המהפך המדהים שביצע
ג'ו ביידן ב"סופר טיוזדיי" מפעיל לחץ על
ברני סנדרס – לבצע מהפך משלו, או לפחות לעצור את תנופתו של ביידן. כבר בימים הקרובים – החל מ"מיני סופר טיוזדיי" (יום ג', 10.3.20) – ניתן יהיה לדעת האם הוא בנוי להתמודד עם אתגר זה, אומר דן בלץ, בעל טור בכיר בוושינגטון פוסט.
סנדרס היה בסיפור הזה לפני ארבע שנים. הוא הפסיד ל
הילרי קלינטון בדרום קרוליינה וברוב מדינות "סופר טיוזדיי" ופיגר במספר הנציגים לוועידה, אך צבר מספיק קולות כדי לתמרץ אותו להמשיך – תוך שימת דגש על מישיגן. הסקרים הצביעו על יתרון לקלינטון במדינה זו, אך סנדרס ניצח – אומנם בהפרש של 0.2% בלבד, אבל הניצחון הזה החיה את הקמפיין שלו והוביל אותו עד לוועידה, שם הפסיד לקלינטון.
ההיסטוריה הזו הופכת את מישיגן לחשובה מבין שש המדינות בהן תתקיים מחר הצבעה, אך סנדרס יתקשה לעשות לביידן את מה שעשה לקלינטון – סבור בלץ. ביידן מצליח עם קהלים עליהם התבסס סנדרס ב-2016 – תושבי ערים קטנות ואיזורים כפריים וחסרי השכלה גבוהה. סנדרס הפסיד באיזורים בעלי אוכלוסייה אפרי-אמריקנית ניכרת, וביידן מצליח מאוד בקהל זה.
הבחירות מחר מתקיימות במישיגן, וושינגטון, צפון דקוטה, מיזורי, מיסיסיפי ואיידו. בסך-הכל יתמודדו ביידן וסנדרס בחודש הקרוב ב-16 מדינות ובפורטו-ריקו. לפני ארבע שנים ניצחה קלינטון בתשע מתוכן; סנדרס ניצח בשמונה, כולל שש בהן נערכת הצבעה בסגנון "משאל" ולא הצבעה ישירה, בה יש לו יתרון – אבל השנה עברו שלוש מהן להצבעה ישירה. קלינטון סיימה את החודש המקביל עם 100 צירים יותר מאשר סנדרס, וכאמור – מצבו של ביידן נראה טוב יותר. בהחלט ייתכן, שבעוד חודש סנדרס יהיה בפיגור ניכר ובלא סיכוי של ממש לזכות במועמדות.
ביידן צפוי להביס את סנדרס במיסיסיפי; הוא גם ייהנה מהתנופה במיזורי. בשבוע הבא צפוי סנדרס לתבוסה בפלורידה; קלינטון ניצחה אותו בהפרש של 30%, והתשבחות שחילק למורשתו של
פידל קסטרו יעשו לו חיים קשים עוד יותר במדינה בה יש מהגרים רבים מקובה. שבוע לאחר מכן יתקיימו בחירות בג'ורג'יה, שגם בה הביסה קלינטון את סנדרס; מאחר שלא צפוי עוד אירוע משמעותי באותו יום, נצחונו הצפוי של ביידן ישלוט בכותרות. נקודת אור בודדת משמעותית היא ההצבעה בוויסקונסין ב-7 באפריל, שם ניצח סנדרס לפני ארבע שנים בהפרש דו-ספרתי – אבל גם אם ישחזר השנה הישג זה, הוא צפוי כאמור לסיים את החודש בפיגור משמעותי במספר הנציגים.
חישובים אלו מובילים להערכה לפיה ביידן יהיה המועמד הדמוקרטי לנשיאות. נייט סילבר חישב ומצא, כי לביידן יש סיכוי של 88% לזכות ברוב הנציגים המחויבים-מראש ו-94% סיכוי לזכות ברוב יחסי של הנציגים. לדבריו, סנדרס חייב להתאושש מיד; זה אפשרי, אך הסיכויים לכך נמוכים. סנדרס אמר, כאשר הוביל במספר הנציגים, שמי שיהיו לו הכי הרבה קולות בוועידה – ואפילו אם רק רוב יחסי – צריך להיות המועמד; האמירה הזאת עלולה לחזור אליו כעת כבומרנג.
אם אכן ביידן ינצח, סנדרס יצטרך לערוך חשבון נפש. לפני ארבע שנים הוא סירב לתמוך בקלינטון מיד לאחר שנצחונה הובטח, ובכך פגע בקמפיין שלה. השנה צריכים הדמוקרטים כל יום אפשרי כדי להתרכז בקמפיין מול
דונלד טראמפ, המנהל את מסע הבחירות שלו במלוא הקיטור מזה חודשים רבים. דייוויד פלוף, מי שעמד מאחורי שני נצחונותיו של
ברק אובמה, סבור שהדמוקרטים חייבים לסיים את המאבק הפנימי באביב ולא בתחילת הקיץ, כדי להתמקד בבחירות הכלליות.
בתחילת אפריל אמורים הדמוקרטים לדעת בפועל האם ביידן יהיה המועמד או שמא לסנדרס עדיין יש סיכוי. אם האפשרות הראשונה תהיה הנכונה, יצטרך סנדרס להחליט האם הוא ממשיך להילחם עד הוועידה, או מתייצב מיד מאחורי ביידן.