נציבת האו"ם לזכויות אדם, מישל באשל, ביקרה בסין בשבוע שעבר. לפני הביקור הפצירו בה ממשלת ביידן וקהילת זכויות האדם שלא לאפשר לבייג'ינג להפוך את ביקורה לניצחון תעמולתי. באשל התעלמה, והתוצאה הייתה שהביקור סייע לסין להכחיש את רצח העם של המיעוט האויגורי שהיא מבצעת בחבל שיניאנג וצעדים מדכאים אחרים – קובע וושינגטון פוסט.
באשל סיימה את ביקורה בן ששת הימים – הראשון מסוגו של פקיד כה בכיר מזה 17 שנים – בהצהרה בה שיבחה את "ההישגים העצומים" של סין בתחום זכויות האדם, בדמות צמצום העוני; זוהי בדיוק הצורה בה בייג'ינג מגדירה כיום "זכויות אדם". אמנת האו"ם לזכויות אדם, אותה אמורה באשל ליישם, מציבה סטנדרטים גבוהים יותר. לעומת זאת, את מעשיה של סין בשינגיאנג – בו ביקרה במשך יומיים – הגדירה כ"מאבק בטרור ובהקצנה". היא גם קיבלה ללא היסוס את הודעתה של סין על סגירת המחנות בהם כלאה 2 מיליון בני אדם.
אולי באשל הייתה עסוקה בהסתחבקות עם פקידים סינים, אומר הפוסט בציניות, ולכן לא שמה לב להדלפת כמות גדולה של מסמכים ממשטרת שינגיאנג בעת ביקורה. הם הראו את תמונותיהם של אלפי אסירים שנכלאו בשל "עבירות" כמו נסיעה לחו"ל, לימודי איסלאם או גידול זקן. מבקריה טוענים, שהיא אפשרה לממשלת סין לביים את ביקורה כך שתוכל להשתמש בו כדי להתנער מאחריות לפשעיה.
כאמור, ערב הביקור נעשו נסיונות – פומביים ושקטים – להזהיר את באשל מפני הצפוי. שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, והשגרירה באו"ם, לינדה תומס-גרינפלד, אף הביעו חששות רשמיים בפני מזכיר הארגון, אנטוניו גוטרס. החששות הוצגו גם במישרין בפני באשל ואנשי צוותה, והממשל הפציר בהם שלא לוותר על הדרישה לקבל גישה לבתי הכלא בשינגיאנג. ממשל ביידן תיאם את פעילותו עם מדינות אחרות, והתוצאה הייתה הצהרה תקיפה של שרי החוץ בקבוצת 7G. הם דרשו מממשלת סין לאפשר גישה מיידית, משמעותית וחופשית של משקיפים עצמאיים לשינגיאנג וטיבט – כולל של באשל. לאחר הביקור גינה בלינקן את הגבלת תנועותיה של באשל בידי בייג'ינג, אשר לדבריו מנעה ממנה לבחון כראוי את מצב זכויות האדם במדינה.
היו סימנים רבים לכך שביקורה של באשל יהיה כושל, מוסיף הפוסט. הצוות המקדים שלה הוכנס להסדר של 21 יום כאשר הגיע לבייג'ינג ופגישותיו הוגבלו לשיחות וידאו. באשל לא הורשתה לצרף עיתונאים לביקורה, ולוותה כל העת בידי אנשי הממשלה. לטענתה, שיחותיה בשינגיאנג נוהלו ללא פיקוח – אך היא התעלמה מכך שבני שיחה נבחרו בידי הממשלה וסביר להניח שהיו נתונים לפיקוח הדוק. לאחר שיחת וידאו עם הנשיא שי ג'ינפינג טענו מארחיה, כי היא הביעה הערכה רבה להתקדמותה של סין בתחום זכויות האדם. מכונת התעמולה הסינית הפיצה טענה זו ברחבי העולם, לפני שלשכתה של באשל הבהירה שהיא צוטטה שלא כהלכה. במקביל, אין כל סימן לפרסום הדוח שלה על המצב בשינגיאנג.
ביקורה של באשל לא היה רק החמצת הזדמנות לומר את האמת על מעשי הזוועה של סין, אלא גם פגע באמינותה שלה ובאמינות מערך זכויות האדם של האו"ם – מאשים הפוסט. כך הצליחה סין לחבל בעוד אחד ממרכיבי מערכת האו"ם. מנהיגי סין יכולים כעת להיות בטוחים שביכולתם לבצע מעשי זוועה המוניים מבלי לחשוש שהקהילה הבינלאומית תגבה מהם מחיר משמעותי. כאשר תיכתב ההיסטוריה על כשלונו של העולם למנוע את רצח העם האויגורי, ביקורה של באשל יהיה אחד מפרקים מבישים רבים.