מחקר חדש שנערך בחוג לתקשורת באוניברסיטת חיפה, מצביע על כשל מערכתי מבני במשטרת ישראל, המסביר את התנהלות הקצונה הגבוהה ואת משבר האמון במשטרה מאז הקמתה. לפי החוקרים, השליטה המוחלטת של הדרג המדיני במינויים, בתקציבים ובחקיקה, היא הגורם המרכזי לאופן פעולתם של בכירי המשטרה. "השליטה המוחלטת במשאבי המשטרה מצויה בידיים פוליטיות - מינויים, תקציבים וחקיקה. תלות זו משפיעה ישירות על סדר העדיפות של הקצונה הגבוהה במשטרה ומעצבת את התרבות הארגונית", כך אומרת הד"ר אריאלה יושע, עורכת המחקר.
ממצאי המחקר מתארים שורת משברים היסטוריים שהמשטרה נאלצה להתמודד עמם, כשהמשותף לכולם הוא המעורבות הפוליטית שקידמה אינטרסים פוליטיים על חשבון האינטרס הציבורי. יושע הזכירה את "פרשת שורת המתנדבים" בעשור הראשון למדינה, "תיק אפרסק" בשנות ה-70, ו"פרשת הניצבים" ב-2014, שבה הואשמו בכירי להב 433 בקבלת שוחד.
במחקר הודגש כי הצורך לשפר את תפקוד המשטרה מחייב הוצאת הליך מינויי בכירי המשטרה מידי נבחרי הציבור, והעברתו לוועדה ציבורית שתפעל בשקיפות מלאה. "על-מנת שהמשטרה תוכל לפעול באופן המיטבי לטובת הציבור, יש לנתק את התלות הפוליטית ולהבטיח שהמינויים יהיו מקצועיים ולא פוליטיים", הדגישה יושע.