X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
דעותיו ומעשיו ברוב שנותיו כמדינאי וכפוליטיקאי אינן תואמות בדיוק את לחיצת היד המאולצת לערפאת. האם באמת ובתמים האמין בשלום עם ארכי-טרוריסט זה? הוא סתם את האף ונועד עימו. האם לא היה חוזר לעמדותיו האמיתיות ומתנער בעצמו מתהליך אוסלו, בשלב זה או אחר?
▪  ▪  ▪
[צילום: AP]

ביום שבו נולד זאב ז'בוטינסקי נרצח יצחק רבין. ז'בוטינסקי נולד ב-י"ב בחשון, שנת תרמ"א-1880, רבין נרצח ב-י"ב בחשון, שנת תשנ"ו-1995. זהו אולי הדבר המשותף היחיד לשני האישים הללו, בני דורות שונים, אשר פתיל חייהם נקטע באחת. ז'בוטינסקי הוכרע על-ידי התקף לב, רבין נרצח בידי ימני קיצוני.
ז'בוטינסקי השאיר אחריו מורשת הגותית רבת חשיבות, ולא זכה לראות בתקומת המדינה. רבין לא השאיר אחריו מורשת של ממש (מורשת רבין היחידה היא מורשת הרצח - אמר לי פעם איתן הבר, רל"שו), אבל היה בעיצומו של תהליך אוסלו הדרמטי, שהביא עליו ביקורת חריפה מצד האופוזיציה.
רבין היה כבן 18 כאשר ז'בוטינסקי נפטר, וכבר עברו 23 שנה מאז נרצח. מאז אותו מוצ"ש מר ונמהר מתנהל ויכוח בשאלה, האם היה מתמיד ראש הממשלה רבין בנתיב אוסלו עד הסוף, עד ההכרה המוחלטת בדרישות הפלשתינים, נסיגת ישראל לקווי 67, חלוקת ירושלים והקמת מדינה פלשתינית?
מצדדיו מהשמאל משוכנעים שכך היה קורה, אלמלא הרצח בככר בעיר. הם הפכו את רבין המת למה שלא היה - חסיד "שלום עכשיו", איש "מרץ" והשמאל הוותרני. מתנגדיו מהימין סבורים, כי בנקודה כלשהי היה רבין עוצר, כאשר היה נוכח שאין נכונות לוויתורים בצד הערבי-פלשתיני.
ויכוח דומה מתנהל סביב מורשת ז'בוטינסקי. למשל בשאלה, אם היה מסכים לחוק הלאום, או לחוק היועמ"שים, ואם בכלל היה עובר לסדר היום לנוכח תופעות שליליות שפשו בתנועה שטוענת להיותה ממשיכתו. משמאל ומימין נאחזים אישים פוליטיים ופובליציסטים בקטעים מהגותו, כדי לאשש עמדות מנוגדות.
מקרה ז'בוטינסקי ומקרה רבין הם דוגמאות לכך, שאין זה רציני לעשות ספקולציות מוטות באשר לעמדותיהם בזמנים אחרים ולהשליך מהן לימינו. יגידו האומרים, כי אולי נכון הדבר לגבי ז'בוטינסקי, שהלך לעולמו לפני 78, אבל רבין נפל על משמרתו לפני פחות משנות דור, ומאז המו"מ לשלום תקוע. לשיטתם, אלמלא הרצח, כבר היינו עתה במצב של שלום והשלמה.
אפשר להטיל ספק גדול בכך. נכון שרבין הביטחוניסט המחוספס, הצבר המובהק, אוהב הארץ, הפתיע בעצם הליכתו לאוסלו, ואם תרצו - היגררותו בעקבות פרס וביילין. אבל בזוכרנו את עמדותיו המובהקות באשר לפתרון המדיני הרצוי לישראל, אין ודאות אם היה מרחיק לכת בדרך שלא הייתה דרכו. הרוצח הנאלח לא הסתיר את כוונתו לעצור בכדורי אקדח את תהליך אוסלו. ייתכן כי התהליך היה נעצר בכל מקרה על-ידי רבין עצמו.
ראש הממשלה המנוח מעולם לא הסתיר את דעתו, שירושלים חייבת להישאר מאוחדת בריבונות ישראל ובירתה לנצח. הוא התנגד למדינה פלשתינית ולירידה מרמת הגולן. את בקעת הירדן החשיב כגבול ההכרחי להגנת מדינת ישראל, וכן הלאה. עמדות אלה שיקפו כהלכה את האיש והמנהיג רבין, ולא הדרך החדשה שעליה עלה, עם מאות הקרבנות שהמיט עלינו הטרור הפלשתיני.
עם זאת, אין לחרוץ דעה לכאן או לכאן. לא עמדתו האחרונה של רבין ולא דעותיו הבהירות מלפני אוסלו, יכולות לשמש כתנא דמסייע ליריבים הפוליטיים בוויכוח הפוליטי-אידיאולוגי המתלהט עתה, ובאותו נושא ממש.
על אחת כמה וכמה ז'בוטינסקי, שמגוחך לערבו באקטואליה ולומר שהיה תומך או לא תומך במהלכי הממשלה היום. ראוי להכיר את דעותיו, חשוב לשאוב מהן השראה, אך לא להסתמך עליהן בנחרצות ובסלקטיביות, לא לעוקרן מהקשרן בעיתוי שבו נאמרו. גם אם היה עקבי בעמדותיו יותר מכל מנהיג ציוני אחר, יש להיזהר מלומר, כי "ז'בוטינסקי היה אומר היום כך וכך" בנושא זה וזה. אצל דוד בן-גוריון הדבר אף קריטי יותר. ממנו אפשר לדלות דעות והיפוכן לכל אורך חייו הציבוריים. למשל - בעד רמת הגולן או בעד ויתור עליה.
הוא הדין ביצחק רבין. דעותיו ומעשיו ברוב שנותיו כמדינאי וכפוליטיקאי אינן תואמות בדיוק את לחיצת היד המאולצת לערפאת. האם באמת ובתמים האמין בשלום עם ארכי-טרוריסט זה? הוא סתם את האף ונועד עימו. האם לא היה חוזר לעמדותיו האמיתיות ומתנער בעצמו מתהליך אוסלו, בשלב זה או אחר?
הרוצח המנוול גרם לכך, שלא רק שנרצח ראש ממשלה בישראל, וזיעזע את הבית כולו, אלא גם שנישאר כולנו עם סימן-השאלה הגדול.

פורסם לראשונה במעריב, 12.11.18
תאריך:  13/11/2018   |   עודכן:  13/11/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רבין ואוסלו - סימני השאלה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הספקולציות לא מעניינות.במבחן
קרבנות השלום"אעלק  |  15/11/18 13:38
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת רצח רבין
יהודה שלם
מהבחינה של איבה מאורגנת ומתוזמנת, נראה שהשורשים הקומוניסטים במחנה הסוציאליסטי עמוקים, או שאולי אפשר לומר שהם שומרים על המסורת
רפי לאופרט
"קיבעון מחשבתי" הוא ליקוי מידבק    רבין היה "באוסלו" הרפתקן פוליטי, שעסק בניסוי היסטורי מסוכן; את דרכו פסל הציבור בבחירות 1996 ולא הרצח. אם רוצים למצות את הנושא באמת, דרושה ועדת חקירה ממלכתית, שאת כתב מינויה תנסח ועדה ציבורית בראשות שופט בדימוס
אסתר שניאורסון גרי
צחי הנגבי נהג בכסילות רבה כשהגיע למחול השדים הזה, על תקן הנאשם    מה ציפה לשמוע מהם? הרי ברור היה שתופי הטם-טם והנהמות חסרות הפשר, ירקיעו עד מעלה, כאשר נפל זה לידיהם כפרי בשל
אפרים הלפרין
2018, עצרת בכיכר רבין, מרבית הנואמים מהאופוזיציה קושרים את מנהיגי הימין לרצח, קושרים את מדיניות הממשלה הנוכחית לרצח האפשרי הבא, והם לא מבינים כלל שהם שומטים כליל את השטיח מתחת לעתידם הפוליטי
עמי דור-און
צחי הנגבי: "מותר להיאבק על מה שבוער לנו בלב אבל מבלי לשרוף את ביתנו עלינו"; ככל שחולפות השנים מאז הרצח של רבין מתעמעמות העובדות ורוב הציבור אינו יודע בבירור מה אירע לפני 23 שנה ומי אחראי להסתה שהובילה לרצח
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il