זה היה רק טבעי ומתבקש שיום אחרי ספירת הקולות בבחירות לרשויות המקומיות יפרסם משרד הפנים התנצלות לציבור. ההתנצלות הייתה יכולה היה להיות מנוסחת כך למשל: "שר הפנים והמנהל הכללי של המשרד, מתנצלים בפני כל מי שניסה במשך שעות ארוכות להיכנס לאתר המיוחד שהקים משרד הפנים, כדי לקבל עידכון על תוצאות הבחירות לרשויות המקומיות. האתר החדש קרס לצערנו. אנחנו בודקים את הסיבות לכך ונעדכן כמובן את הציבור בתום הבדיקה".
אלא שבמקום זאת בחר המשרד בהתנהלות חובבנית, המצדיקה לדעתי הסקת מסקנות אישיות נגד מי שחושב שהציבור מטומטם. לא הייתי כותב את הדברים לולא התגאה המשרד באתר החדש שבאמצעותו יוכל הציבור לקבל תוצאות אמת מיד לאחר סגירת הקלפיות.
למה המערכת לא נבדקה?
מה שמעניין, ששבועיים לפני הבחירות לרשויות המקומיות, כינס יושב-ראש וועדת המדע והטכנולוגיה ח"כ
אורי מקלב, מ
יהדות התורה, דיון מיוחד שנועד לבחון את מוכנות משרד הפנים לבחירות. אתם פטורים מלנחש מה תוצאות הדיון. האחראית על מערכות המידע במשרד הפנים סיפרה לוועדה שהכול מוכן ולא רק זאת, המשרד עשה כל מאמץ כדי לבחון את מערכת המחשוב כדי שלא תיפול ביום הבחירות לרשויות המקומיות.
אבל ספק גדול אם אנשי משרד הפנים, ביצעו פעולה פשוטה לפני יום הבחירות, שתבטיח שהמערכת לא תקרוס בגלל עומס. אם הם היו עושים זאת הם היו מגלים כנראה כמה בעיות קשות בתחום אבטחת המידע והיו פותרים אותם בזמן.
במשרד הפנים לא סופרים אותנו. עובדה. בדוחות שפרסם
מבקר המדינה גם בשנת 2008 וגם בשנת 2013 נמצאו ליקויים קשים, בכל התנהלות המשרד שקשורה להערכות משרד הפנים לבחירות לרשויות המקומיות.
המבקר לא חסך את ביקורתו ממשרד הפנים, וכתב בין השאר כי "היה אפשר למנוע חלק ניכר מהליקויים שהועלו, אילו משרד הפנים לא היה מתעלם מהערות מבקר המדינה שפורסמו בדוח על בחירות 2008, ואילו קוימו הבטחותיו של משרד הפנים, לשפר את תהליכי העבודה לייעל אותם ולקדם אמצעי חקיקה".
בכירי משרד הפנים שותקים
מעניין מה אומרים השר ומנכ"ל המשרד, על התגובה שפורסמה בשם המשרד בתגובה למחדל הגדול, תגובה שמעוררת פרצי צחוק. וכך אומרים במשרד הפנים: "המערכת הוקמה על-ידי חברת esri שנחשבת מצוינת בתחומה, בעלת תמיכה בארצות הברית. הובטח למשרד שהמערכת תפעל ביום הבחירות".
לקרוא ולא להאמין, למשרד הפנים הובטח שהמערכת תפעל ביום הבחירות, משום שהחברה שהקימה את המערכת מצוינת בתחומה. אם מצוינות הוא מה שהיה בערב הבחירות כפי שפעלה מערכת המחשוב שהזמין משרד הפנים, ראוי היה אולי להחליף את החברה.
קשה להאמין. זאת תגובה של משרד ממשלתי על הביזיון שמנע ממאות אלפי גולשים להשתמש באתר המשרד ולהתעדכן בתוצאות הבחירות? לא ברור מה מגוחך ומעורר חמלה יותר, מערכת ההסברה של משרד הפנים, או הדרך שבה טופל האתר החדש. שני הדברים מלמדים כנראה שלמשרד הפנים יש עסק עם חובבים.
ביממות האחרונות האשימו אנשי משרד הפנים כמעט את כולם. בעיתון אחד קראתי שחטפו את האתר, במקום אחר דווח שהיו מי שניסו לחבל בבחירות, אמצעי תקשורת אחרים טענו שמשרד הפנים ניסה לגלגל את האחריות ללשכת העיתונות הממשלתית, שהייתה אחראית על הקמת האתר הייעודי. אבל בלשכת העיתונות לא פראיירים, ובניגוד למשרד הפנים הסבירו שם שהקשר היחיד שלהם לאתר היה הקמת דף הנחיתה.
מי אחראי למחדל?
מי אחראי למחדל הגדול של האתר? ומי אחראי לקשקושים שנמסרים בתגובה מכיוונו של משרד הפנים? לא כדאי שמישהו בכיר ייקח אחריות ויעשה סדר במה שקורה במשרד?
בימים האחרונים נמשך הוויכוח על המעבר לשיטה הביומטרית. מתנגדי השיטה טוענים שמשרד הפנים אינו ערוך ליישם את השיטה, וכי קיים חשש שנתונים סודיים ידלפו מהמאגר הביומטרי שבאחריות המשרד.
אולי מי שטוענים כך צודקים?
משהו רע התרחש השבוע במשרד הפנים. אנחנו קיבלנו תשובות מגומגמות ומגוחכות. הגיע הזמן שבכירי המשרד יסבירו לנו מה קרה באמת.
פעם היה למשרד הפנים סלוגן: עם הפנים קדימה. נראה שהחליטו לוותר עליו.