיפול בחוזה המיושן משנת 2010. הוא הבטיח לציבור כי נעשים מאמצים לתקן את המצב ולהפחית את העלויות של האסירים עבור שיחות טלפון. נציבת שירות בתי הסוהר אמורה לקיים בסוף החודש דיון לקידום הוצאת מכרז חדש המשקף את תעריפי השוק הנוכחיים.
בעוד בן-גביר הכיר בחשיבות היחס ההוגן לאסירים, הוא הדגיש גם את עמדתו לגבי אסירים ביטחוניים, וקבע כי מי שביצע פעולות אלימות ממניעים לאומניים לא צריך לקבל הטבות ופריבילגיות מופרזות. הוא ציטט את ההחלטות האחרונות שקיבל לטפל בנושאים כמו טיפול שיניים ומתן הרשאות מסוימות לאסירים ביטחוניים - אך נמנע מלציין כי החלטתו זו פוגעת גם באסירים שאינם ביטחוניים.
השר גם הזכיר את החלטתו לשנות את ההרשאות הניתנות לאסירים, במיוחד לאסירים ביטחוניים, תוך הדגשת הפסקת השימוש בפיתות טריות למי שהורשעו בעבירות אלימות. הוא הגן על פעולות אלה ואמר כי הן צעדים הכרחיים למניעת הרשאות בלתי מוצדקות.