זוהי קריאה לשופטי ישראל, בעיקר בבתי משפט השלום: אתם כעת קו ההגנה האחרון של המוחים נגד הממשלה מפני הפוליטיזציה של המשטרה. הדבר מחייב שינוי תפיסתי יסודי: לא להאמין למשטרה כאשר היא מביאה אליכם עצורים כאלה. וזה גם מחייב שינוי מעשי בסיסי: להיכנס הרבה יותר עמוק לתיקים הללו.
בשגרה, דיוני מעצרים הם מן המעיקים ביותר על שופטים, ודומה שרק ימי המוקד הפלילי יכולים להתחרות בהם בהקשר זה. הייתי עד לדיונים כאלה בעשרות אולמות בכל רחבי הארץ ביותר מעשור של המדור "שיפוט מהיר". אלו ימים עמוסים מאוד, כאוטיים מאוד, לעיתים מתסכלים מאוד, לפעמים ארוכים מאוד.
הסניגורים מוגבלים ביכולת ההתמודדות, כי כמעט תמיד יש חומר חסוי, הם פוגשים את העצורים/הנאשמים רק באולם והם מתרוצצים בין אולמות ולעיתים בין בתי משפט. השופטים עלולים להתקשות לרדת לעומקם של התיקים, בגלל העומס העצום ומשום שלמשטרה יש יתרונות מובנים: היא יודעת הכי הרבה על המקרה ונתפסת כמי שפועלת לטובת הציבור. התוצאה, במקרים רבים, היא דיונים קצרים המסתיימים בהארכות מעצר.
הנה כמה נתונים על יום אחד - אתמול (15.9.24). בבית משפט השלום בירושלים היו לשופטת חוי טוקר 13 דיוני מעצרים על פני היום כולו; לענת גרינבאום - 22 דיוני מעצר עד תום ההליכים שהתרכזו ברובם בשלוש שעות; לשופט גד ארנברג - 11 דיונים על פני היום. השופט אביחי דורון קיבל 43 תיקים ביום מוקד שנמשך שלוש שעות; השופט דוד גבאי-ריכטר - 65 תיקים שנפרסו על פני שש שעות.
בבית משפט השלום בתל אביב היו לבנימין דורון 25 תיקי מעצר עד תום ההליכים בתוך שלוש שעות; ציפי גילוני-גז דנה ב-16 תיקי מעצר שרובם התנקזו לשלוש שעות; לרווית פלג בר-דיין היו 18 כאלה בשלוש שעות. ימי המוקד: 50 תיקים אצל ענת יהב ב-4.5 שעות, 58 תיקים אצל שאול אבינור בחמש שעות. ואילו בחיפה היו לשופט בוריס שרמן 23 תיקים מעצרים בשלוש שעות; בשבוע שעבר שמעתי אותו מספר על יום עם 41 תיקים שהסתיים בשעה 18:00. השופטת טל תדמור-זמיר ישבה שלוש שעות על 41 תיקי מוקד.
הממוצע פה עלול להטעות, כי יש מקרים בהם ההגנה מסכימה להארכת מעצר והדיון נגמר תוך דקות בודדות, ויש הרבה מקרים בימי המוקד בהם אי-אפשר להתקדם כי הצדדים רוצים ארכה. אחרי ההערה הזאת, נעשה בכל זאת את הממוצע: דיון מעצרים ממוצע נמשך 11 דקות, דיון במעצר עד תום ההליכים אורך פחות משמונה דקות, ודיון ביום מוקד (בעיקר הקראות, דחיות וקביעת המשך ההליך) - פחות מ-4.5 דקות.
הסרט הנע הזה הוא תוצאה ישירה של ריבוי המעצרים. בשנה שעברה נפתחו 208,753 תיקים מעצרים - למעלה מחמישית מכלל התיקים במערכת. ועכשיו תראו את הנתון הבא: בשנה שעברה הוגשו 30,725 כתבי אישום. גם אם חלקם מהשנה הקודמת, עדיין יש כאן נתון בל ייאמן: רק 14% מהמעצרים מסתיימים בכתבי אישום. זה אומר, שבמבחן התוצאה - 86% מהם מיותרים, בלתי מוצדקים, אפילו מעצרי שווא.