X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
הכניסו תבשילים חמים ישירות למקרר, כמו גם את כל מוצרי המזון הטריים לפני שבירת ביצים לצורך הכנת מזון, אפשר, אם כי לא נדרש, לרחוץ אותן במים זורמים
▪  ▪  ▪
אל תפשירו בשר על אדן החלון [צילום: לירון אלמוג, פלאש 90]

רבים מאיתנו מקדישים תשומת לב רבה לסוגי המזונות אותם אנו צורכים, כחלק מההקפדה על תפריט מאוזן ובריא. עם זאת, רבים חוטאים לחשוב שבטיחות מזון היא לא הרבה מעבר לניקיון המטבח.
ארגון הבריאות העולמי ציין ב-7 באפריל את יום הבריאות העולמי, כשהשנה נבחר הנושא של בטיחות מזון כמיקוד. לפי נתוני הארגון, מדי שנה מתים ברחבי העולם כשני מיליון בני אדם מהרעלות מזון או מים. אותן הרעלות עלולות לגרום ליותר מ-200 סוגים שונים של מחלות.
השגיאות הנפוצות ביותר בבטיחות מזון במטבח הביתי:
  • ממתינים שהאוכל יתקרר לפני הכנסה למקרר: השיקול של מרביתנו הוא שהסיר החם יפגע בתפקוד המקרר או יחמם את המוצרים שלידו. עם זאת, טמפרטורת החדר היא הטמפרטורה המיטבית להתרבות חיידקים בכל המזונות המבושלים והטריים. כשהאוכל רותח, חיידקים לא יכולים להתפתח, וכאשר הוא מקורר לארבע מעלות במקרר, התפתחות החיידקים איטית. לכן, מומלץ להכניס תבשילים חמים ישירות למקרר, כמו גם את כל מוצרי המזון הטריים. במקרר עצמו מומלץ להרחיק מזון חם ממוצרים רגישים במיוחד כמו מוצרי חלב. המקרר עצמו לא ייפגע מהכנסת מזון חם, החיישנים מזהים את עליית הטמפרטורה ונותנים הוראה למנוע לעבוד במאמץ גדול יותר ולצרוך יותר חשמל, אך לא נגרם נזק למערכת הקירור (מה שאולי אפיין מקררים מיושנים של פעם);
  • מסדרים את הביצים בתבנית הייעודית להם במקרר: נכון, לכולנו במקרר יש מדף ייעודי לסידור ביצים - אבל זהו למעשה מתקן מיותר, שאפשר להוציאו ובמקומו להניח את הקרטון המקורי עם הביצים. זאת, משום שהאריזה מגינה על הביצים מפני אובדן נוזלים דרך נקבוביות זעירות בקליפתן או מספיחת ריחות זרים. כמו-כן, ביצים לעיתים הן מלוכלכות - גם אם הלכלוך אינו נראה לעין - ולא כדאי שיבואו במגע עם פרטי מזון אחרים במקרר;
  • רוחצים ביצים טרם הכנסתם למקרר: הקליפה של הביצה נושמת ובעת השטיפה, תכולת הביצה עלולה להזדהם. עם זאת, לפני שבירת הביצים לצורך הכנת מזון, אפשר, אם כי לא נדרש, לרחוץ אותן במים זורמים ולנגב בנייר לפני הכנתן. לאחר שבירת הביצים ולפני המשך הבישול, יש לשטוף ידיים עם סבון. כמו-כן, אין להשתמש בכלי לערבול או טריפת הביצה גם בתבשיל, שכן הוא נושא חיידקים - למשל, המזלג לטריפת הביצה לפני הכנת חביתה אינו יכול לשמש לאכילת החביתה;
  • מפשירים בשר ודגים על השיש או על אדן החלון: כדאי לתכנן מראש בישול בשר, כדי להתחיל את תהליך ההפשרה מספיק זמן מראש. הפשרה בטוחה של בשר צריכה להתבצע במקרר כדי למנוע התפתחות מהירה של חיידקים על-פני המוצר בזמן שבפנים הוא קפוא ורק לפני הבישול להוציאו מחוץ למקרר. הפשרה מחוץ למקרר או במים, עלולה לגרום להתפתחות חיידקים מהירה וגם לזיהום של אזור העבודה במטבח כיור, משטח עבודה וכדומה. בעת ההפשרה, רצוי להניח את נתח הבשר מחוץ לאריזתו המקורית ועל רשת המונחת בתוך כלי, שתאפשר טפטוף נוזלים, כך שהבשר לא יתבוסס במיץ של עצמו, משום שלמעשה מדובר בדם שקצב התרבות החיידקים בו מהיר יותר. יש לכסות את הכלי בניילון נצמד, כדי להימנע ממגע של הבשר עם מזונות אחרים;
  • לא מקפידים על הפרדה מלאה וכלים נפרדים לטיפול בבשר ודגים ובמזון טרי ומבושל: חשוב להפריד בשר ודגים נאים ממזונות אחרים, יבשים ומבושלים כאחד. בשר ודגים נאים עלולים להכיל חיידקים שונים שמתים בבישול בלבד ולכן חשוב ליצור חיץ באמצעות קופסאות סגורות בעת אחסון במקרר, ושימוש בכלים שונים לטיפול בבשר נא ומבושל, כולל משטחי חיתוך ועבודה. ברמת המטבח הביתי מומלץ לייחד לפחות קרש חיתוך לעבודה עם מזון נא מפני שקרש חיתוך צובר חריצים שלעיתים נתקשה לנקותם באופן אפקטיבי;
  • מוותרים על שטיפת פירות וירקות שמתכננים לקלף: רובנו מקפידים על שטיפת פירות וירקות, אולם יש לעשות זאת גם לפני קילופם, כדי למנוע כניסת לכלוך לתבשיל או לסלט תוך כדי הקילוף. השטיפה צריכה להתבצע מייד לפני האכילה, ביסודיות ובמים זורמים. שימוש בסבון כלים לחיטוי אינו מתאים היות שזה לא ייעודו, ניתן להשתמש בנוזלים ייעודיים לשטיפת פירות וירקות. אם בכל זאת רוצים לחטא באמצעים זמינים, אז ניתן להשתמש בחומץ ביתי ולשטוף היטב או במי מלח;
  • משאירים מזון משומר בתוך קופסת השימורים לאחר הפתיחה: אומנם כיום יש ציפוי בתוך קופסאות השימורים המגן מסכנה של ריאקציה כימית בין המתכת למזון בעת החשיפה לאוויר. עם זאת, במקרה של שריטה או מכה בקופסת השימורים המקורית - בכל זאת עדיף להוציא את המזון ולשמור במקרר בקופסא או במיכל סגור.

הכותבת היא טכנולוגית מזון ומהנדסת אבטחת איכות בSodexo On-Site
תאריך:  30/04/2015   |   עודכן:  30/04/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
7 הטעויות הנפוצות בעבודה במטבח הביתי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר דניאל מדר
מחקרים מראים שתעשיית הנפט והגז גורמת לעלייה במספר רעידות האדמה בארצות הברית    האם קידוחים להפקת אנרגיה בישראל, על קו השבר הסורי-אפריקני, עלולים להפוך גם את ישראל למוקד מסוכן של פעילות סיסמית?
עומר פורת
אכילה מאוזנת תורמת לשיפור ניכר בתופעות הלוואי של האלרגיה    ישנן אלרגיות ספציפיות ביותר שמופיעות אצל ילדים, ונעלמות עם התבגרותם    ההנחה כי אקלים מדברי המאפיין ערים דרומיות יכול לסייע בריפוי אלרגיות איננה נכונה
פרופ' רות בירק
דיאטה זהה יכולה לגרום לאחד לרזות מהר ולאחר לרזות לאט, לאחד לפתח רמות כולסטרול ו/או שומנים גבוהות בדם ולאחר לא    אפשרות מיפוי הגנום בין בני אדם, יחד עם מחקר תזונתי מולקולרי-גנטי העוסק במיפוי הקשר בין תזונה וגנים, הביאו להנחת היסודות להתאמה אישית של התזונה
יגאל קוטין
גופנו מצויד במערכת ניקוי והפרשת רעלים מעולה. מערכת זו כוללת איברים רבים כמו הכבד יחד עם כיס המרה, מערכת העיכול המעכלת ומפרישה רעלים, הטחול המייצר אנזימים חשובים ועוד
ד"ר אורי מלר
קרטוקונוס היא מחלה דו-צידית אך תיתכן דרגת חומרה שונה בין העיניים    צלקת בקרנית עלולה להיגרם מחבלה, מכה או מזיהום בקרנית    כיב קרנית עלול להיגרם כתוצאה מתהליך דלקתי או זיהומי בקרנית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il