X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
השעה שביליתי בכלא "מעשיהו" הייתה הקשה בחיי שחרור מוקדם בניכוי שליש מקובל ברוב המדינות הנאורות. הנוהל היה קיים אפילו בברית-המועצות לשעבר שהייתה ידועה ביחס אכזרי במיוחד לאסיריה
▪  ▪  ▪
קצב, ביום כניסתו לכלא [צילום: פלאש 90]

כל פעם שאסיר מפורסם מגיש בקשה להשתחרר בניכוי שליש מתחוללת בחברה שלנו בעידוד התקשורת מהומה גדולה, בדרך כלל כשמדובר במורשע השייך לצד המסוים של הקשת הפוליטית. מתנגדי השחרור טוענים: "מה פתאום משחררים מוקדם את האיש שביצע עבירה כה חמורה!".
הם יוצאים מן ההנחה כי שחרור מוקדם - הוא פונקציה של סוג העבירה שבגינה הורשע האסיר והנסיבות שבהן נעשתה. מוסיפים גם נימוקים כמו "הוא לא הביע חרטה", "לא החזיר את המיליונים שגנב", "לא עבר תהליך שיקום" וכדומה, והנימוק ה"מנצח": "קורבנותיו יראו אותו מהלך חופשי ברחוב שעה שהם נשארו לכל חייהם נכים או בטראומה, או עדיין אבלים על בן משפחתם שנרצח".
אך השאלה היא עד כמה זה לגיטימי לנכות לעבריין מורשע שליש מתקופת מאסרו בגין התנהגותו הטובה במהלך ריצת העונש, וזאת בלי להתחשב בחומרת מעשיו, או בכך שהאיש הביע חרטה וכולי.
שחרור מוקדם בניכוי שליש מקובל ברוב המדינות הנאורות. הנוהל היה קיים אפילו בברית-המועצות לשעבר שהייתה ידועה ביחס אכזרי במיוחד לאסיריה. לשחרור מוקדם מכלא אין שום קשר לסוג העבירה, לחומרת המעשה ונסיבותיו. לכל אלה אמור השופט להתייחס בזמן גזירת העונש. אם לדעתכם השופט לא הביא את כל אלה בחשבון, טעה בשיקול דעתו - יש להפנות את הביקורת אליו, ולא לנסות "לתקן" את שגיאתו על-ידי הפעלת לחץ על ועדת השחרורים.
הסיבה לכך שמשחררים פושעים שחרור מוקדם נעוצה בצרכים החיוניים ביותר של בתי סוהר. האנושות הנאורה מזמן הגיעה למסקנה שהאופציה של "ניכוי שליש" בגין התנהגות טובה הוא הכלי היחיד המאפשר להבטיח סדר מינימלי בין כותלי הכלא. בלי תמריץ זה, קשה ביותר לשלוט באוכלוסייה הבעייתית ממילא המוחזקת בצפיפות בתנאים כמעט בלתי אנושיים. אוכלוסיית בתי-הסוהר רובה ככולה מורכבת מאנשים לא נורמטיביים שלא הצטיינו בהתנהגות טובה גם בהיותם מחוץ לכתלי הכלא.
מרגע שהנידון הועבר לסמכותו של השב"ס (שירות בתי הסוהר), מתחילה מערכת היחסים שונה לגמרי. מטרת ההבטחה להעניק שחרור מוקדם היא השגת התנהגות נאותה של האסיר בכלא, גם אם לא הסכים עם ההרשעה - אבל ריצה את עונשו בהכנעה.
חברי ועדת-השחרורים אינם אמורים לשקול אם המבקש יחזור לסורו או לא. כאמור, השיקול האחד והיחיד לשחרור מוקדם אמור להיות התנהגות טובה בזמן ריצוי העונש, שהוא המטרה היחידה של הנוהל. יתר על כן, אין בידיהם של חברי הוועדה הכלים לנבא בוודאות איך יתנהג האיש בעתיד, בדיוק כפי שאינם יכולים מראש לדעת האם אזרח כלשהו מן השורה הוא עבריין בכוח. דווקא לעבריינים "כבדים" ומנוסים קל יותר להוליך שולל את חברי הוועדה בעניין זה.
הלחץ הציבורי הגורם לוועדת השחרורים לדחות את בקשתו של האסיר למופת להשתחרר מוקדם שולל את הערך החינוכי הרב הטמון בתקווה שיכולה להיות לאסיר לזכות בהפחתת שליש ממאסרו. בנוסף, אין בהכרח הסכמה ציבורית בשאלה מה נחשב לפשע חמור ומה לא (לפחות אצל פוליטיקאים וכל מיני ארגוני זכויות) האפשרות לשלול מאסיר ניכוי שליש הופכת לכלי פוליטי. מרוויח בסידור זה מי שיש סימפטיה כלפיו מצד הברנז'ה הקולנית שלנו.
במרבית העבירות השופט מוגבל רק בעונש המרבי שהוא רשאי להטיל. רק בעבירות ספורות מוגדר בחוק עונש חובה או עונש מינימום. בכלל השיקולים לעונש על השופט להביא בחשבון את החומרה של סוג העבירה, את נסיבותיו של מעשה העבירה המסוים ובכלל זה את הסבל הנגרם לקורבנות, כמו גם את נסיבותיו האישיות של העבריין ואת סיכוייו להשתקם. יש גם לזכור כי השופטים מכירים היטב את הנוהל של קיצור העונש בשליש, ויש להניח שהם מתחשבים גם בו בגזר דינם. בנוסף, אצלנו כידוע גם מאסר עולם אינו לעולם, והראייה, שעל רוצח של יותר מאדם אחד יוטלו מספר "מאסרי עולם", ולא מעטים המקרים שבהם נקצב עונשם של רוצחים המרצים עונשי "מאסר עולם", והם משתחררים כעבור 25 שנה.
יש לי מסר מיוחד לאלה שדורשים עונשים כבדים ומזדקפים כל פעם שהם שומעים על שחרור מוקדם של עבריינים. כותב שורות אלה בילה לפני עשור וחצי שעה תמימה בתוך כותלי "מעשיהו". לא, לא פשעתי, לא הורשעתי, אלא נכנסתי לכלא מרצוני. מכר שלי, בעל חברה, העסיק אז אזרח ניגרי באופן בלתי חוקי; פקחי הגירה תפסו את העובד הזר ברחוב, כלאו אותו ב"מעשיהו" ועמדו לגרשו לארצו תוך מספר ימים. המכר אסף את חפציו של העובד וביקש ממני למסרם לו. נסעתי לרמלה במחשבה שאמסור את המזוודה לאיזה סוהר בכניסה, אך כשהגעתי, התבשרתי כי עלי למסור בעצמי לידיו את החפצים, ולשם כך היה עלי להיכנס (עם קבוצה של כ-20 מבקרים נוספים) לכלא ולהישאר שם עד שכל הקבוצה תצא באופן מסודר. אני מעיד כי החצר הייתה נקייה ומסודרת, גם הפרוזדורים וחדר הפגישות הגדול והשולחנות הרבים שבו היו נקיים ומסודרים. אבל השעה שביליתי בבית הכלא הייתה השעה הקשה בחיי. הכל היה מחניק, מדכא, מייסר...לעולם לא אשכח את החוויה המעיקה והמפחידה ההיא, ואני יודע שאפילו מאסר של חודשים בודדים בכלא זה עונש די כבד, שלא לדבר על שנים ארוכות...
בואו נירגע, נשים את נקמנותנו בצד ונגלה מעט רחמים וחמלה גם לאלה שמעדו ושילמו את חובם לחברה.

יורי מור הוא יו"ר אגודת הסופרים דוברי הרוסית בישראל
תאריך:  26/03/2016   |   עודכן:  26/03/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בזכות ה"שליש" למשה קצב
תגובות  [ 14 ] מוצגות  [ 14 ]  כתוב תגובה 
1
ישראל המדינה בולשביקית היחידה
turhux   |  26/03/16 12:17
2
אתה צדיק וישר. והלואי שמי
אל: יורי מור  |  26/03/16 12:21
3
ניכוי שליש לקצב
קורא  |  26/03/16 12:31
 
- זה ממש נורא ומכוער שאתה
ל-קורא  |  26/03/16 12:51
 
- עבריין סדרתי
קורא  |  26/03/16 13:08
 
- הפשע של קצב היה אונס בכח השררה
םםם  |  27/03/16 12:17
4
אז למה הם רוצים שהוא יודה
אהוד פרלסמן  |  26/03/16 15:15
5
חנן גולדבלט כדוגמה
דורנר  |  26/03/16 20:01
 
- יש לפרסם תגובה זו ברבים ולשלוח
טהרנות השמאל  |  26/03/16 21:00
 
- חנן קיבל טיפולים בכלא
חנן החונן  |  26/03/16 22:27
 
- ממש לא
דורנר  |  27/03/16 00:16
6
שאלה נוספת:
ישראל עם רם  |  27/03/16 01:00
7
כשביהמ"ש טועה על האסיר להתנצל
וייזוסי  |  27/03/16 03:21
8
זו הסכנה הגדולה לדמוקרטיה
יוסי ארגואן  |  29/03/16 06:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת קצב
איתמר לוין
ועדת השחרורים בכלא מעשיהו תדון בשבוע הבא בבקשתו של נשיא המדינה לשעבר לשחררו לאחר ריצוי שני שלישים משבע שנות המאסר שנגזרו עליו
אהוד פרלסמן
חברי הכנסת מיקי רוזנטל, שולי מועלם רפאלי, ושלי יחימוביץ', מספקים לנו שלוש סיבות לשחרורו המוקדם של קצב, שימנע את נעיצת המסמר האחרון בארון המתים של אמון הציבור הימני-דתי-ספרדי במערכת המשפט
אסתר שניאורסון גרי
מקרה שום אנס לא היה מקבל שבע שנים בכלא. אבל עליו השיתו 'עונש' לא מידתי, והיום האם הם מרוצים? ממש לא. הלו, אתה הבסת את שימון, אין מחילה ואין סליחה. לא נשכח ולא נסלח. קבלת רק שבע שנים... ואתה עוד חי ...אתה רוצה שינכו שליש? הצחקתנו. נעשה הכול שתקבל עוד שבע
אמיר מסארווה
התנאי הבלתי הולם של תודה תשוחרר, אין בחובו כל תכלית ראויה, לחייב אדם המאמין בחפותו להודות ולהתחרט תוך הכתמת שמו, על-מנת לשחררו, ולא משנה באיזה עבירות מורשע הוא, זהו תנאי שאינו קביל לא משפטית ולא מוסרית
חיים משגב
לנשיא יש תמיד דברים דחופים יותר לענות בהם. למה להתייחס לעניינים שוליים, כמו בקשת חנינה שנשלחה אליו לפני יותר משנה של מי שישב באותה לשכה כמעט שבע שנים?
רשימות נוספות
מראה  / מי ומי    | 
אפילו לא תמורת נזיד עדשים  /  דפנה נתניהו
דמוקרטיה של שבטים   /  מרדכי קידר
מה הם רוצים  /  יובל ברנדשטטר
עבאס זאכי - האיש של אירן ברש"פ   /  אדי כהן
מדברים אל העולם בפרחים  /  מנשה שאול
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il