במהלך הפסח לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת היא משימה מאתגרת. המאכלים עתירי הפחמימה ושבירת השגרה, משנים את הרגלי האכילה הקבועים. עם זאת, תכנון נכון של החג והתארגנות מראש, יעזרו בהשגת האיזון הנכון לכל אחד.
הינה כמה טיפים לחג:
- סוכרתיים המשתמשים באינסולין, רגישים יותר לירידה ברמות הסוכר, כיוון שמינוני האינסולין הנדרשים מיום ליום ואף באותו היום, משתנים כתלות בשעות היממה, הפעילות הגופנית, התזונה, הלך הרוח הרגשי ועוד. מסיבה זו, חלק ממזריקי האינסולין הנוהגים להתעסק יותר בניקיונות הבית לקראת הפסח, צריכים להיות מודעים לעובדה שגם פעילות כזו, גם אם לא נעשית ברצף, יכולה להשפיע משמעותית על ערכי הסוכר. כדאי וחשוב להכיר את ההשפעה הזו באופן אישי עליכם ובהתאם להפחית ממינוני האינסולין הבאזלי או הבולוסים שנלקחים בארוחה שלפני "אירוע" של ניקיון או בארוחה שלאחריו, כיוון שהשפעת הספורט על רמות הסוכר בדם היא מתמשכת למספר שעות קדימה ואף עד יממה קדימה. נסו לקיים שגרת ארוחות סביב הימים שטרם החג על-מנת להפחית את תדירות אירועי ההיפוגליקמיה הנלוות לכך;
- לפני ליל הסדר, שאלו את המארחים שלכם מהו התפריט המתוכנן לארוחת החג. בדרך זו תוכלו לתכנן מראש אלו מנות לבחור או שתוכלו לבדוק מהי תכולת הפחמימות במאכל זה או אחר (למשל כמה פחמימות יש בקניידלך). בנוסף, מומלץ להכין מאכל אחד שאתם יודעים בוודאות את הרכבו התזונתי בעצמכם. עדיף כמובן המאכל יהיה דל פחמימות ועל טהרת הירקות או החלבונים. כך, תוכלו לכוון באופן יעיל יותר שהעלייה ברמת הסוכר לאחר הארוחה תהיה מתונה יחסית בהשוואה לארוחה בה נאכלות כמויות גדולות של פחמימות;
- בליל הסדר קיימת המצווה של שתיית ארבע כוסות יין. רבים נוהגים לשתות יין מתוק או מיץ ענבים. המכנה המשותף לשני המשקאות הללו הוא כמות גדולה של סוכר פשוט ולא מעט פחמימות. יין מתוק מכיל גם אלכוהול שעלול לגרום להורדת רמת הסוכר בדם בצורה דרסטית (הסכנה היא בקרב משתמשי אינסולין או בקרב אלו הנוטלים תרופות הגורמות להגברת אינסולין מהלבלב). לפיכך, מומלץ לבדוק את רמות הסוכר לפני שתיית יין וכדאי גם לשים לב לרמת הסוכר לאורך הערב כולו, שכן השפעת האלכוהול יכולה להימשך שעות. כיום, ישנם מכשירים לניטור סוכר רציף אשר ניתן להשתמש בהם לתקופות קצרות או ממושכות ובאמצעותם ניתן לבדוק את רמת הסוכר בדם, ללא דקירה, מספר רב של פעמים ביום, כמו-כן, לקבל תמונה מלאה של מגמת הסוכר בלילה;
- הקניידעלך במרק - שאנשים רבים תופסים כמנה ראשונה - מהווה מנת פחמימה מכובדת לכל דבר - שתי יחידות בינוניות מכילות כ-15 גרם פחמימות. הקניידעלך והמאכלים המסורתיים הנוספים של החג דחוסים יותר בפחמימות, והם פחות משביעים. יש לזכור שתכולת החלבון והנפח של המזון הם אלה שגורמים לנו לשובע, ובפסח אנחנו עלולים למצוא את עצמנו אף רעבים יותר. לכן מומלץ להכין שפע של מאכלי ירקות מסוגים שונים - מוקפצים, מבושלים, אפויים, בתנור, במרק וטריים ולאכול אותם לצד מנות חלבון בשריות, חלביות או צמחיות כמו קטניות או טופו (לאוכלי קטניות);
- במהלך החג (ובכלל), אכלו ארוחת בוקר משביעה אשר תסייע לכם לשמור על השגרה ותפחית את דרגת הרעב לאורך היום. מנת חלבון תעזור לכם לשבוע. הכינו לכם ארוחת בוקר שכוללת ביצים - חביתה, מקושקשת, ביצה קשה, אפילו סלט עם ביצים קשות או טונה וגבינות. ביצים הן משביעות, וכך הפיתוי לנשנש את הפירורים של המצה יפחת. אם אתם רגילים לאכול ארוחת בוקר שיש בה מנת פחמימה ומתקשים לוותר עליה, שלבו גם מצה מחיטה מלאה;
- כמו-כן, צריכת תפוחי-אדמה עולה משמעותית בחג הפסח והיא פחמימה שעבור חלק מהסוכרתיים עלולה להעלות משמעותית את רמת הסוכר בדם (ואצל חלקם להעלות רק במעט). מומלץ לאכול תפוחי-אדמה בשילוב מאכלים נוספים היכולים להפחית את האינדקס הגליקמי של כל הארוחה - ירקות, שמן זית, טחינה, אבוקדו, עוף ועוד;
- בנוסף, בחול המועד מומלץ להיות פעילים עד כמה שניתן, אם בפעילות גופנית ייעודית או אם בטיולים בחיק הטבע. פעילות גופנית מסייעת עד מאוד באיזון הסוכר.
|