לקהילת מבקשי המקלט מאריתריאה המתגוררת בארץ יש תדמית שלילית ביותר. לא פעם אנו נחשפים לסיפורים, ברובם אינם נכונים, על התנכלויות לשכנים הישראלים. חלק ניכר מסיפורי מעשיות אלו נובעים בעיקר מהרצון להביא באמצעות פייק ניוז זה לגירושם מהארץ כי בקרב מרכיבים גדולים בחברה הישראלית טבוע עמוק הפחד מהשונה ומהאחר בעיקר אם צבע עורו שונה מהמקובל.
לאחרונה גיליתי פן אחר, שונה וחיובי של בני הקהילה האריתראית באחת הערים במרכז הארץ. במהלך סיור של חברי הוועד המנהל של המרכז להגירה בינלאומית ולקליטה cimi - עמותת מתנדבים ללא כוונת רווח המגנה, שומרת ומפתחת שירותים עבור מהגרים לישראל, נחשפתי לעשייה חברתית-קהילתית יוצאת דופן של בני הקהילה. מצאתי מנהיגות רגישה של בני הקהילה שלמדה להוביל את חבריה במציאות מורכבת ומסובכת, לעתים תוך כדי התמודדות עם רשות מקומית עוינת שבמקום לסייע רודפת ומציקה.
המנהיגות הקהילתית יודעת לגייס את בני הקהילה יחד עם קבוצת מתנדבות תוך התבססות על מקורות מימון עצמיים (על-אף הדלות הכלכלית של בני הקהילה) ומתפעלת מרכז קהילתי עצמאי שבו מתקיימות תוכניות העשרה לילדים במסגרת מרכז למידה שהוקם במקום שהוקם בסיוע CIMI וקבוצת המתנדבות. המרכז פועל כבר היום ומתוכנן להתרחב ולהגיע לשבע קבוצות למידה של 15 ילדים בכל קבוצה. הורי התלמידים משלמים 160 שקלים לחודש על תוכניות ההעשרה המיועדות לתלמידים המקשים בלימודיהם.
אחת המתנדבות המסורות, אירית שמה אומרת: "היעדר כסף אינו מהווה מכשול להשתתפות". בנוסף מופעלת במקום קבוצת העצמה לנשים שאת פירותיה ניתן לראות בדמות קבוצת נשים גדולה המנווטת את הפעילות במקום. המנהיגות הקהילתית יוצאת הדופן אף שכרה בסיוע CIMI חלל נוסף ומתפעלת בו בכוחות עצמה בית מוגן לפגועי הנפש מבין חברי הקהילה. גם לצרכי הדת דואגת המנהיגות וסביב כנסייה מאולתרת שהוקמה במקום מתקיימים גם שיעור דת ושיעורי שפת המקור באריתריאה כדי להכשיר את ילדים לחיים מחדש בארץ המוצא לכשתסתיים תקופת הפליטות שלהם ויירגע המצב והרדיפות במדינתם.
לעזוב את ישראל
במהלך אותו ביקור ובביקורים אחרים בדרומה של ישראל למדתי על האיכויות של קהילת מבקשי המקלט ועל הצורך לאתר מתנדבים נוספים שיסייעו למנהיגות הקהילתית להרחיב פעילותה שניתן לכנותה "עבודת קודש". לחוששים מפני השתקעות מבקשי המקלט בארץ אציין כי נתקלתי במנהיגים שהחליטו לעזוב את ישראל למדינות אחרות בהן בניגוד לארצנו הם זכאים לזכויות אדם בסיסיות כמו הזכות להשתלב בכל עבודה, לפתוח עסק עצמאי וכיו"ב.
יו"ר סימי ארנון מנטבר ציין לשבח את מנהיגות קהילת מבקשי המקלט באותה עיר שדומה לה ניתן למצוא בערים נוספות בישראל. סימי מוסיף כי מנטבר פועלת למען מבקשי המקלט בהתאם לנורמות המקובלות בעולם ובהתאם למתחיב מהאמנות הבינלאומיות עליהן חתומה ישראל.
למבקשי המקלט מאריתריאה סיפור חיים קשה ומורכב וכל רצונם לחיות בשלום בכל מקום שיהיה מוכן לקלוט אותם כבני אדם עם זכויות אנוש בסיסיות.
מנטבר גם ציין את הפעילות הקהילתית החשובה בימי הסגרים המתמשכים בתקופת הקורונה עת דאגה סימי בשיתוף ארגונים וולונטריים כמו הג'וינט ומשרדי ממשלה לסייע למבקשי המקלט להתחסן ולהתקיים באמצעות מענקים ומלגות. מנכ"ל סימי, אלון אקרמן הדגיש בדבריו את גילויי ההתנדבות של ישראלים רבים המקדישים מזמנם וממרצם לסיוע לקהילת הפליטים מבקשי המקלט ולילדיהם לחיות כבני אנוש בישראל.