בחלוף השנה הקודמת דומה כי כוחה של החברה האזרחית התגלה שוב ושוב. התארגנויות המצריכות יכולות ותקציבים רבים התנהלו במשך תקופה ארוכה בצורה מסודרת. עם תחילת המלחמה והתקפת הטרור הנתעבת על אזרחי ישראל, כוחה של החברה האזרחית התגלה אפילו יותר. בזמן שגופי הממשלה השונים נותרו חסרי מעש ולאחר מכן החלו בעבודה איטית וכפופה לביורוקרטיה, יוזמות אזרחיות שונות צצו כפטריות אחרי גשם. חלקן במסגרת ממוסדת (לדוגמה ויגן פרנדלי שדאגו למשלוחי מזון לחיילים טבעונים), חלקן ברמת "שכנות טובה" (בייביסיטר, כביסות) או אפילו קבוצות פייסבוק (עזרה לתיירים שנתקעו בארץ). יוזמות מסוימות אף הפכו לעמותות בעקבות הצלחתן והצורך בהן, דוגמת "חמ"ל השינוע הארצי" שדואג לספק נהגים לצורכי העורף והמלחמה בכל רחבי הארץ.
כשמסתכלים על ההיסטוריה הלאומית שלנו רואים כי תופעה זו אינה חדשה. למעשה, קהילות יהודיות בכל התפוצות היו חברות אזרחיות ממוסדות. בספר "נפילת ענקים" של קן פולט מתוארת הגעתו של לב (אחת הדמויות הראשיות) ללונדון לאחר שברח מרוסיה. שם הבחין מיד כיצד הקהילה היהודית מסייעת לפליטים היהודים להשתכן במקום והוא ראה בכך את כוחו של היהודי להצליח בכל מקום אליו יגיע, כי תמיד יוקף בעמו. גם היום, כל יהודי שטס לחו"ל יכול לקבל עזרה מהקהילה היהודית המקומית.
אומנם ראוי שמדינה תדע לנהל בעצמה אירועים שונים, אך צריך להכיר בכך כי מדינה יעילה ככל שתהיה, אינה מסוגלת לתת מענה לכל דבר ועניין וגם לא בטוח שזה מקומה. התארגנויות אזרחיות יכולות להוות פתרון ממוקד, יעיל ומהיר לסוגיות שונות. מעבר לתועלת המיידית שלהן, נוצרת לקיחת אחריות הדדית של האזרחים על החברה סביבם. חברה פילנתרופית ומתנדבת היא גם חברה ערכית יותר שיודעת להסתכל על סביבתה.
כמו-כן, עמותות הן מפגן כוח דמוקרטי של אזרחים הלוקחים חלק פעיל בסביבתם ומקדמים את תפיסות עולמם. כל אלו לא פותרים את הממשלה וארגוניה השונים מטיפול בבעיות שונות, אך כן מסייעים לה ולעיתים משמשים כזרועה הביצועית לפתרונות מסוימים. כך, המדינה יכולה להוות גורם מתקצב עבור העמותה, ולא לנהל בפועל את הטיפול בצרכים להם העמותה נותנת מענה. הדיון איפה המדינה חייבת להיות מעורבת ואיפה לא הוא דיון חשוב שאפשר וצריך לנהל, אך איננו מבטל את הצורך בארגונים אזרחיים.
לארגונים אזרחיים יש גם יכולת לתרגם את כוחם לכוח פוליטי. בכנסת כיום יש מספר גופים כאלו ובהיסטוריה היהודית ניתן למצוא דוגמאות נוספות, למשל הרב שמעון סופר שהיה מנהיג הקהילה החרדית בגליציה ואף ייצג אותה ברייכסראט (הפרלמנט של האימפריה האוסטרית). גם בגישה הגורסת כי המדינה אחראית על הכל וצריכה לטפל בכל בעיה, עדיין יהיה זה מקומן של יוזמות אזרחיות לבקר, לייעץ ולפקח, וכן לתת מענה ראשוני עד שהמענה והפתרון המדינתי יגיעו.
השבוע ניגש כולנו לבחור בבחירות המקומיות ובהזדמנות זו חשוב לציין כי גם בעולמות המוניציפליים כוחה וחשיבותה של החברה האזרחית נחוץ לא פחות מאשר ברמה הלאומית. אזור מגורינו הוא זה המשמש אותנו בחיי היום-יום, ולכן במקרה של מחסור בשבילי אופניים, תחבורה ציבורית תקינה, בתי כנסת או עמדות פינוק לחיילים נוכל להיעזר ברשות בכדי לקדם את הדרוש תיקון. חוץ מראש הרשות כדאי לשים לב גם לחברי המועצה, אנשים המעורבים בפוליטיקה העירונית בהתנדבות מלאה ולמעשה מהווים חברה אזרחית לכל דבר. הם פועלים לקידום צורכי התושבים ואפשר ואף כדאי, לחבור אליהם על-מנת לקדם את רצונותינו לטובת שיפור הסביבה הקרובה לנו.