X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מנין בא המנהג לעולם של התחפשות בפורים שאנו כה משתדלים לקיימו בכל רמ"ח איברנו ושס"ה גידנו?
▪  ▪  ▪
תירוצים למנהג [צילום: תומר נויברג/פלאש 90]

חג הפורים ממשמש ובא בצעדים מהירים. רוב הילדים כבר יודעים למה ירצו להתחפש. ההורים מתחילים להזיע מהלחץ כדי להשיג תחפושת מתאימה שתהלום את דרישת הילדים. המראה החיצוני אומנם משחק תפקיד בבחירת התחפושת עבור ההורים והילדים, אך יש להביא בחשבון שיש לבחור תחפושת בתאום מלא בין ההורים והילדים.
מנין בא המנהג לעולם של התחפשות בפורים שאנו כה משתדלים לקיימו בכל רמ"ח איברנו ושס"ה גידנו?
ידוע שבספרות חז"ל, בספרי הגאונים והראשונים לא נזכר כלל נושא של תחפושות לפורים. האזכור הקדום הראשון למנהג ההתחפשות הגיע אלינו מהמאה ה-13, ב"ספר חסידים החדש" המכונה גם "ספר המשכיל" (יצא לאור ב-1294) מאת ר' משה בן-אליעזר מטרוייש אחיינו של הרא"ש ותלמידם של רבנו פרץ והמהר"ם מרוטנבורג. רבי משה, שהיה מצוי במנהגי אשכנז וצרפת גם יחד, כתב: "טובה תנחל ושלום תירש, אם תשמר מלאו דלא ילבש גבר שמלת אישה, כגון בחורים הנותנים צעיף בראשיהם ולובשים בגדי נשים בחנוכה ובפורים ובעת נישואין".
כשלושים שנה אחר כך יצא לאור הספר "אבן בוחן" שחיברו ר' קלונימוס בן קלונימוס שחי בין השנים 1286 עד 1328. הספר עוסק בענייני מוסר ותוכחה. בין שאר הנושאים בספר הוא מתאר את שמחת הפורים בה היהודים נהגו ללבוש בפורים בגדי ערלים ("אבן בוחן", מהדורת הברמן, מוסד הרב קוק, עמ' 30).
יש שהתנגדו לכל נושא התחפשות, יש אחרים שמצאו תירוצים למנהג זה, כגון שלא יכירו בין המן למרדכי ולקיים "עד דלא ידע", ויש שסברו שמנהג זה נובע מדרשת חכמים על הפסוק: "ואנוכי הסתר אסתיר פני ביום ההוא" (דברים ל"א, י"ח), שזה "רמז לאסתר מן התורה" (חולין קל"ט, ב').
איסורי תורה
באיטליה חי אחד מגדולי הרבנים במאה ה-15 ר' יהודה מינץ בין השנים (1408 - 1508). הוא היה רבה של העיר פדובה במשך 47 שנים. הוא עסק בנושא זה מבחינה הלכתית ובאחת מתשובותיו שנשארו לפליטה לאחר שנקרעו כתבי היד שלו כתוצאה מקרב שהיה בעירו לאחר פטירתו, נשארו רק 16 תשובות שלו שהודפסו עם תשובות מהר"מ פדובה בשנת 1553 וזו האחרונה מתשובותיו שנשארו.
בתשובה זו הוא מתאר את היהודים באותה תקופה שנהגו לחבוש מסכות על פניהם ושינו את בגדיהם בפורים. גברים לבשו בגדי נשים ונשים לבשו בגדי גברים, למרות שיש בזה איסורי תורה, בכל זאת כתב שאין לאסור זאת, לאחר שראה שאצל גדולים וטובים נהגו כך.
בעקבותיו פסק הרמ"א (1520 - 1573) בהגהותיו על האורח חיים: "ומה שנהגו ללבוש פרצופים (מסכות) בפורים וגבר לובש שמלת אישה ואישה כלי גבר, אין איסור בדבר מאחר שאין מכוונין אלא לשמחה בעלמא (תרצ"ו, ח')". למותר לציין שמנהג ההתחפשות במקורו, אינו יהודי ואף אינו פורימי.
בשעתו שמעתי שיחה מוסרית על עניין ההתחפשות בפורים שיש בה כמה טעמים. בין השאר מובא במגילת אסתר שכל גיבורי המגילה היו מחופשים. אסתר מתחפשת ולא מגלה את זהותה. מרדכי מתחפש וכביכול רוצה את טובתו של המלך אחשוורוש אבל חושב על טובת העם היהודי. המן מתחפש לדורש טובתו של המלך אחשוורוש אבל בליבו פנימה חושק הוא את המלוכה. המתחפש הראשי במגילה הוא הקב"ה, ששמו אינו מופיע כלל לאורך כל המגילה, אבל הוא זה שמנהל את כל המערכה. התחפושת פושטת צורה ולובשת צורה, והיא אומרת לנו שמה שרואה האדם בחוץ זה לא מה שקורה בפנים.
לכן יש להעמיק דווקא בתכנים העמוקים של פורים, כי הרי היה קיים הרצון להשמיד, להרוג ולאבד את כל היהודים בכל מדינות המלך, אולם "רווח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר" (אסתר ד', י"ד). הייתה תשואה גדולה לעם ישראל, לכן בראייה אמתית התחפושת מקצינה את החיצוניות ומגרה את כולם לגלות מי הוא העומד מאחורי התחפושת. האם התחפושת היא של חושך או של אור?

תאריך:  25/02/2019   |   עודכן:  25/02/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
ציפי לידר
פנינים לחודש אדר ולפרשת תרומה מאוצרות חכמינו וּבהשראתם המעשירה והמחכימה
מוטי הרכבי
אם תהיו בסין במהלך החג הזהרו    בכלל, המלצתי: התרחקו מסין במהלך החג, הצפיפות באתרי התיירות היא מעבר לכל לדמיון    בעבר גרתי ב-Hangzhou ליד האגם במערבי, אתר מפורסם בסין    במהלך החג "טבע" האגם ב"ים המבקרים"
אורלי סילבינגר
ט"ו בשבט הוא חג של צמיחה ופריחה, אבל הוא יכול להפוך לאסון כשילדים אוכלים מזון שאינו מותאם עבורם    גם אם נדמה לכם שהילד כבר יודע ללעוס היטב, צריך להבין שמבחינה פיזית והתפתחותית, ישנם מזונות שילד מתחת לגיל חמש לא מסוגל להתמודד איתם
ראובן לייב
רק בימי בית הלל ובית שמאי הוחל בקביעת המועד שבו אמור לחול ראש השנה לאילנות והמחלוקת ביניהם נעה בטווח של 15 יום
עינת מזור-בקר
אחד ממנהגי ט"ו בשבט הוא אכילת פירות יבשים    כדי לעשות סדר בדברים, הינה סקירה על הטוב והרע שבצריכת פירות בכלל ופירות יבשים בפרט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il