אף לאחד משני הגושים הגדולים בכנסת החדשה שנבחרה אין תמיכה של 61 חברי כנסת. שני הגושים אינם מצטרפים יחד למספר השלם של 120 חברי כנסת. מחוץ לשני הגושים הללו נבחרו שלושה עשר חברים של הרשימה המשותפת. זאת התוצאה הבולטת של הבחירות, המקשה על הקמת
ממשלה חדשה.
בין 107 חברי הכנסת שאינם ממפלגת הרשימה המשותפת, יש לגוש הלאומי 55 חברי כנסת. יותר ממחצית. מהי הרשימה המשותפת? את מעשיהם והתבטאויותיהם ודרכם של חברי הסיעה הזאת, אחד לאחד, מתאר
איתמר לוין באתר
מחלקה ראשונה במאמרו '
בני גנץ, אלה תומכיך'. לדוגמה, חברת הכנסת של הסיעה, היבא יזבק, כנתה בשם 'שהיד' את הרוצח של משפחת הרן בנהריה. אותו מחבל רצח את דני הרן לעיני בתו יעל, ואחרי כן רוצץ על סלע את גולגלתה של הילדה בת הארבע.
ההיסטוריונית רבקה שפק ליסק חקרה את מצען של הסיעות המרכיבות את הרשימה הזאת במאמרה 'ערביי ישראל לאן' באתר הזה. חברי המפלגה פועלים לחסולה של ישראל כמדינה יהודית, מבקשים לבטל את הדגל וההמנון ואת חוק השבות. מבקשים להציף את המדינה ב'פלשתינים' מדור שני ושלישי, ולהפוך את היהודים למיעוט במדינה ערבית. טבעי כי מדינה החפצה לשמור על קיומה, תאסור על מפלגה כזאת להשתתף בבחירות ותפסול אנשים המזדהים עם מחבלים להיות חברי כנסת. מפלגה כזאת אינה מעונינת בטובת אזרחי המדינה הערבים אלא עסוקה בהזדהות עם הנלחמים בנו. בג"ץ חשב אחרת ומנע פסילתה.
לעומת זאת, העוסקים בשמירה על הביטחון יודעים מה טבעה ומטרתה של אותה מפלגה. בראש מפלגת כחול לבן שלושה אישים אשר הקדישו מיטב שנותיהם להגן על מדינת ישראל ואזרחיה מפני מדינות אויב ומפני המחבלים, והגיעו לתפקיד המפקד העליון של צבא ההגנה לישראל. איחוד שלש הסיעות המרכיבות את המפלגה בחר את שם המפלגה 'כחול לבן' כצבע דגל המדינה המיוסד על צבעי הטלית והציצית. האם תלך מפלגת כחול לבן יחד עם הרשימה של
איימן עודה ומרעיו ותמנע הקמת ממשלה בישראל, ותשלח אותנו למערכת בחירות בזמן שאנו נתונים לסכנת מלחמות חדשות? או ישימו בני גנץ וחבריו את טובת המדינה מעל הכל ויקשיבו לרצון הבוחרים?
טובת המדינה מעל הכל?
רצון הבוחרים משתקף בתוצאות ההצבעה לכנסת שהתקימה בימים אלה. במאמרו 'תורת המספרים הנכונים' (באתר מחלקה ראשונה) מנתח
יואב יצחק את תוצאות ההצבעה לכנסת. הוא מטהר את ערפל הטענות וההטעיות ומביא את המספרים המדויקים. לגוש הימין 55 תומכים, לגוש של כחול לבן והשמאל 44 חברי כנסת. למפלגת
ישראל ביתנו בראשות
אביגדור ליברמן 8 חברי כנסת. המפלגה מתנגדת לשמירה על מורשת ישראל ולהצטרפות לממשלה אשר חברות בה המפלגות החרדיות. אבל מבחינה מדינית קרוב ליברמן לגוש הימין, טוען שבנימין נתניהו איננו ימני דיו.
בסה"כ הצביעו מעט יותר משני מיליון אזרחים ללכוד ולשאר המפלגות שתמכו בנתניהו לראשות הממשלה. בנוסף להם הצביעו 309 אלפים עבור ישראל ביתנו. גוש השמאל בראשות בני גנץ קבל קצת יותר ממיליון וחצי קולות בבחירות. הרי זה יתרון ברור של הגוש הלאומי מול גוש השמאל.
האם יקבל בני גנץ את הבחירה של המצביעים הללו, או ישען על החסימה שיוצרת הרשימה המשותפת? בפני בני גנץ בררה, האם יצביע יחד עם הרשימה המשותפת אשר מבקשת להחליש את המדינה, למנוע הקמת ממשלה יציבה ולדרדר את העם והמדינה למערכת בחירות ארוכה יקרה ומזיקה בשעת חרום.
ולהפך, האם ינהג לפי סיסמתו, 'טובת המדינה מעל הכל' ויחסום את דרכם של היבא יזבק ודומיה המבקשים להרוס את המדינה היהודית? יוכל לעשות זאת בקלות אם יודיע, כי בהיותו באופוזיציה ימנעו 13 חברי כחול לבן בהצבעת אי-אמון, לקזז את קולות רשימת איימן עודה ומרעיו ולבטל את כחה של מפלגה המתנגדת לשיבת עם ישראל לארץ ישראל.
מלבד הסיסמה חסרת היסוד 'רק לא ביבי' אשר דחה אותה העם הרואה שהיא רק מזיקה למדינה, מה מונע את גנץ להצטרף לממשלה בראשות נתניהו? ואם ניפול למערבולת בחירות חדשות, איך יסביר לעם כי בחר לתת לרשימה המשותפת את הכח להטיל וטו על העם בישראל איזה ממשלה להקים?