סולנה, המטבע התשיעי בגודלו בשוק המטבעות, נחשב לאחת מרשתות הבלוקציין המתקדמות ביותר. הרשת שמה עצמה בחזית השוק בזכות שתי יכולות מובהקות: מהירות עיבוד עסקות יוצאת מן הכלל - כ-65,000 העברות בשנייה ועלות עסקה נמוכות במיוחד - פחות מסנט אחד לעסקה.
למרות היותה רשת חדשנית ומתקדמת, הרשת אינה מצליחה להתמודד עם מתקפות חוזרות ונשנות וביצעה במהלך שבעת החודשים האחרונים 12 נפילות רשת יזומות על-מנת לתקן תקלות ברשת.
Solend, פלטפורמת הלוואות שנמצאת על הרשת של סולנה, עומדת בפני סכנה קריסה שעלולה להשפיע דרמטית על מחיר המטבע SOL. כל זאת בגלל משקיע אחד שהפקיד 5.7 מיליון מטבעות SOL בשווי של יותר מ-170 מיליון דולרים לפרוטוקול. אותו משקיע עלום, מחזיק ב-95% מהכספים המופקדים בבריכת הנזילות של המטבע SOL בפלטפורמה זו.
כנגד אותה נעילה של מטבעות SOL הלווה המשקיע 108 מיליון דולרים במטבעות יציבים (USDC). כאן מונחת הסכנה: תנאי הרשת מכתיבים שאם מחיר המטבע SOL (שהוא הערבות על ההלוואה שלקח אותו משקיע עלום) יגיע ל-22.30$ הפלטפורמה תנזיל באופן אוטומטי כ-20% מההחזקות. ההנזלה קורת בבורסות המבוזרות של סולנה ואם זו תקרה היא תייצר לחץ מכירה עצום על המטבע שעלול לגרום לקריסה של הרשת כולה.
נכון למועד כתיבת שורות אלו המטבע SOL נסחר במחיר של 34 דולר - אחרי ירידה של 86% אחוז משיא של 260 דולר שתועד בנובמבר האחרון.
הגנה על הפרוטוקול במחיר של פגיעה בביזור
משתמשי הפרוטוקול Solend הצביעו במסגרת הארגון המבוזר (DAO) על הצעה שמאפשרת להשתלט על אותו חשבון עלום שמסכן את הפרוטוקול ולמכור את המטבעות דרך ספקי OTC (מעבר לדלפק) על-מנת לא לגרום להצפת נזילות בבורסות המבוזרות ויצירת לחץ מכירה על המטבע שבסופו עתיד לגרום לקריסת הרשת כולה.
הצעה זו עברה אתמול ברוב של 97.5% מהקולות. היום בבוקר התהפכה ההצעה לאחר שהארגון הצביע נגד ההשתלטות לאחר ההתאוששות במחיר המטבע.
כך-או-כך, השתלטות על כספי לקוחות עומדת בסתירה מוחלטת לביזור, אחד מעקרונות היסוד של עולם המטבעות הדיגיטליים ומדגישה כמה רחוק התחום מהשאיפה לאי-ריכזויות מוחלטת. הפרה של עיקרון הביזור נתפסת כסטירת לחי לקהילת הפרויקט והקריפטו כולה.
אם ביטקוין נחשב למטבע המבוזר ביותר, סולנה רחוק משם ונראה כי הניסיון לאזן בין ארגון מבוזר לבין גוף ריכוזי עדיין בחיתוליו.