X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מחקרים מצאו שיש קורלציה בין תדירות והופעת המקרים לבין הזרקת שפכי תעשיית הנפט והגז אל שכבות סלע תת-קרקעיות. רעידת האדמה בנפאל [צילום: AP/Manish Swarup, File]
נפאל - אוקלהומה - רמת הגולן?
מחקרים מראים שתעשיית הנפט והגז גורמת לעלייה במספר רעידות האדמה בארצות הברית האם קידוחים להפקת אנרגיה בישראל, על קו השבר הסורי-אפריקני, עלולים להפוך גם את ישראל למוקד מסוכן של פעילות סיסמית?

בסוף השבוע האחרון התרחשה רעידת אדמה חזקה מאוד בנפאל, שבה נהרגו אלפי אנשים ושגרמה לנזק רב במדינה ובכל האזור. אמנם, במקרה זה מדובר ברעידת אדמה טבעית, שמקורה בתנועה טקטונית של קרום כדור הארץ, אולם ידוע שפעולות כרייה, הפקת אנרגיה גיאותרמית ושלל פעילות תת-קרקעיות גורמות לרעידות אדמה במקומות שונים בעולם. עד כה היה מדובר ברעידות חלשות יחסית, אבל בעשור האחרון עלו בצורה דרמטית מספרן ועוצמתן של רעידות אדמה שמקורן בפעילות אנושית - בעיקר בשל פעילות הקשורה בתעשיית הנפט והגז.
בעבר סקרנו כאן מחקר שקבע כי פעולות של סדיקה הידראולית באוהיו שבארה"ב הביאו להפעלת שבר גאולוגי, מה שגרם לרעידת אדמה בעוצמה של 3 בסולם ריכטר. מחקרים נוספים מראים כי מדינת אוקלהומה שבארה"ב, שעד לפני עשר שנים כמעט ולא חוותה פעילות סיסמית, נהפכה מאז לנקודה חמה (Hotspot) מבחינת פעילות סיסמית. ב-2004 בקושי היו רעידות אדמה באזור, וכיום יש שם 600 (!) רעידות אדמה בשנה. מספר זה גבוה יותר מאשר בקליפורניה, שנחשבת לאחד האזורים עם הפעילות הסיסמית העשירה שיותר בארה"ב.
ב-2014 התרחשו באוקלהומה 15 רעידות אדמה בעוצמה של לפחות 4 בסולם ריכטר. בנוסף על כך, ב-2011 התרחשה שם רעידת אדמה בעוצמה של 5.6 בסולם ריכטר. רעידת אדמה בעוצמה כזו בדרך כלל אינה קטלנית, אבל גורמת לרוב לפצועים, לנזקים לרכוש ולתשתיות, ועלולה לגרום גם להתמוטטות מבנים ישנים שאינם עמידים בפני רעשי אדמה. על-פי המומחים, יש סבירות של 30% שרעידת אדמה נוספת בעוצמה זו תתרחש בשנה הקרובה.

גל של תביעות
נזקי רעידת אדמה באוקלהומה [צילום: AP/Sue Ogrocki]

מחקרים מצאו שיש קורלציה בין תדירות והופעת המקרים לבין הזרקת שפכי תעשיית הנפט והגז אל שכבות סלע תת-קרקעיות. נפט וגז המעורבבים עם מים מלוחים נשאבים מהקרקע אל פני השטח, שם הנפט והגז מופרדים ממי המלח. מי המלח, שהופכים עתה לשפכים, מוזרקים אל שכבות סלע סופג בעומק האדמה. כאשר סלע זה סופג את המים, הדבר יוצר לחץ על סלעי התשתית (יסוד) שבהם מצויים השברים הגאולוגיים, ומעורר רעידות אדמה. מחקר חדש אחר מצא קשר בין פעילות תעשיית הנפט והגז אל רעידות אדמה בטקסס, ארה"ב.
לאחרונה התעורר גל תביעות נגד חברות האנרגיה בשל נזקים למבנים ולתשתיות במדינה. באזור אוקלהומה יש מאגרי נפט גדולים שלא נבנו כדי לעמוד בפני רעידות אדמה, זאת משום שלא היו רעידות אדמה באזור כאשר תכננו ובנו אותם.
ומה עושים האמריקנים כדי להתמודד עם התופעה? בינתיים הם מגבילים את כמות השפכים המאושרת להזרקה אל סלעים תת-קרקעיים ומאשרים הזרקה באתרים המרוחקים משברים גאולוגיים, או הרחק מסלעי התשתית.
יש חוקרים שמתכננים לבצע ניסוי החדרת מים לשכבות עמוקות כדי ליזום רעידת אדמה ולהוכיח שאכן פעילות האדם היא שגורמת להופעת רעידות אדמה מסוג זה. החוקרים מתכננים לבצע את הניסוי באזור נטול רעידות אדמה ודל באוכלוסייה, זאת כדי לוודא שהרעידה שתיווצר (אם תיווצר) אכן התרחשה בגלל הניסוי וכדי שלא תגבה חיי אדם. מחקר דומה בוצע בשנות ה-70' בקולורדו, ארה"ב, והראה את הקשר שבין הזרקת מים כזו לרעידות אדמה מעשה ידי אדם.

קידוח על השבר

ומה המצב אצלנו בישראל? אם אכן יקום ברמת הגולן מיזם הנפט השאפתני של חברת אפק, שכבר החלה לבצע קידוחי ניסיון בחודשים האחרונים, ייתכן שהחברה תבקש להזריק את שפכיה אל סלעים סופגים בעומק הקרקע. הטיעון המנצח שלהם יהיה ללא ספק: "ככה עושים בארה"ב". חשוב להבין שלא מדובר בכמות זעומה של שפכים. על כל חבית נפט שצפויה להיות מופקת יתקבלו שבע חביות שפכים. על-פי התחזית האופטימית של חברת אפק היא תוכל להפיק מיליארדי חביות נפט - כלומר, מדובר בעשרות מיליארדי חביות של שפכים.
האם ישראל צריכה להסתכן בהחדרה של טריליוני ליטרים של שפכים אל הקרקע, באזור השבר הסורי אפריקני, שידוע לשמצה בפעילותו הסיסמית? אם באוקלהומה, שכאמור הייתה שקטה לחלוטין מבחינה סיסמית עד לפני 10 שנים, יש כיום רעידות אדמה מורגשות כמעט כל יום - איך תשפיע הזרקת השפכים על אזורנו המועד לפורענות?
  • לקריאת המאמר המקורי בכתב העת Nature לחצו כאן.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  30/04/2015   |   עודכן:  30/04/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נפאל - אוקלהומה - רמת הגולן?
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
שבוע ראשון ללא כמטריילס !
מסעודה משדרות  |  30/04/15 19:26
2
CHEMTRAILS מעל אשקלון
מסעודה משדרות  |  3/05/15 12:56
 
- נורא ל"ת
וינטר הניה  |  3/05/15 19:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אסונות/פגעי טבע
יוסי הטוני
מפקד אמירים, גדוד הקשר המטכ"לי, מספר ל'אנשים ומחשבים' כיצד המחשוב עוזר לכוחות צה"ל שפועלים באזור האסון
אלעזר לוין
אחת הנשים שחולצו - מעיין עציון, בתו של רכז הביטחון בנירים, שנהרג במבצע "צוק איתן"    אתמול חילצה מגדל 4 מבוטחים נוספים
שלומי אדר
בעקבות רעידת האדמה בנפאל ולפי אנשי מקצוע ידוע שרעידת אדמה חזקה עלולה להתרחש גם בארץ, ויש להיערך אליה    עסקים בישראל, חשוב שתדעו במצב של רעידת אדמה - האם אתם ערוכים לאירוע טבע אמיתי?
עופר וולפסון
איציק וולף
בית חולים השדה הכולל חדר ניתוח צפוי להעניק טיפול לכ-200 מטופלים ביום    הלילה הצליחו צוותי חילוץ להגיע ל-10 ישראלים שהיו תקועים באמצע טרק ולחלץ אותם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il