הזעם המערבי על בחירתה של קטר לאירוח הגביע העולמי 2022 התפרץ מיד לאחר החלטתה של פיפ"א בשנת 2010. השבועון הגרמני בילד קבע, כי ההסבר היחיד הוא שחיתות. היה גם מרכיב של חוסר אמון, על הבחירה במדינה חסרת כל רקע והתאמה לאירוח האירוע.
תריסר שנים מאוחר יותר ושבוע לפני פתיחת הטורניר, רכיבים אלו רק גוברים – מדווח וושינגטון פוסט. כוכבת הפופ דואה-ליפה הכחישה את הפרסום לפיו תשתתף בטקס הפתיחה, ואמרה שתבקר בנסיכות כאשר תמלא את התחייבויותיה בתחום זכויות האדם. פיליפ לאם הגרמני, שהניף את הגביע ב-2014, אמר שיחרים את הטורניר בשל הפרת זכויות האדם. הדיבורים על חרם נשמעים ברמה.
הזעם בולט במיוחד בגרמניה. רבבות הפגינו בסוף השבוע ביציעים ברחבי המדינה ויצאו נגד המלוכה הסמכותנית, דיכוי זכויות האדם וניצול העובדים הזרים; חלקם טענו ש-5,000 עובדים נהרגו לצורך 5,760 דקות של כדורגל. אפילו ספ בלאטר, שעמד בראש פיפ"א בעת קבלת ההחלטה, מודה שהייתה זו טעות.
הקטרים דוחים בתוקף את כל ההאשמות נגדם. השליט תמים אל-ת'אני טען בחודש שעבר, כי ארצו היא קורבן להתקפות חיצוניות חסרות תקדים, הכולל "פברוקים ומוסר כפול". הפוסט מדגיש, כי אין ראיות ברורות הקושרות את שלטונות קטר לשחיתות בעת קבלת האירוח. קטר מפזרת את כספה בגלוי מאז 2010, ובין היתר רכשה את קבוצת הכדורגל פריז סן-ז'רמן, בה מככבים ליאו מסי, ניימאר וקיליאן אמבפה.
מבקריה של קטר טוענים, שהבעלות של פריז סן-ז'רמן היא חלק ממאמציה להלבין את תדמיתה הבעייתית. הם מרחיבים את טיעונם לגביע העולמי עצמו, בו שפכה הנסיכות 220 מיליארד דולר לבנות את תשתית הענק הנחוצה לאירוע בסדר גודל שכזה: שבעה אצטדיונים, כבישים, רכבת תחתית ועשרות בתי מלון.
בניית הענק הזאת הסבה את תשומת הלב לרקורד של קטר בתחום זכויות העובדים. 85% מ-3 מיליון תושביה הם
עובדים זרים, חלק ניכר מהם – מהגרים מקהילות עניות ממזרח אפריקה, דרום אסיה ודרום-מזרח אסיה. הרבה לפני שהיא זכתה באירוח המונדיאל, פורסמו פרטים על ניצולם של מהגרים אלו ועל תנאיהם הקשים. אשתקד חשף גארדיאן, כי 6,500 עובדים ממזרח אסיה מתו מאז זכתה קטר באירוח, לא רק בפרויקטים סביב המונדיאל; המספר הקטרי הרשמי לתריסר שנים אלו: 38.
מאז 2010 שיפרה קטר את חוקי העבודה, כולל שכר מינימום גבוה מן המקובל ברוב המפרץ הפרסי, וטוענת שהצליחה לבטל את שיטת ה"קאפלה" הידועה לשמצה בה העובדים הם למעשה עבדים. ארגון העבודה הבינלאומי דיווח בחודש שעבר, כי אכן בוצעו רפורמות משמעותיות ששיפרו את תנאי עבודתם וחייהם של מאות אלפי מהגרים, אך נחוצים צעדים נוספים. ארגון זכויות האדם Eqidem טען לאחרונה, כי בשנתיים האחרונות היו מאות מקרים של פגיעה בעובדים בפרויקטים של המונדיאל.
קטר ופיפ"א דוחקים במיליון האוהדים הצפויים להגיע לטורניר שלא להביע את דעותיהם הפוליטיות ולכבד את "הייחודיות ההיסטוריות" של הטורניר. בעיניהם של קטרים רבים, מציין הפוסט, הביקורת היא צביעות: רוסיה לא ספגה כדוגמתה כאשר אירחה את הטורניר הקודם. שר החוץ של קטר, עבד אל-רחמן אל-ת'אני, העיר, כי לממשלת גרמניה אין בעיה עם ארצו כאשר מדובר באנרגיה ובהשקעות.