השב"כ עצר שישה מתושבי הפזורה הבדואית בנגב, ארבעה מהם מורים, בחשד לתמיכה בארגון הטרור דאעש. נטען, כי חלק מהנאשמים הפיצו את רעיונות הארגון בקרב קרוביהם וחבריהם, ותכננו לצאת לסוריה ולהצטרף לארגון. חשוב לציין שגורמים הקשורים לבתי-הספר בהם לימדו ארבעה מהעצורים, הביעו תמיכה במעצר והתנגדות ללימודי ההסתה והפצת רעיונות דאעש.
סיפור זה חוזר לנקודה שלא מקבלת מספיק התייחסות: האידיאולוגיה של דאעש. ארה"ב שמה לעצמה מטרה להשמיד את הארגון ופועלת נגדו בהתקפות צבאיות, מנסה לעצור את מימון הארגון, מנסה לבלום את זרימת הלוחמים הזרים אליו וגם פועלת למנוע את ההתרחבות האידיאולוגית שלו. המאבק האידיאולוגי הוא הכי קשה, בעיקר בגלל האינטרנט. מאחר שבאינטרנט אפשר למצוא הכול, דאעש יכול גם להמשיך ולהפיץ את התעמולה שלו בקלות.
עם זאת, מדובר במאבק החשוב ביותר. חיסול האידיאולוגיה של הארגון יביא גם לחיסולו בשטח. ברגע שאנשים לא יאמינו באידיאולוגיה, ייפסקו התמיכה העולמית והגעת הלוחמים. כדי למנוע אירועי טרור נוספים, כמו אלו שהיו לאחרונה ברחבי העולם, יש לשים דגש על ההיבט האידיאולוגי של דאעש, דבר שימנע ממנו את נשמת אפו.
|
קצין המודיעין של פיקוד דרום העניק השבוע ראיון לאתר ynet. לדבריו, הבידוד שהחמאס נתון בו והצורך של הארגון בחומרי גלם לייצור רקטות, הביא אותו לשתף פעולה עם שלוחת דאעש בסיני. לדבריו, הזרוע הצבאית של החמאס פנתה לאירן כדי לקבל סיוע, בניגוד להלך הרוח בתנועה שמעדיפה את סעודיה.
מדבריו של הקצין ניתן ללמוד שהחמאס אכן נתון בבעיה גדולה. החיבור של החמאס לשלוחת דאעש בסיני נובע מאינטרסים בלבד, בהתחשב בעובדה שאותה שלוחה התבטאה נגד החמאס בטענה שאינו פועל נגד ישראל, ואילו החמאס עוצר את תומכי דאעש ברצועת עזה. מעבר לכך, העובדה שהחמאס עובד עם שלוחת דאעש, במקביל לקבלת סיוע מאירן, עוד יותר תמוהה. בעירק ובסוריה, גורמים הנתמכים על-ידי אירן נלחמים מלחמה עיקשת נגד דאעש, בזמן שאירן עוזרת לחמאס שעובד עם שלוחת דאעש בסיני. המצב הזה יצר רשת אינטרסים סבוכה ביותר, שלא ניתן לדעת האם ומה יביא לפיצוצה. מכל מקום, מרשת זו ניתן ללמוד שוב את העיקר: כאשר הדבר נוגע למאבק בישראל, כולם מתאחדים.
|
השבוע דווח, כי ארגון "א-סאברין" השיעי הפועל ברצועת עזה, פורק על-ידי החמאס בעקבות לחץ של התושבים. מדובר בארגון דתי שמומן על-ידי אירן. לאור מימון זה והקשרים של החמאס עם אירן, יש לבדוק כיצד הדבר ישפיע על המשך שיתוף הפעולה ביניהם. עם זאת נראה, כי יש דבר מעודד בידיעה זו. הארגון פורק כאמור בעקבות לחץ של תושבי הרצועה, משמע שלחמאס אכפת מהתושבים וחשוב לו מרצונותיהם, דבר שיכול להשפיע על פעילות הארגון. עלייה במידת ההשפעה של תושבי הרצועה יכולה להביא לפגיעה בחמאס ואולי אף להפלתו. כרגע הסבירות לכך נראית נמוכה, אך הדבר תלוי במידת אחדותם של תושבי הרצועה.
|
בשבוע האחרון ביצעה הרשות הפלשתינית את גל המעצרים הגדול ביותר נגד פעילי חמאס ביהודה ושומרון. ההנחה היא, שהחמאס אחראי לאירועי הירי האחרונים באזור, וגל המעצרים נועד למנוע התדרדרות של המצב. בתגובה לכך, החמאס גינה, איים ואמר שאם הרשות הפלשתינית תמשיך במעצרים, מנגנוני הביטחון שלה יהפכו למטרה עבור אנשיו.
באופן מובן מאליו, הרשות הפלשתינית רוצה לשמור על השקט ביהודה ושומרון. עם זאת, החמאס מנסה לבסס יותר את מעמדו באזור, במיוחד לאחר מבצע צוק איתן. השאלה היא האם ומתי הסכר ייפרץ ותתחיל מערכה בין הפתח לחמאס ביהודה ושומרון. מובן, כי צה"ל לא יוכל לשבת בצד לאור מערכה כזו, ויהיה חייב להתחיל במבצע צבאי – ואז השאלה הגדולה תהיה האם הרשות וחמאס ישתפו פעולה נגדו.
|
השבוע החליט הרמטכ"ל, גדי איזנקוט, להקים חטיבת קומנדו, שתאחד את היחידות דובדבן, מגלן, אגוז ורימון. רעיון הקמת היחידה הועלה כבר בזמן מלחמת לבנון השנייה על-ידי הרמטכ"ל לשעבר, בני גנץ. מלחמות אגו וחששות הם שעיכבו את התהליך. כעת, לאור השינויים שחלו במזרח התיכון והשינויים בצורך המבצעי של צה"ל, הוחלט ליישם את הרעיון. הקמת החטיבה מעידה על בגרות ויעילות של צה"ל. בגרות לאור ההתגברות על מלחמות האגו, ויעילות לאור הבנת מהו הצורך האמיתי והנכון של הצבא.
לאחרונה גם החליט איזנקוט להקים זרוע סייבר. גם זה צעד משמעותי של צה"ל שנעשה בהתאם להבנת המציאות. נראה, כי צה"ל עובר תהליך של התבגרות כאשר מפקדיו מבינים את השינויים שנוצרו בשדה המערכה המודרני ופועלים בהתאם – ומתרחקים מהאימרה הנושנה לפיה גנרלים תמיד נלחמים את המלחמה הקודמת.
|
|