X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
היועץ המשפטי לממשלה כבר הביע את עמדתו וארה"ב כבר הדגישה שהחוק אינו לרוחה, אך המדיניות של הממשלה הנוכחית בדבר כך ש"ארץ ישראל נקנית בייסורים" מערערת למעשה עוד יותר את המשילות הישראלית
▪  ▪  ▪
סיכויים אפסיים [צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]
שלטון החוק
נכון שיותר קל לומר מלעשות והלב יוצא אל אותם מתיישבים שבינתיים המדינה דאגה לחבר אותם לרשת חשמל, מים ושאר השירות הנלווים, אך כך פועל שלטון החוק - "קל לקבל פסק דין שמקבל את העמדה שלנו אבל צריך לקבל גם פסק דין שלא מקבל את העמדה שלנו".

זו לא הפעם הראשונה שנושא עמונה נמצא בכותרות, אלא שהפעם מדובר במקרה ייחודי אשר מאיים על שלטון החוק בישראל. כבר לפני כמה שנים קבע בית המשפט העליון כי יש לפנות חלקים מהמאחז הנ"ל, אך היו מי שהעדיפו לדחות את הקץ מתוך אמונה שהנושא יתמסמס איכשהו. גם הפעם מנסה הממשלה איכשהו להציל את המאחז על-ידי חקיקת חוק מיוחד שמנסה להסדיר את מעמדם של אלפי בתים בהתנחלויות שנבנו בתום לב או במעורבות ממשלתית על קרקע פלשתינית פרטית. בתמורה, טוענים המצדדים בצעד זה, יפוצו בעלי הקרקעות הפלשתינים בסכום בגובה של 125% משווי הקרקע, או יקבלו קרקע חלופית, לפי בחירתם.
כשהיועץ הופך לרועץ
אלא שהיחיד אשר עיניו בראשו והמתייחס לכך בדאגה, לעת עתה, הוא היועץ המשפטי לממשלה. לכל הממהרים להשמיץ הרי שד"ר אביחי מנדלבליט הוא לא בדיוק איש שמאל (אלא אם כיפה שחורה ועבר צבאי מפואר הם הסממנים החדשים של השמאל), אך בתור אדם עם דוקטורט במשפט הבינלאומי, וכמי עסק רבות בתחום גם בתור הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר, ניסה הוא להזהיר את הממשלה מלעשות את הצעד. לטענתו, החוק נוגד עקרונות יסוד משפטיים, מאפשר הפקעה של קניין פרטי, עומד בסתירה למחויבות הממשלה להישמע לבית המשפט וסותר גם את המשפט הבינלאומי.
אך חוות דעת לחוד ומציאות לחוד. כפי שכותב במאמרו דן מרגלית, "נתניהו נגד חוק ההסדרה, והצביע בעדו. בנט ואיילת שקד נגדו והרימו יד בעד. כל שרי הליכוד יודעים כי מדובר בבולען מדיני - ומכניסים את כף הרגל הלאומית עמוק לתוכו [...] אך מה אכפת לשרים? הם צריכים את הקולות לפריימריז. הם נאבקים על קולות הפוסחים על שתי הסעיפים, בין הליכוד לבין הבית היהודי, והעולם? והסנקציות? אחריהם המבול. מה גם ממילא שממילא בג"ץ יאסור, ימנע ויבטל [...] והם - הח"כים לא רק יעלצו אלא תהיה להם בובת אגרוף להלום בה בדמות נשיאת העליון מרים נאור ועמיתיה".
גם כאן נראה שמנדלבליט צופה את הבאות. לדבריו "כשבית המשפט העליון פוסק שהמדינה נדרשת להרוס בנייה בלתי חוקית, על המדינה לפעול לקיום פסק הדין ככתבו וכלשונו". נכון שיותר קל לומר מלעשות והלב יוצא אל אותם מתיישבים שבינתיים המדינה דאגה לחבר אותם לרשת חשמל, מים ושאר השירות הנלווים, אך כך פועל שלטון החוק - "קל לקבל פסק דין שמקבל את העמדה שלנו אבל צריך לקבל גם פסק דין שלא מקבל את העמדה שלנו". אך הממשלה, כאמור לא תעשה זאת, גם אם משמעות הדבר שהיא תצטרך לשכור פרקליט אחר מטעמה שיגן על המדיניות הזו בבית המשפט.
מעשה אבות - סימן לבנים?
על כן, ההחלטה של שופטי בג"ץ לדחות את בקשת המדינה לעכב את הפינוי מותירה סיכוי קלוש לתושבי המאחז, שצפויים להיות מפונים מבתיהם עד ה-25 בדצמבר, כך על-פי ההחלטה. ישנה האופציה לבקש דיון נוסף בבקשה או עיון חוזר, אולם הסיכויים לכך קלושים, בעיקר נוכח החלטה כה מנומקת וחד-משמעית. הסיכוי היחיד שקיים, אם בכלל, הוא חקיקה זריזה עוקפת בג"ץ, ובמקרה כזה - הזמן הקצר פועל לרעתם. השאלה היא אם יצליחו לחוקק חוק בזמן הקצר שנותר עד למועד הפינוי.
במידה והיה מדובר בכל מקרה אחר, החוק היה צריך לעבור שלוש קריאות, אך כיוון שמדובר ביהודה ושומרון בהם אינה מוחלת הריבונות הישראלית (השאלה אם אכן צריך לעשות זאת תחכה לפעם אחרת) הדברים פועלים אחרת. במקרה זה, יצטרך אלוף פיקוד המרכז, שהוא הריבון בשטח, לכתוב "צו אלוף" שמחיל את הוראות החוק בגדה המערבית. גם כאן, אם בזמן הזה תוגש עתירה לבג"ץ נגד החוק החדש מטעמם של המתנגדים, בית המשפט יוכל להוציא צו על תנאי - שיקבע כי צו האלוף לא יופעל עד לקבלת החלטה.
לכן כרגע כל הסיכויים הם נגד תושבי עמונה הם אפסיים. תאריך הפינוי נקבע כבר פעמיים על-ידי בג"ץ והסיכוי שיידחה הוא קלוש. גם העובדה שהיועץ המשפטי נגד, מפחיתה את סיכוייו עוד יותר. על כן, ייתכן שבשביל תושבי עמונה זה יהיה כבר מאוחר מדי, גם אם החוק יעבור. יתר על כן, החוק נראה כבמה להתנגחות בין שני ראשי מפלגות - בין ביבי לבנט, מי מהם ימני יותר? מי מהם שקול יותר? מי מהם יוכל להציג לבוחריו שעשה את הכול בעוד האחרים הם אלו שהביאו לנפילתו של המאחז? עם זאת, צריך לתת את הדעת על כך שהחוק יכול לשמש להסדרת יישובים אחרים בעתיד. גם כאן השאלה אם בכלל יש הצדקה או צורך להקים יישובים בשטח זה תצטרך לחכות לפעם אחרת, כשגם עליה אין למעשה תשובה אחת חד-משמעית.
מכאן שהנושא של פינוי עמונה הוא לא סיפור של ימין מול שמאל כמו שיש כמה שמעדיפים להציג. טיעון כזה מרדד את השיח ומסיט את תשומת הלב מהמוקד המרכזי. לפיכך ראוי לסיים את הדברים, בדבריו של מנדלבליט, ששוב הצליח לתמצת בבהירות ובצלילות את מה שאחרים מנסים לטשטש - "אני לא מתכוון לפגוע במשילות אלא רוצה לעזור לה. ההפך הגמור הוא הנכון. הדברים הללו מהווים חלק אינטגראלי מהרעיון של משילות... אך מהותה של המשילות הוא להשיג את התוצאות הרצויות לממשלה. חזקה על הממשלה כי חפצה היא להשיג תוצאות אלה רק במסגרת פעילות חוקית. לפיכך, דווקא כיבוד חוות דעת משפטיות של היועץ המשפטי לממשלה ובית המשפט העליון היא חלק מהמשילות. מי שסובר אחרת לא מבין מה זה משילות".

תאריך:  20/11/2016   |   עודכן:  29/11/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
על פינוי, בינוי וחוסר סיכוי
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
יש בעיה - יש פיתרון...
Number one  |  30/11/16 07:01
2
צודק..
משנה קודקוד  |  1/12/16 05:31
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הקרב על עמונה
רבקה שפק ליסק
המחזות המכוערים, החוזרים ונשנים בכל פעם שבג"ץ מורה על פינוי מאחזים בגדה המערבית, אינם מוסיפים כבוד למתנחלים
אפרים הלפרין
בואו נחזור לרגע לשנת 1937, שמי אירופה משחירים, ובארץ פרעות, ההנהגה היהודית מבינה את הבסיס הרעוע של ההתיישבות אשר לא יהווה אבן שואבת ליהודי העולם ולא יצליח להגן על עצמו מפני הפורעים, ומזהה גם את ההזדמנות, חוק עותומני האוסר הריסת בית לאחר שנבנה לו הגג.
רון בריימן
זה רק עניין של זמן עד שארגוני "זכויות האדם" למיניהם יתבעו - בשמם, או בשם בעלי קרקע עלומים - את פינויו של בית המשפט העליון ומוסדות אחרים, שמעמדם אינו שונה באופן מהותי מזה של בתי עמונה    האם בית המשפט העליון יכריע למען פינויו שלו מעל אדמותיו של ערבי תושב שייח באדר לשעבר, עקב גחמה של ארגון שמאל קיצוני כזה או אחר?! האם דינם של תושבי עמונה שונה מדינם של שופטי בית המשפט העליון?!
איתן קלינסקי
סדר יום מעוות מנהלות מפלגות הימין    אין כל התעניינות ב-200,000 עובדים מעל גיל 60 שעומדים היום בפני שוקת שבורה לאחר שעשרות שנים שילמו עבור הביטוח הסיעודי. הכל מתרכז במשימה אחת - 42 בתים בעמונה
מנחם רהט
הממשלה ביזבזה את השנתיים שהעניק לה הבג"ץ לפתרון בעיית עמונה    מה היה רע אילו הבג"ץ היה קובע בשם הצדק האבסלוטי, שהמקסימום שהערבים זכאים לו, אם וכאשר יוכיחו את בעלותם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il