X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
טור דעה אישית בשלישי שלא דופק חשבון שידורי תאגיד השידור הציבורי אובייקטיביים או מוטים? האם הכותרת שהופיעה בשידורי האקטואליה של התאגיד "בנימין נתניהו: מנהיג פוליטי או מנהיג כת" היא כותרת אובייקטיבית שראויה למשדרי אקטואליה? האם ראוי שדעה אישית של עורך בתאגיד תשמש כותרת על המסך? ומי דואג לכך שהשידורים יהיו אובייקטיביים ללא נימה אישית? - אף אחד
▪  ▪  ▪
לכל ממשלות ישראל היו טענות לשידור הציבורי [באדיבות יותם נבין]

בתאגיד השידור הציבורי הכל יכול לקרות. עובדה. מי שצפה (31.5.19) בתוכנית "שישי בחמש", שפשף בוודאי את עיניו והתקשה להאמין. על המסך הופיעו שלושה מרואיינים והכותרת על המסך הייתה "בנימין נתניהו: מנהיג פוליטי או מנהיג כת?". מי שייצר את הכותרת הזאת ואחראי לה היה כנראה בגילופין, או שתאגיד השידור הציבורי מעסיק חובבים ושרלטנים.
כותרת בדמות סטריפ לאורכו של המסך, אמורה להבהיר לצופה במה מתמצה הדיון באולפן, או להביא לידיעת הצופים תמצית של דברים שאמר אחד המרואיינים תוך כדי שידור. אבל כשזה לא זה ולא זה, התוכנית הופכת לנלעגת, ויוצר הכותרת הופך לבדיחה.
הכתרת כותרות היא מקצוע, לא כל שכן בטלוויזיה. כותרת במשדר חדשות חייבת להיות קצרה, חדשותית, קריאטיבית, למשוך את תשומת ליבו של הצופה ובעיקר לא להיות נלעגת.
הרהרתם פעם בשאלה האם ראש הממשלה נתניהו הוא מנהיג פוליטי או מנהיג של אחת הכתות? בוודאי שלא. משום שאין דבר הזוי מזה. הוא הזוי עוד יותר כשמדובר במשדר של חטיבת החדשות, שמשדר כותרת כזאת, שאינה כותרת עיתונאית אלא אולי הגיגים או דברי שירה.
כל מי שפרץ בצחוק, גילה סבלנות, וציפה בכיליון עיניים גם לכותרת הבאה באותה תוכנית לא התאכזב. על המסך הופיעה עוד כותרת: "ישראל היום או פראבדה?". היוצר הקריאטיבי שייצר את הכותרת מלאת המעוף, לא הסתפק בכך וכתב בכותרת המשנה: "ב-2014 נפתלי בנט נגד ישראל היום: "זה פראבדה של ראש הממשלה". זאת עריכה מקצועית? דברים שאמר מי שהיה שר החינוך נפתלי בנט בשנת 2014 על העיתון ישראל היום מהווים כותרת במשדר חדשות בשנת 2019 - זה אמיתי?

עיתונות או השקפה פוליטית?
מה הצידוק לעסוק בנושא?

העורך שיצר את הכותרות ההזויות, שנועדו כנראה לתקוף את ראש הממשלה, לא הסתפק בכך ועלה מדרגה. הכותרת השלישית הייתה רחוקה מעיתונות, וחשפה בבירור את דעותיו הפוליטיות של עורך התוכנית. ההברקה "ישראל היום או פראבדה", נשארה בכותרת הראשית, שהרי עורך מוכשר לא יוותר על הברקה שמבליחה לא בכל יום. עכשיו נוספה לכותרת גם כותרת משנה חדשה: "ישראל היום: עיתון עם אג'נדה ימנית או עלון פוליטי, חלק מהקמפיין של נתניהו"?
כשראיתי את הכותרת השלישית, השתכנעתי שמי שיכול להיות לא יותר מעורך עלון או כתב במקומון, בתאגיד השידור הציבורי הוא עורך התוכנית. לא ברור, מי העניק סמכות לעורך תוכנית בתאגיד ציבורי להכתיר כותרות בתוכנית אקטואליה שהן לא יותר מדעתו האישית או פרי דמיונו.
איזה אירוע חדש התרחש בעיתון ישראל היום, שהביא את הצורך לקיים דיון אקטואלי בתוכנית סוף השבוע של התאגיד? מדוע עורך התוכנית נזקק לכותרת שעסקה בשאלה איזו אג'נדה משרת העיתון, ומדוע היה צורך בשאלה שהופיעה לרוחב המסך, שהרי אין מחלוקת שישראל היום נוטה לימין ובוודאי שאין בכך שום חדש. מה פסול בכך שהקורא שאוחז בעיתון יודע מה נטייתו הפוליטית של העיתון, ובוחר לקרוא אותו למרות הקו הפוליטי שבו העיתון נוקט? היתכן שעורך התוכנית לא שמע מעולם על העיתונים "דבר" ו"על המשמר"? האם גם להם הוא היה קורא פראבדה, או שהתואר שמור רק לישראל היום?
בניגוד לדעתו של עורך "שישי בחמש", ישראל היום איננו עלון פוליטי, אלא עיתון; ובניגוד למה שנכתב על המסך, העיתון אינו חלק משום קמפיין פוליטי, ובוודאי לא של ראש הממשלה. ההוכחה הבולטת לכך היא שהעיתון מופיע לא רק בסמוך לבחירות, אלא בכל ימות השנה.
אפשר לאהוב את מה שכתוב בישראל היום, ואפשר גם לשנוא. אפשר להסכים ואפשר גם שלא, אבל להכתיר את העיתון בכותרת הזויה מנהמת ליבו של העורך, ולקבוע חד-משמעית שהעיתון הוא חלק מקמפיין, ועוד של ראש הממשלה? נו באמת.

חופש עיתונות או ניצול המסך?

משדר חדשות שעוסק באקטואליה בתאגיד שידור ציבורי, אינו יכול לשמש במה לדעותיו של העורך. מי שמעלה סטריפים בסגנון הזה על המסך לא יכול לשמש עורך בתאגיד שעוסק בשידור ציבורי, לא כל שכן, מי שמסתמך על אמירה של בנט מלפני חמש שנים, ורואה בה סיבה לקיים דיון ציבורי בשאלת הצורך בקיומו של ישראל היום דווקא עכשיו, הוא הזוי.
האם יש בתאגיד השידור הציבורי מי שחושב שמה שראינו על המסך של התאגיד בערב שבת האחרון הוא עניין של חופש עיתונות? או שמדובר בניצול המסך הציבורי לצורך אג'נדה אישית? אם מדובר בחובב, הוא לא יכול לערוך תוכניות, ובוודאי שלא תוכניות אקטואליה. אם מדובר בעורך בעל דעות פוליטיות מוצקות, כדאי שישאיר את דעותיו בבית ולא יכתוב אותן על המסך.
כאשר הוקם תאגיד השידור הציבורי, ביקשו מקימיו ליצור חיץ בין הצוות הניהולי והעיתונאי, לבין הפוליטיקאים והמערכת הפוליטית. זה לא קרה. מה שקרה הוא שהערוץ הפך פוליטי הרבה יותר ממה שהייתה רשות השידור. עכשיו התהפכו היוצרות והערוץ משרת אג'נדה אחרת. לכן נשאלת השאלה שרבים שואלים, לשם מה היה צורך בתאגיד חדש?
אין לי ספק, שבעוד זמן קצר כאשר רזרבת המזומנים של תאגיד השידור הציבורי תיגמר, והממשלה תעמוד בהבטחתה, ולא תעביר לתאגיד כספים נוספים, יהיו מי שיזדרזו לטעון שזו דרכה של הממשלה לחנוק את התאגיד, והמטרה שהציבה הממשלה לעצמה היא לאפשר לתאגיד לגסוס גסיסה ממושכת עד שישיב את נשמתו ליוצריו.

שלטון מפא"י ושלטון הליכוד

זה לא חדש. כך גם נהגה המערכת הפוליטית תחת שלטון מפא"י. אלא שאז הוזמנו מנכ"לי רשות השידור - ולעיתים גם מנהלי הרדיו והטלוויזיה - לישיבת הממשלה, שם הם זכו למקלחת מילולית משרי מפא"י ומשותפיהם לקואליציה של אותה תקופה, שהבהירו להם חד-משמעית כי בעל המאה הוא בעל הדעה.
זכיתי לשמוע מיצחק לבני ז"ל, שהיה מנכ"ל רשות השידור תחת שלטון המערך ותחת שלטון הליכוד. לא מעט השוואות בין שלטון המערך והליכוד. לבני לא מצא הבדלים גדולים. כל אחד מראשי הממשלה טען לחוסר אוביקטיביות ולתמיכה עודפת בצד השני. כל ממשלה נתנה למי שניהל את רשות השידור, להבין שאם לא יזדרז להתיישר על-פי הקו הוא לא יראה כסף.
כמי שעבד ברשות השידור במשך יותר מארבעים שנה, גם ברדיו וגם בטלוויזיה, ידעתי תמיד מתי השלטון שבע רצון מהשידור הציבורי. הסימנים היו ברורים ולא ניתן היה לטעות בהם. בשנים שבהן הובעה שביעות רצון שופצו השירותים ברדיו ובטלוויזיה שיפוץ יסודי. הריהוט במרבית המחלקות הוחלף, נרכש ציוד טכני חדש, והקיצוץ בשעות הנוספות נפסק.
באותה תקופה הזדרזו מנהלי רשות השידור להוציא בכל סוף שנת תקציב את כל הכסף עד הגרוש האחרון. הם ידעו שמה שיישאר בסוף שנת התקציב בקופת רשות השידור, יילקח מיד בחזרה ויוחזר לקופת האוצר.
לא ברור האם מה שראינו בשידורי התאגיד ביום שישי האחרון הוא אג'נדה או עריכה מרושלת וכושלת. מה שברור: התאגיד משחק לידיה של הממשלה. אין כאן חופש עיתונות. יש כאן ניצול ציני של מסך ציבורי להבעת דעות פוליטיות שאינן עומדות במבחן עיתונאי הגון.
הממשלה איננה צריכה לנצל את המצב ולהפסיק להזרים תקציבים שמיועדים לתאגיד, אבל אם היא תפעל בדרך הזאת, ראשי התאגיד לא יוכלו לגלגל עיניים ולומר ששידורי חטיבת החדשות בתאגיד אוביקטיביים. עובדה!

רשימה שנייה בסדרה.
הכותב הוא משפטן ששימש מנהל חטיבת החדשות של הערוץ הראשון ויושב-ראש אגודת העיתונאים. הוא ממייסדי "יושרה לישראל", וחבר הנהלת התנועה. האמור אינו דעת "יושרה לישראל".
תאריך:  04/06/2019   |   עודכן:  04/06/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בתאגיד אין הבדל בין ידיעה לדעה
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
כל מילה בסלע. ומי מפאר את
בני בנקר  |  4/06/19 11:31
2
כל מילה בו אמת, ואמת עצובה
מאמר מדוייק ונכון  |  4/06/19 13:49
3
כל ידיעה ספוגה בדעה
ותלוית אג'נדה  |  6/06/19 10:58
4
אתר הפייסבוק של התאגיד
מדהים ועצוב  |  7/06/19 03:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שידור ציבורי
משה נסטלבאום
טור דעה אישית בשישי שלא דופק חשבון    יד רוחצת יד, חבר מביא חבר ואין מי שנדרש לתת הסבר    כך הפך תאגיד שידור ציבורי לגוף מסואב שמבצע מינויים לא ראויים    ח"כ לשעבר מש"ס מגיש יומני חדשות    עיתונאי שסיקר את התאגיד ואת החינוכית בניהולו של אלדד קובלנץ הוא עכשיו סמנכ"ל הרדיו    מנהלי הרדיו לדורותיהם לא היו מעלים בדמיונם שלי-אור אברבך יישב על כסאם    לקרוא ולא להאמין
עידן יוסף
ועדת הבדיקה המיוחדת של התאגיד לעניין אופן קבלת עובדים יוצאי הרשות מגלה כי נעשו שגיאות מצד חברת ההשמה באופן מיון המועמדים, אך התקלות בעניין "רשימות הסינון" היו נקודתיות לגבי מעט עובדים, ובקושי נחשפו לעיניים לא ראויות
עידן יוסף
לתפקיד המנכ"ל התקבלו 17 מועמדויות, מהן 9 שעמדו בתנאי הסף    לא נמסר מה היו נימוקי הבחירה
משה נסטלבאום
טור אישי בשלישי    מי הכין את הרשימות השחורות בתאגיד?    למה מבקר המדינה מתנגד להארכת מינויו של קובלנץ?    במה מסתכנים חברי מועצת התאגיד    ולמה קובלנץ חייב ללכת הביתה?    סיפור על שכרון כוח של איש אחד
משה נסטלבאום
לא להאמין אבל גיל עומר, יו"ר תאגיד השידור הציבורי, לא סופר את מבקר המדינה    למה מעניק היו"ר גיבוי למנכ"ל קובלנץ שיתכן שדוח המבקר יעיף אותו הביתה    מה עשה שר האוצר משה כחלון למען הגמלאים ומה עשו קודמיו    באיזה תפקיד חושק כבל, ומה צריך לעשות שהוא יקבל את התפקיד?
רשימות נוספות
בג"ץ ימנע את פיצול החדשות מתאגיד כאן  /  איתמר לוין
חברות מצריות נגד כאן  /  יצחק דנון
מעבר התאגיד לי-ם - רק אחרי האירוויזיון  /  עידן יוסף
גיא זהר מפרק מוקשים  /  עידן יוסף
דברים שרואים מ"כאן"  /  יונתן כיתאין
כלבת השמירה של מי  /  עידן יוסף
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il