תוצאות הבחירות לנשיאות ארה"ב ייוודעו כנראה רק כמה ימים אחרי יום הבחירות, אך עוד לפני כן ניתן לשרטט את המסלולים היכולים להותיר את דונלד טראמפ בבית הלבן או להוביל אליו את ג'ו ביידן. אהרון בלייק, פרשן בכיר בוושינגטון פוסט, מתאר שלושה נתיבים של כל אחד מן המועמדים – הנובעים, כמובן, משיטת האלקטורים. הסקרים וההערכות נכון לימים האחרונים של הקמפיין מצביעים על יתרון לביידן, הוא מזכיר.
מסלולי הניצחון של טראמפ
פלורידה, הדרום-מזרח ועוד קצת
זהו המסלול ההגיוני ביותר, ושוב פלורידה היא נקודת המפתח בשל 29 האלקטורים שלה ונטייתה להכריע בהפרשים זעירים; גם כעת הסקרים מלמדים על תיקו. אם טראמפ ינצח בפלורידה וישמור על המדינות בדרום-מזרח ארה"ב בהן ניצח ב-2016, סיכוייו של ביידן לנצח יתמעטו בצורה משמעותית.
אם ינצח בפלורידה, טראמפ יצטרך לשמור על שתי המדינות במערב התיכון בהן ניצח בהפרש של שמונה נקודות האחוז ב-2016 (אייווה ואוהיו), ולהוסיף את מישיגן או פנסילבניה (בהן ניצח בהפרש קטנטן ב-2016). אם ינצח במקום זאת בוויסקונסין או מינסוטה, יהיו לו 260 אלקטורים – תיקו והעברת ההכרעה לבית הנבחרים, שם יש כיום לרפובליקנים יתרון (בשל שיטת חישוב הקולות בבחירת הנשיא).
הדמוקרטים מובילים בסקרים כמעט בכל מדינות המפתח, כולל מישיגן ופנסילבניה (באייווה ואוהיו יש למעשה תיקו). אבל אם יפסידו בפלורידה ובמדינות בהן הרפובליקנים שולטים בשנים האחרונות, הם לא יוכלו להרשות לעצמם יותר מדי הפתעות במדינות האחרות. בפנסילבניה המרוץ מספיק צמוד כדי שהסיפור יהיה מעניין.
טראמפ מצליח שוב במערב התיכון ובחגורת החלודה
טראמפ התמקד בימים האחרונים של הקמפיין במדינות שהעניקו לו את הנשיאות – ויסקונסין, פנסילבניה ומישיגן – בהן ניצח בפער של פחות מנקודת האחוז. הסקרים במדינות אלו רחוקים מלהיות צמודים כמו ב-2016 ומעניקים יתרון לביידן: 8.6 נקודות במישיגן, 6.4 נקודות בוויסקונסין, 3.5 נקודות בפנסילבניה. אבל מה יקרה אם איכשהו טראמפ שוב יחולל מהפך במדינות אלו, יחד עם המדינות השכנות מינסוטה, אייווה ואוהיו? במקרה כזה, הוא יוכל לזכות בעשרת האלקטורים החסרים דרך ניצחון בפלורידה, באריזונה או בצפון קרוליינה – וגם דרך שילוב כלשהו של נבאדה, ניו-המפשייר, מיין והמחוז השני של נברסקה.
אם טראמפ ינצח שוב במדינות חשובות אלו – וזהו "אם" גדול – יהיו לו הרבה יותר מסלולים לניצחון מאשר לביידן. אפילו אם ינצח רק בשתיים מהן, יהיה זה שיפור משמעותי במצבו. ייתכן שהכשלים בסקרים ב-2016 לא יישנו הפעם, בעיקר משום שהסוקרים שיפרו את שיטותיהם, אבל כדאי להביא בחשבון אפשרות זו.
הסקרים שוב מתנפצים
מה אם כל הסקרים טועים בחמש נקודות האחוז? או מה אם יתחולל שינוי עצום בימים האחרונים של הקמפיין? לאן זה מוביל? התשובה: מרוץ צמוד מאוד וסיכוי גבוה לניצחון של טראמפ. למעשה, די יהיה בטעות של ארבע נקודות האחוז בכל הסקרים כדי להעניק לטראמפ את הניצחון.
מסלולי הניצחון של ביידן
פשוט להחזיק מעמד
ביידן צריך רק לנצח בפועל במדינות בהן הוא מוביל כרגע בצורה משמעותית לפי הסקרים. אפילו אם תהיה תזוזה של שלוש נקודות האחוז, ביידן עדיין ינצח – כי פנסילבניה תישאר בצד שלו, ודי יהיה בכך. זהו המסלול ההגיוני ביותר בצד של ביידן; הוא לא יצטרך לזכות במדינות בהן הוא כרגע בפיגור.
פלורידה, פלורידה, פלורידה
אם ביידן ינצח בפלורידה וישמור על המדינות שבשנת 2016 הילרי קלינטון ניצחה בהן בפער קטן (מינסוטה, נבאדה וניו-המפשייר) יהיו לו 262 אלקטורים. מכאן עליו לנצח רק בעוד מדינה משמעותית אחת: אריזונה, מישיגן, צפון קרוליינה, אוהיו, פנסילבניה או ויסקונסין. הדבר מדגיש שוב עד כמה פלורידה חשובה: ניצחון של טראמפ בה יתן לו תקווה, ניצחון של ביידן בה יבטיח לו למעשה את הבית הלבן.
לנצח בגדול
כל התחזיות הללו אינן מביאות בחשבון מה שלא עלה על הדעת לפני ארבע שנים, אך כיום נראה סביר: ניצחון דמוקרטי באריזונה, ג'ורג'יה או טקסס. בכל המדינות הללו המרוץ צמוד: יתרון של 2.2 נקודות לביידן באריזונה, תיקו בג'ורג'יה, יתרון של 2.6 נקודות לטראמפ בטקסס. אז מה יקרה אם ביידן ינצח באחת מהן?
38 האלקטורים של טקסס יסגרו למעשה את הסיפור, שכן לביידן יהיו 249 אלקטורים והוא יזדקק ל-21 בלבד מבין 163 הנותרים. גם ג'ורג'יה יכולה להיות עניין משמעותי, כי ניצחון של ביידן בה ילמד שהוא צפוי לנצח גם בצפון קרוליינה ואולי גם בפלורידה. ואילו ניצחון שלו באריזונה אמור ללמד על ניצחון גם בנבאדה. נצחונות בג'ורג'יה (16 אלקטורים) או באריזונה (11 אלקטורים) אינם מקרבים את ביידן לבית הלבן כמו טקסס, אך הוא עדיין יזדקק לפחות מחמישית מן האלקטורים הנותרים כדי לנצח. ואפילו אם טראמפ ינצח בטקסס, צפון קרוליינה וג'ורג'יה, עדיין יהיה לביידן יתרון קל.