X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
פלשתיניות ברמאללה נושאות את תמונתה של העיתונאית שירין אבו עאקלה [צילום: נאסר נאסר/AP]
ערוץ אל-ג'זירה: הסתה ומהפכה
הפגיעה בשני עיתונאי אלג'זירה ומותה של העיתונאית שירין אבו עאקלה במהלך פעולה של צה"ל בג'נין מעלה מחדש את סוגיית אלג'זירה - הערוץ הקטרי הבעייתי. מבלי להיכנס לשאלה מי אחראי למותה המצער של העיתונאית, כדאי שנכיר את הערוץ שחולל מהפכה תקשורתית בעולם הערבי. מהו מקור ההכנסה שלו? מהו סוד קסמו של הערוץ הכל-כך פופולרי? ומדוע ממשלות רבות בעולם הערבי אוסרות על כתבי אל-ג'זירה לעבוד בתחומן?

אלג'זירה היה ה-CNN של העולם הערבי, מעצמת תקשורת פורצת דרך. בין אם אוהבים את הערוץ או שונאים אותו, לא ניתן לקחת ממנו את הצלחתו ותרומתו. ערוץ אלג'זירה חולל מהפכה תקשורתית באופן שהוא מתפקד, בהקפדה על איכות השידור וביכולת לסקר אירועים ברחבי המזרח התיכון. אלג'זירה יצר את שיטת הערוץ הכלל-ערבי עם עיתונאים המסקרים אירועים בשידור חי ואינם חוששים לבקר משטרים בעולם הערבי, דבר שהוא בהחלט בבחינת חידוש בתקשורת הערבית. כל המשטרים נמצאים על הכוונת של הערוץ מלבד נסיכות קטר עצמה, מכיוון ששם שוכן הערוץ. הנסיכות העשירה מאוד בנפט מממנת חלק ניכר מפעילות הערוץ. השיח'ים המנהלים את קטר ובראשם משפחת אַאל תאני (כיום בראשותו של האמיר תמים בן חמד) מנצלים את הערוץ היטב לצרכיהם.
קטר נוסדה ב-1971. היא מדינה קטנה מאוד (11.5 קמ"ר, כמחצית שטחה של ישראל) עם אוכלוסייה של פחות משלושה מיליון תושבים, שרובם עובדים זרים ורק 12% מהם הם אזרחים מקומיים. אל-ג'זירה הפך את הנסיכות הקטנה למעצמה תקשורתית שהוכיחה את כוחה בהלהטת הרוחות ובליבוי האש באופן שתרם להפלתם של משטרים, בעיקר ב"אביב הערבי" של שנת 2011. הערוץ הפרובוקטיבי מנוהל על-ידי משפחת נסיכים שאינם חוששים לנהל מדיניות עצמאית הנוגדת את הקו של מעצמות המפרץ הפרסי הערביות - סעודיה ואיחוד האמירויות.
התחלה טובה
אלג'זירה הוקם ב-1996 במימון אביו של האמיר הנוכחי תוך גיוסם של כתבים ערביים שעבדו במחלקה הערבית של ה-BBC שנסגרה. משפחת הנסיך נותרה בהנהלה עד לימינו אנו. בעוד שהחדשות בכל מדינות מפוקחות על-ידי המשטרים, זכה אל-ג'זירה לתדמית של ערוץ שמתאר את המציאות ואינו שופר תעמולה של השלטון. מבחינה זו חולל הערוץ מהפכה תודעתית בעולם הערבי. אלא שמשטרים בעולם הערבי העלו חשדות, לפיהם מניעי הערוץ אינם טהורים ואף משרתים אינטרסים כמוסים. במערב שיבחו את הערוץ הנחשב ליחיד בעולם הערבי המעניק חופש ביטוי לעיתונאים ולמרואיינים. מראשית פועלו סבל הערוץ מצעדים של המשטרים כגון ניתוק החשמל בשעה שמתח ביקורת על המשטר באלג'יריה ב-1999.
מראשית שנות ה-2000 השיג הערוץ באופן מחשיד הקלטות של ארגון דאעש וכך זכה לסקופים, בעיקר בשידורים של מנהיגי ארגון הטרור אוסאמה בן-לאדן ואימן א-זואהירי. נשוב לעניין זה בהמשך.
משנת 2005 הפך אלג'זירה לערוץ עולמי והחל לשדר גם באנגלית. בתוך שנים ספורות הפך לערוץ מתחרה לרשתות הגדולות בעולם ונחשב למעין ערוץ חדשות אלטרנטיבי. אלג'זירה גם דחף את המהפכה התקשורתית בשפה הערבית באינטרנט כשפתח אתר ברשת.
הערוץ לא חשש לחשוף את מעורבותה של ממשלת אלג'יריה בפיגועי הטרור הנוראים נגד אזרחיה בראשית שנות ה-2000. מדינות ערב שחטפו ביקורת מהערוץ סגרו את משרדי הערוץ כבר לפני עשרים שנה, בהם סעודיה וכוויית.
במלחמת המפרץ השנייה (2003) הואשם הערוץ בעוינות נגד ארה"ב ובעידוד הטרור נגדה בזמן כיבוש עירק והפלת משטרו של סדאם חוסיין. באותה השנה, פגע טיל של צבא ארה"ב במשרדי אלג'זירה ונהרג כתב שלה. זו לא הייתה הפעם היחידה שבה נהרגו כתבי העיתון, העובדים תוך סיכון חייהם בזירות מסוכנות מאוד. כתב נוסף נהרג בבנגזי בלוב במחאה נגד המשטר של קדאפי ב-2011. צבא ארה"ב אף ירה טיל על משרד אל-ג'זירה בכאבול בזמן הפלישה לאפגניסטן וגם עצר כתב של הערוץ שנשלח לגואנטנמו.
תמיכה בטרור?
עם הזמן נוצר הרושם כי אלג'זירה לא משיג בלעדיות על ראיונות טרוריסטים במקרה. סוכנויות ביון במערב העלו חשד כי הערוץ מנהל קשרים עם ארגוני טרור סונים ותומך באחים המוסלמים. אחרי פיגועי ה-11 בספטמבר הצליח אלג'זירה להשיג הקלטה של בן-לאדן שבה הוא מכחיש את קשר ארגונו לפיגוע והסיקור של אלג'זירה נותר אנטי אמריקני גם בזמן הפיגוע המזעזע. בזמן המחאות בעולם הערבי לפני עשור נתפס ערוץ אלג'זירה כמי ששופך בנזין על אש המחאה. הסיקור של המחאה בעולם הערבי הפך להסתה נגד משטרים, תוך תמיכה ברורה באופוזיציה האיסלאמית. כתוצאה מכך, כתבי אלג'זירה גורשו ממספר מדינות ערביות, בהן בחריין וסוריה ב-2011 ובידי עבד אל-פתאח א-סיסי אחרי הפיכתו נגד משטר האחים המוסלמים ב-2013. ב-2017 סולקו כתבי אל-ג'זירה גם מסעודיה ומהאמירויות.
גם אבו מאזן סגר את משרדי הערוץ בגדה המערבית למשך מספר חודשים ב-2009 אחרי שהאשים את הסיקור בהטיה לטובת חמאס ובביקורת בלתי מאוזנת כלפי הרשות הפלשתינית.
ישראל מאפשרת לערוץ לעבוד בישראל ובשטחים, למרות הגישה העוינת מאוד אליה. באלג'זירה מכונה ישראל בדרך כלל "מדינת הכיבוש". עם זאת, כתביה אינם נרתעים מלראיין ישראלים, בהם אקדמאים, פרשנים, קצינים ופוליטיקאים, מה שמעורר לא מעט ביקורת על הערוץ בעולם הערבי.
כיום יש לאלג'זירה מתחרים רבים מכמה כיוונים. מצידו של הציר הערבי המתון יש את "אל-ערביה" הסעודי, המציג עמדה עויינת ביותר לארגונים האיסלאמיסטיים ולאירן. מנגד, יש את ערוץ "אלמיאדין", של ע'סאן בן ג'דו שפרש מהערוץ לפני עשור והקים בלבנון ערוץ פרו-אירני המתנגד לקו של אלג'זירה התומך בארגוני האיסלאם הפוליטי הסוני.
רשת אלג'זירה עדיין מהווה מעצמה תקשורתית, אך היא חדלה מלהיות ה-CNN או ה-BBC של העולם הערבי ואיבדה את ייחודה כערוץ כלל-ערבי יחיד וכבר מזמן אינה נחשבת לאובייקטיבית ומאוזנת. הערוץ איבד את האמון שרכש בקרב הרוב בעולם הערבי. כיום אלג'זירה היא שם נרדף לתמיכה בטרור או בתנועות איסלאמיות ובארגוני ג'יהאד סונים, כי זו גם העמדה של נסיכות קטר שמממנת אותו. אך אין ספק כי אלג'זירה היה גם המניע לתהליך חשוב ומשמעותי בתקשורת הערבית ותרם להעלאת המודעות הפוליטית בכל העולם הערבי. אלג'זירה עורר חשיבה מחודשת על זכויות האזרח בעולם הערבי ועל הלגיטימיות של המשטרים הרודניים במזרח התיכון, מלבד אלה המיודדים עם קטר...

תאריך:  12/05/2022   |   עודכן:  12/05/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ערוץ אל-ג'זירה: הסתה ומהפכה
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
אל-ג'זירה
זנזיבר  |  14/05/22 09:44
2
מאמר שיקרי ומוטה
BBS  |  27/10/23 09:43
3
שוחד
עמי  |  29/10/23 15:06
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
איתמר לוין
אומרת שהמשבר נובע בבסיסו מגורמים מבניים, שהטיפול בהם יצריך שת"פ בין ישראל, הרש"פ והמדינות התורמות    מזהירה מפני החמרת המתחים החברתיים בשל המצוקה הכלכלית, העלולים להוביל לעימות נוסף עם ישראל
יואל גוז'נסקי, גליה לינדנשטראוס
טורקיה השרויה במשבר כלכלי קשה מקווה להסתייע בסעודיה ובשכנותיה; הללו מקוות להיעזר בטורקיה בציר האנטי-אירני    להתפתחויות אלו, הגם שלא ברור לאיזו תוצאה יובילו, יכולות להיות השלכות גם על ישראל
ירון פרידמן
מלחמת האזרחים בסוריה הפכה את המדינה להרוסה וענייה. עם תום המלחמה אומנם הפסיקה זליגת הירי למדינות שמקיפות את סוריה, אך כעת יש הברחה של סמים שהיא מסוכנת וקטלנית לא פחות. כיצד הפכה סוריה למרכז הסמים של המזרח התיכון? לאיזה מטרות משמש הסחר בסמים? ועד כמה מסוכן הדבר לארצות באזור ולישראל?
יואל גוז'נסקי, ענבל נסים-לובטון
לאחר שבע שנים בהן הפכה תימן לאסון ההומניטרי החמור בעולם, הושגה הפסקת אש והחלו חילופי שבויים    יוזמות דומות קרסו בעבר, אך כעת יש לכל הצדדים - ובראשם סעודיה והחות'ים - תמריצים לנהל מו"מ
איתמר לוין
יציאת מצרים הייתה הפעם הראשונה בה עבדים השתחררו, אבל במאה ה-21 עדיין ישנם רבים כאלה    רבבות מהם מועסקים בתנאים מחפירים ומסכני חיים בהכנות לגביע העולמי בקטר בעוד שבעה חודשים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il