יו"ר התאחדות תאגידי כוח אדם זר לבנייה, אלדד ניצן, פנה (15.5.24) במכתב למשרד ראש הממשלה, וקרא לדחיית ניסיונות להחזיר את גיוס והעסקת העובדים הזרים לידי התאחדות הקבלנים בוני הארץ וקבלני הבניין.
לדברי ניצן, שיטת התאגידים, שהונהגה בשנת 2005, היא הצלחה ואין לשנותה. הוא טוען ששיטה זו הביאה לשיפור משמעותי בתנאי העבודה של העובדים הזרים, הגבירה את הפיקוח על הענף וייעלה את תהליך גיוס העובדים.
"שיטת (משטר) התאגידים נחשבת לפתרון פורץ דרך וחלון הראווה של מדינת ישראל בהעסקת
עובדים זרים", כתב ניצן במכתבו. "יש להותירה על-כנה ולא לחזור 20 שנה אחורה לתופעות השליליות אותם מיגרה החלטת הממשלה (2446) בהתאם להמלצות ועדת אנדורן".
ניצן מזהיר מפני ניסיונות להחזיר את גיוס העובדים הזרים והעסקתם לידי גורמים שאינם תאגידי כוח אדם מוסדרים. הוא טוען שזוהי הליכת צעד אחורה שיחזיר תופעות שליליות ויפגע בענף הבניין כולו.
"יש לאפשר לתאגידים המורשים להעסיק את העובדים הזרים (ובעתות החרום אף לגייסם במסגרת החלטת הממשלה הנ"ל), באופן בו יישמרו זכויות העובדים, והעסקתם תתבצע בהתאם לנהלים ולדין, באופן מקצועי ויעיל, ומבלי שגורמים אחרים ינצלו מצב זה לטובת אינטרסים זרים ולא ענייניים", כתב ניצן.
הרקע לטענותיו של ניצן הוא מצוקת כוח אדם בענף הבניין שנוצרה בעקבות המלחמה האחרונה ומניעת כניסת עובדים פלשתינים ארצה. כתוצאה מכך, הממשלה אישרה גיוס של 10,000 עובדים זרים על-ידי תאגידי כוח אדם, אך ניצן טוען שהתהליך נתקל בקשיים רבים.
"הותנה גיוס העובדים במיונם המקצועי על-ידי התאחדות בוני הארץ ותנאים מגבילים נוספים של גיוס מינימום של 1,000 עובדים מכל מדינה פוטנציאלית, הערמת קשיים ביורוקרטיים רבים בהליך הקונסולארי (דרישה למסמכים רבים ואימותים קונסולאריים ואפוסטילים)", כתב ניצן.
לדברי ניצן, תאגידי כוח אדם מסוגלים לגייס עובדים זרים בצורה יעילה ומהירה יותר, תוך שמירה על זכויות העובדים. הוא קורא למשרד ראש הממשלה לדחות כל ניסיון להחזיר את גיוס והעסקת העובדים הזרים לידי גורמים שאינם תאגידי כוח אדם מוסדרים.
"התאגידים הקיימים ידעו להביא כאמור כל כמות מבוקשת משלל מדינות אפשריות ע"י מבחנים שלהם וגיוסים שהם יעשו", נשיא ההתאחדות. "כאשר הפתרון שעומד לנגד עיניהם להביא עובדים מקצועיים כי ברגע שהקבלן קולט את העובד כל החובות חלים על התאגיד. ענף הבנייה הוא היחיד שעובד במודל של תאגידים וברגע שהתאגיד אחראי על העובד וכל העליות חלות עליו צריכה להיות גם האחריות שלו לגיוס וגם להעסקה. כל ניסיון לייצר חזרה לעבר השחור של העסקת עובדים שהיה עד 2005".