בעוד שתכנון שגרת הארוחות מהווה משימה מאתגרת עבור ההורים, האתגר גדול עוד יותר כאשר הילדים צמחוניים או טבעוניים. חשוב לזכור, שיצירת תזונה מאוזנת עבור ילדים (וגם מבוגרים) צמחוניים / טבעוניים, היא בהחלט אפשרית. עם זאת, מאחר שגופם של ילדים עודו בשלב התפתחותי וזקוק למרכיבים שונים, ומאחר שתזונה דלת חלבון מצמצמת את מבחר המרכיבים - מומלץ להיוועץ באיש מקצוע.
להלן כמה טיפים על בסיס צמחי, לארוחות קלות שמתדלקות אורח חיים בריא, מאוזן ומעניין לאורך השנה:
נוסחת הקסם היא תכנון ארוחה מאוזנת הכוללת כמות נאותה של חלבונים (לטבעונים - על בסיס צמחי, לצמחונים - על בסיס ביצים או מוצרי חלב), בשילוב דגנים מלאים, ירקות, פירות ושומנים איכותיים. שילוב זה יענה על הצרכים התזונתיים של הילדים, יעזור להם להתרכז בלימודים וישפר את הביצועים הספורטיביים שלהם.
כריך מנצח: חשוב לשמור על יצירתיות בארוחות של ילדים. לשם כך, ניתן לשלב את אותם המזונות בתצורות שונות. לדוגמה:
- ממרח קשיו: משרים קשיו במים וטוחנים לממרח עשיר בנוטריינטים;
- ממרח אבוקדו: ניתן לתבל באופן שונה וליצור סוגי גואקמולי שונים ומפתיעים;
- חומוס ביתי: עשיר בפחמימות מורכבות, חלבונים ושומנים איכותיים של טחינה;
- באבא גנוש: ממרח חצילים מעולה עם טעמים עשירים של טחינה. ניתן להוסיף גם עגבניות קצוצות או שום;
- פסטו: ממרח שניתן להשתמש בו גם בתוך הכריך או גם כרוטב לפסטה;
- ירקות קלויים: ממרח ממבחר ירקות מתובלים וקלויים בתנור שנטחנו דק כמו קישואים, חצילים ודלורית;
- ממרח עדשים כתומות עם עשבי תיבול קצוצים - מפתיע בצבע ובטעמים.
- לא על הלחם לבדו: ניתן לעשות שימוש בפיתה מקמח מלא, טורטיה או אפילו נאן או צ'אפטי הודי.
- סלט המאה: בכלי אטום ניתן לארוז את כל הירקות שהילדים אוהבים ותוספות כמו שעועית, קוטג' (לצמחונים), אגוזים ועשבי תיבול. בכלי נפרד ניתן לשים מעט רוטב ויניגרט עשיר או שמן זית ולימון;
- שימוש חוזר: אל תשכחו את היתרון בכך שנשאר משהו מהאוכל הטעים של הערב לפני וניתן לנצלו לארוחת הצהריים ביום למחרת. שימוש בכלי מתאים לאחסון מאפשר שמירה על הטעמים - מחממים בקלות ארוחה חמה, מזינה ומשביעה;
- קופסת הנשנושים: ניתן לשמור בבית או לשלוח עם הילדים בקופסה נשנושים כמו אפונה, אדממה, כרובית, מתובלת, גזר או עגבניות שרי. למי שרוצה לגוון ניתן לתבול בממרח חומוס או טחינה;
- מתוק הוא טעם החיים: אם תרצו להימנע מחטיפים קנויים, תוכלו להכין בקלות ובמהירות עוגיות שיבולת שועל עם צימוקים, מאפינס עם בננות ושוקולד ועכשיו, לפני חג החנוכה, אפילו סופגניות טבעוניות.
ארוחות ביניים וצהריים יצירתיות על בסיס צמחי, הן בהחלט בנות ביצוע וניתן באמצעותן לספק תזונה מאוזנת ובריאה לילדים וגם להורים.
בתיאבון.