העולם מחולק לשני סוגים של אנשים: זה שחי בכדי לאכול וזה שאוכל בכדי לחיות. גופנו הוא יצירה מדויקת וככזה, הוא זקוק לתזונה ראויה ומדודה. אוכל הוא הדלק הכימי לגופנו הביו-כימי, גופנו צריך מזון שישמש לו דלק לאנרגיה ועם אותה אנרגיה אנו מתקיימים, זזים ולמעשה עושים כל דבר.
איזו אנרגיה אנחנו רוצים להכניס לגופנו?
כאן באה חשיבות גדולה ביותר שאומרת איזה סוג של אנרגיה אנו רוצים בעבור גופנו, או יותר נכון איזה סוג של מזון אנו רוצים להכניס לגופנו, שישמש אותנו לאנרגיית החיים שלנו. העיקרון הוא פשוט: לפי סוג המזון, כך גם סוג האנרגיה. כלומר, ככל שהמזון שנצרוך יהיה מדויק יותר, כך גם תהיה הרמה האנרגטית שגופנו יכול להפיק ממנו. בהנחה ונצרוך מזון ברמה נמוכה ולא מדויקת, האנרגיה שגופנו יפיק מאותו מזון, תהיה חלשה. לעומת זאת, מזון ברמה גבוהה ומדויקת, יעצים ויפיק אותנו ויפיק מגופנו אנרגיה גבוהה ומשובחת.
בין מנוחה לפעילות
האם המזון שנכניס לגופנו ביום חול יהיה שונה מסוג המזון שנכניס לגופנו ביום שבת או ביום חג? סוגיה זו מכניסה אותנו לחשיבה מעניינת. ביום שבו אנו פעילים בעצימות גבוהה יחסית כמו: יום עבודה, יום של פעילות גופנית או אימון, מומלץ לצרוך מזונות אשר דורשים עוצמות יותר גבוהות של פעילות, מזון אשר יתן בידנו יכולות פיזיות או מנטליות גבוהות עקב דרישת הגוף למאמץ גופני או מנטלי.
בימי "חול" שהם ימי עבודה, הדרישות המנטליות והפיסיקליות מהגוף, נמצאות בעצימות גבוהה, ולכן עלינו לספק לגוף אנרגיה גבוהה יחסית, מבוססת על גלוקוז שתבוא בדמות מזונות עשירים בחלבון, צריכה של סוכרים מורכבים ופחמימות מורכבות.
לעומת זאת, שבתות או חגים הם ימים שבדרך-כלל נחשבים לנינוחים ורגועים יותר, שבהם הגוף נמצא בשלווה יחסית, במצב של מנוחה, שינה יותר מהרגיל, קריאה לשם עונג, דיבור, דיון עם משפחה וחברים וכו'. ולכן הדרישה מהיכולות המנטליות או הפיסיות שלנו, נמצאת בפוזיציה שונה ובדרך-כלל גם יותר נמוכה.
בימים אלה, המזונות המומלצים (למרות עונג שבת וחג) יהיו מזונות יותר קלים לעיכול כגון: הרבה ירקות, פירות, אגוזים, שקדים, גרעינים, דגים, קינוחים קלים, סורבה, פירות טרט, מי לימון עם נענע (לעומת מוגזים או מיצים). כמו-כן, התוספות המומלצות הן אורז מלא וקינואה. מי שחשקה נפשו "לנשנש" בין הארוחות לשם עונג החג או השבת, יכול לעשות זאת בתנאי שמדובר בכמויות קטנות.
אז איך כדאי לנהל את התזונה בחג?
- בשר, עוף או הודו: מומלץ לאכול אותם מלווים בירקות (חיים, מוקפצים או מבושלים);
- כמויות קטנות: לאכול בכמויות קטנות ולא עד שובע מלא;
- הליכה קצרה לאחר הארוחה: או מה שנקרא "להוריד את הארוחה";
- לשתות מים: לא יותר משתי כוסות מים עד 20-10 דקות לפני האוכל. חשוב לא להרבות בשתייה לאחר האוכל, יש לצרוך מעט מים אחרי האוכל;
- אכלו לאט: בימי חול ועבודה לרוב אנו אוכלים מהר מן הרגיל, העיכול בעומס ולכן נגרמת עייפות. לכן בימי חג ושבתות, אכלו לאט ומעט. כך המזון יתעכל בקלות, תחושו שבעים ובעקבות זה תרגישו יותר עונג ושקט;
- אל תערבבו חלבונים מן החי: לא לשלב באותה ארוחה עוף, בשר ודג ביחד, אלה רק סוג של חלבון אחד מן החי (מומלץ בשילוב ירק).
לסיכום
כאשר תאכלו ארוחות טובות ומדויקות במשך החג, החזרה לשגרה תהיה מלאה באנרגיה טובה ולא כזו המלווה בעומס של הגוף שיתאמץ לפרק מזון לא מדויק. הכי חשוב, תחיו קצת בכדי לאכול ולהתענג, תאכלו קצת בכדי לחיות טוב ותיהנו מן החיים. כבדו את גופכם בדלק ראוי ואיכותי והוא יכבד אתכם.