המאכלים הסמליים הקשורים לברכות ומשתנים מעדה לעדה וכוללים בנוסף ל"תפוח בדבש" המסורתי גם את המאכלים הבאים:
תפוח עץ תפוח בדבש
שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה כדבש. נאכל טרי, מבושל, מיובש, אפוי, כלפתן, כמיץ וכיין. ברפואה העממית נחשב כיעיל נגד עצירויות, למחלות קיבה ובעיות עיכול. הרכב תזונתי: 100 גרם מכילים כ-37 קלוריות.
דבש
הדבש הוא צוף הפרחים אותו מלקטות ומעבדות הדבורים. מתיקותו נובעת מתכולת הגלוקוזה (סוכר ענבים) והפרוקטוזה (סוכר הפירות) שבו. הדבש מכיל כ-20% מים וכמות מזערית של מרכיבים תזונתיים נוספים ומתאפיין לכן בכמות גדולה של פחמימות פשוטות.
הדבש עני באבות מזון ואין לו ערך תזונתי גבוה בשל דלות כמויות הויטמינים, מינרלים, חלבונים וכדומה, הוא מצטיין בעושר רב של סוכרים פשוטים התורמים לגוף קלוריות בלבד. מאידך-גיסא, זהו מקור קלוריות עשיר הנעכל בקלות על-ידי הגוף ומספק במהירות אנרגיה זמינה.
אזהרה: דבש מסוכן לתינוקות עד גיל שנה. דבש עלול להכיל חיידקים שונים המסוכנים עד כדי גרימת מוות לפעוטות. רעלן המצוי בחיידקים גורם לתסמונת הרעלה מסוכנת ביותר. לגבי תינוקות מעל לגיל שנה, הדבש אינו מהווה סכנה ואין מניעה לאוכלו. הרכב תזונתי: 100 גרם מכילים כ-320 קלוריות, כ-0.3 גרם חלבון, כ-79.5 גרם פחמימות זמינות.
תמר
"שייתמו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו". אחד משבעת המינים, תמרים ככלל מתוקים כטריים, כמוקפאים או מיובשים ומהווים חטיף מעולה עתיר קלוריות. הרכב תזונתי: 100 גרם תמרים טריים מכילים כ-107 קלוריות, כ-1 גרם חלבון, כ-0.1 גרם שומן, כ-24 גרם פחממות זמינות, כ-21 גרם סידן, כ-0.3 גרם ברזל, כ-350 מ"ג אשלגן וכ-6 מ"ג נתרן. לעומתם, 100 גרם תמרים יבשים תורמים כ-247 קלוריות, כ-29 מ"ג סידן, כ-1 מ"ג ברזל, כ-586 מ"ג אשלגן, כ-2 מ"ג נתרן.
רימון
"שירבו זכויותינו כרימון". לפי המסורת היהודית, בכל רימון 613 גרעינים בדיוק כמניין תרי"ג המצוות. מיץ הרימונים משמש פעמים רבות כמשקה מרענן או כתוסף לשיפור הטעם. בעבר נהגו להכין מהרימונים משקה שנקרא "עסיס רימונים" או "יין רימונים". ברפואה העממית נחשב כמנקה את הגוף, עוזר בטיפול נגד תולעי מעיים, יעיל כנגד שלשולים ועוזר בריפוי פצעים בחלל הפה. הרכב תזונתי: 100 מ"ל מיץ רימון מספק כ-63 קלוריות, כ-0.4 גרם חלבון, כ-0.1 גרם שומן, כ-15 גרם פחמימות, כ-240 מ"ג אשלגן, כ-5 מ"ג ויטמין C.
שומשום
יש שנוהגים לאכול שומשום לסימן טוב. מן השומשום מפיקים שמן, חלבה, טחינה ועוד. בגרגרי שומשום קלויים משתמשים לתיבול סלטים ולזרייה על מאפים כגון בורקס וכעך. לשומשום יש קליפה. הגרעין עם הקליפה הוא השומשום המלא, הגרעין המקולף הוא השומשום הלבן. שומשום מלא מכיל כמויות גדולות של סיבים וסידן וכמו-כן גם נוגד חמצון ייחודי המעכב את ספיגת הכולסטרול במעי ואת ייצור הכולסטרול בכבד. שומשום ומוצריו (חלבה, טחינה, נבטי שומשום, שומשום מלא טחון, חמאת שומשום) מהווים מקור לסידן. הרכב תזונתי: 100 גרם גרעיני שומשום מכילים: כ-595 קלוריות, כ-26.4 גרם חלבון, כ-51 גרם שומן, כ-6.4 גרם פחמימות זמינות, כ-131 מ"ג סידן.
שעועית מוארכת (לוביה)
שירבו זכויותינו ותלבבנו. נאכלת כתוספת למנה עיקרית ובסלטים. הרכב תזונתי: כוס לוביה מבושלת מכילה רק כ-118 קלוריות, ומהווה מקור לסידן, חומצת פולית וויטמין A, עם כ-0.5 גרם חלבון, כ-1.6 גרם תאית וכ-20 גרם פחמימות.
דלעת
שתקרע רוע גזר דיננו ויקראו לפניך זכויותינו ותגזור עלינו גזרות טובות. הדלעת הכתומה מכילה הרבה בטא קרוטן (פרו ויטמין A) שעוזר כנגד תהליכי חמצון. יש בה גם ויטמיני B, C ומינרלים כמו סידן, אשלגן, מגנזיום ומעט ברזל. זהו ירק קל מאוד לעיכול ובעל ערך קלורי נמוך מאוד. מזון טוב לתינוקות, ילדים ומבוגרים. את הדלעת ניתן לאכול מבושלת, מאודה, אפויה, טרייה (מגורדת בסלט, למשל), מעוכה, מוקפצת, כמיץ, בעוגות או מאפים, בריבות וגם את הגרעינים שלה אוכלים (לא קלויים, הם עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות וגם באבץ). הרכב תזונתי: 100 גרם דלעת מבושלת מכילה: כ-21 קלוריות, כ-1 גרם חלבון, כ-0.1 גרם שומן, כ-4 גרם פחמימות זמינות, כ-108 מ"ג קרוטן.
גזר (צימס)
עדות אשכנז מקפידות לאכול גזר בליל ראש השנה כסימן טוב לשנה הבאה "יהיה רצון שתגזור עלינו גזרות טובות", שכן הגזר מתפרש בלשון גזרה. ירק שורש עשיר בבטא קרוטן שהופך בגוף לוויטמין A ומשמש כנוגד חמצון. מונע הפרעות בראיה ועיוורון לילה ושומר על מבנה העור. הרכב תזונתי: 100 גרם גזר מכילים כ-43 קלוריות, כ-1 גרם חלבון, כ-0.2 גרם שומן, כ-2,813 מק"ג רטינול, כ-350 מ"ג אשלגן.
טיפים:
- ככל שהגזר כהה יותר הוא בריא יותר (מכיל יותר בטא קרוטן);
- כדאי להוסיף למאכלי הגזר שמן זית הממיס את הבטא קרוטן ועוזר לספיגתו ולהפיכתו לוויטמין A.
סלק
שיסתלקו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו. עדות המזרח נוהגות לאוכלו בליל ראש השנה בברכת "בורא פרי האדמה" ולאחר-מכן "יהי רצון שיסתלקו". הרכב תזונתי: 100 גרם סלק מבושל מכיל כ-31 קלוריות, כ-1.5 גרם חלבון, כ-0.1 גרם שומן, כ-5.9 גרם פחמימות זמינות, כ-320 מ"ג אשלגן.
כרישה (פרסה / לוף)
שיכרתו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו. נקראת "כרתי" מלשון "כריתה". דומה לבצל. מנהג של עדות המזרח לאוכלה בליל ראש השנה. הרכב תזונתי: 100 גרם כרישה מבושלת מכילה כ-37 קלוריות, כ-0.8 גרם חלבון, כ-0.1 גרם שומן, כ-7.5 גרם פחמימות זמינות, כ-30 גרם סידן, כ-87 מ"ג אשלגן.
דג
שנהיה לראש ולא לזנב. אכילת הדגים מקובלת עקב הסגולה שלהם לפרות ולהתרבות "וידגו לרוב בקרב
הארץ". בנוסף נהוג לאכול ראש של דג (או גדי) כדי שנהיה ל"ראש ולא לזנב". הדגים הם מקור טוב לחלבון, הם קלים יותר לעיכול מבשרים ומכילים פחות קלוריות (לאותה כמות גרמים). אבל בעיקר הם תורמים לבריאותנו הודות לחומצת השומן אומגה 3 המצויה בהם.
מחקרים הראו, כי לאומגה 3 השפעה חיובית בהורדת הסיכון לאירוע לב פתאומי, לתעוקת לב והצרות העורקים. היא מסייעת בהורדת לחץ הדם, מונעת היווצרות טריגליצרידים (שומנים בדם), מפחיתה דיכאון, ותורמת ליציבות הנפשית ומשפרת את מצב-הרוח הכללי. בנוסף, היא תורמת לשיפור דלקות פרקים וראומטיזם. הרכב תזונתי: 100 גרם קרפיון מבושל מכיל: כ-159 קלוריות, כ-22.9 גרם חלבון, כ-7.2 גרם שומן.