בית הנבחרים האמריקני אישר הערב (20.4.24) חבילת סיוע חוץ בסך 95 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לישראל. לאחר שהסנאט יאשר את אותה חקיקה, יסתיימו חודשים ארוכים של עיכובים שנבעו מן המחלוקות הפוליטיות בין הדמוקרטים לרפובליקנים ובעיקר בתוך הסיעה הרפובליקנית בבית הנבחרים.
האישור לישראל ולסיוע
הומניטרי לאיזורי עימות, כולל רצועת עזה, הוא בסך 26.4 מיליארד דולר. הוא אושר ברוב של 366 צירים מול 58; כמעט כל הרפובליקנים תמכו בסיוע לישראל, בעוד כמעט כל המתנגדים היו דמוקרטים - ביטוי לדו-מפלגתיות הגוברת של התמיכה בישראל, שעד למלחמה הנוכחית כמעט ולא הייתה נתונה במחלוקת פוליטית. הסיוע לאוקראינה אושר ברוב של 311 נגד 112, כאשר כל הדמוקרטים תומכים בו, בעוד כל המתנגדים הם משורות הרפובליקנים, כך שרוב הסיעה התנגדה לו (112 מתנגדים מול 101 תומכים).
הסיוע הביטחוני לישראל כולל 4 מיליארד דולר למערכות כיפת ברזל וקלע דוד, 1.2 מיליארד דולר למערכת מגן אור ליירוט טילים ורקטות באמצעות לייזר, 4.4 מיליארד דולר לחידוש מלאי של "פריטים הגנתיים" ו-3.5 מיליארד דולר לרכישת מערכות נשק מתקדמות בארה"ב. החוק מקל על העברת ציוד הגנתי מהמחסנים של ארה"ב במדינות אחרות לישראל ואוסר על העברת מימון לאונרא. עוד 2.4 מיליארד דולר מיועדים לפעילות הצבאית האמריקנית במזרח התיכון, אשר ספגה עשרות מתקפות מצד שלוחיה של אירן מאז החלה המלחמה. הסיוע ההומניטרי עומד על 9.2 מיליארד דולר.
הסנאט אישר לפני חודשיים את אותה חבילה, אך כמקשה אחת. המיעוט הקיצוני בסיעה הרפובליקנית בבית הנבחרים (כ-25 מבין 218 הצירים) בלם את האישור בהמרצתו של
דונלד טראמפ, בעיקר בשל התנגדותו להמשך הסיוע לאוקראינה. בשל כך, נמנע היו"ר מייק ג'ונסון מהבאתו לדיון - למרות שיכול היה לעבור בתמיכת הדמוקרטים (213 צירים). כעת מאיימים שלושה מצירי הימין הקיצוני לפעול להדחתו של ג'ונסון, כשם שעשו אשתקד ליו"ר קווין מק'ארתי - אך נראה שהפעם הדמוקרטים יתייצבו לצידו וימנעו את הרוב הדרוש.
ביידן לסנאט: תאשרו בדחיפות
בשבוע שעבר החליט ג'ונסון לקדם את הסיוע באמצעות חלוקתו לארבעה חוקים נפרדים: הסיוע לאוקראינה (60 מיליארד דולר), הסיוע לישראל ולמטרות הומניטריות (כולל רצועת עזה, 26 מיליארד דולר), סיוע לטייוואן ולאזור הודו-פסיפיק (8 מיליארד דולר) ושורה של חוקים הקרובים לליבם של הרפובליקנים (איסור על פעילות טיק-טוק בארה"ב אם השליטה לא תעבור מידיים סיניות לידיים אמריקניות, עיצומים חדשים על אירן, הנחיה לנשיא לדרוש מאוקראינה עד 2026 להחזיר 10 מיליארד דולר שיוגדרו כהלוואה, שימוש בנכסים רוסיים מוקפאים למימון מקצת מהסיוע ועוד).
לאחר אישור כל חוק בנפרד, החקיקה תאוגד לחוק אחד שיועבר לאישור הסנאט בהמשך השבוע (23.4.24) ולאחר מכן לחתימתו של הנשיא
ג'ו ביידן. הדמוקרטים בבית הנבחרים תומכים בעיקרה בחבילה זו ומוכנים לקבל צעדים החשובים לרפובליקנים כחלק מפשרה לצורך העברת תקציבי הסיוע הביטחוני וההומניטרי החשובים להם. כאמור, גם רוב הרפובליקנים תומכים בחבילה זו, שזכתה בסנאט לאישור ברוב דו-מפלגתי גדול.
ביידן אמר לאחר ההצבעה: "החבילה מגיעה ברגע של דחיפות רבה, כאשר ישראל עומדת בפני התקפות חסרות תקדים מאירן, ואוקראינה - תחת הפצצות מתמשכות מרוסיה". הוא קרא לסנאט לאשר במהירות את החבילה "כדי שנוכל לשלוח במהירות נשק וציוד לאוקראינה כדי לענות על הצרכים הדחופים שלה בשדה הקרב".
ראש הממשלה,
בנימין נתניהו, צייץ בתגובה: "הקונגרס האמריקני אישר הרגע חבילת סיוע, המדגימה את התמיכה הדו-מפלגתית החזקה בישראל וכזו המגינה על התרבות המערבית. תודה לכם חברים, תודה לך אמריקה!" כאמור, תוצאות ההצבעה על הסיוע לישראל מלמדות בפועל על מחלוקת בין המפלגות בנוגע לסיוע, כאשר כ-20% מן הדמוקרטים התנגדו לו.
ג'ונסון, בעצמו תומך בולט של טראמפ ומכחיש בחירות, שינה את עמדתו בנוגע לסיוע לאוקראינה לאחר שורה של לחצים, כולל מצד הנשיא
ולדימיר זלנסקי, וגם לנוכח העובדה שלא ניתן היה לאשר בנפרד את הסיוע לישראל - בו הוא תומך נמרצות. ג'ונסון הזהיר, כי
ולדימיר פוטין עלול לפלוש למדינות הבלקן ואפילו לפולין (החברה בנאט"ו) אם לא ייבלם באוקראינה, ואמר שמוטב לשלוח לאוקראינה נשק ולא חיילים אמריקנים.
"בני עומד להיכנס למכללת הצי בסתיו הקרוב", אמר ג'ונסון בשבוע שעבר. "מבחינתי זהו עניין של אש חיה, כמו להרבה מאוד משפחות אמריקניות. זה לא משחק. זו לא בדיחה. אנחנו לא יכולים לשחק פוליטיקה בזה. עלינו לעשות את הדבר הנכון, ואני אאפשר לכל ציר להצביע לפי מצפונו ורצונו".
ראש הממשלה הביע שביעות רצון מאישור הסיוע על-ידי בית הנבחרים: הקונגרס האמריקני אישר ברוב מוחץ הצעת חוק סיוע מוערכת מאוד, המדגימה תמיכה דו-מפלגתית חזקה בישראל ומגינה על הציוויליזציה המערבית. תודה לכם חברים, תודה לכם אמריקה!, אמר נתניהו.