X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
התנערותו של מאיר שלו ממורשתו של רבי עקיבא עומדת בסתירה להשקפתו ההיסטוריוסופית של דוד-בן-גוריון, אם לא לרוחה החלוצית של הציונות, שראה עצמו כתלמידו וממשיך דרכו של התנא הדגול
▪  ▪  ▪
מאיר שלו[צילום: נדיה לנדאו]

כאחד הנביאים, בטקס הענקת תואר דוקטור לשם כבוד של האוניברסיטה העברית, מיצה הסופר מאיר שלו את ההזדמנות לנאום תוכחה על מצבה של ירושלים: "עיר שמחלקת תוארי קדושים לשם כבוד, סיקריקים לשם כבוד, מהרסים ומחריבים לשם כבוד... עיר של עמודי האש והענן, של התשוקה למנהיגים מחוללי ניסים". דבריו הסתיימו בקריאה לציבור לבחירה נכונה: "הימים ימי הכרעה, הימים ימי בחירה. למי להצביע? התשובה נמצאת בספר דברים: 'ובחרת בחיים'... הצביעו ליהדות של רבי יוחנן בן זכאי, של הנביא עמוס, של מגילת העצמאות ושל מגילת רות". כך נכתב בעיתון ידיעות אחרונות (21 ביוני 2019) שלא כלל משהו משמעותי ממה שנאמר בהר הצופים: "הצביעו ליהדות של רבי יוחנן בן זכאי, לא של אלעזר בן יאיר ושל רבי עקיבא". דווקא הבחירה ברבי עקיבא כמיתוג לדרך האחרת שרצוי על-פי שלו לא לבחור בה חשובה כאן לאפיון פיצול הדרכים שהתרחש בציונות בעשורים האחרונים. ההשמטה מצריכה בירור. קשה לשער ששלו חזר בו.
דוד בן-גוריון לעומתו הזדהה במפורש כממשיך דרכו של רבי עקיבא. במועצת מפא"י במארס 1941 הבהיר: "הקונספציה המדינית הציונית היא קודם כל השתחררות מהתפיסה התיאולוגית ששלטה בעם היהודי במשך כל דורות הגלות, ולא רק בקרב אלה שקוראים אותם יהדות חרדית, אלא גם בקרב חילונים ומשכילים... תפיסה תיאולוגית זו (של הסתייגות מדרך של מאבק אקטיבי) אינה תפיסה דתית ודבר אין לה עם היהדות של רבי עקיבא, המכבים, עזרא ונחמיה, יהושע בן נון, משה רבנו".
הפולמוס שהציב שלו אינו רק לדרכם של מצביעי הימין הדתי אלא בראש וראשונה לדרכם של החלוצים ולוחמי המחתרות שבחירתם בחיים התבטאה במסירות נפשם לגאולת העם והארץ.
בשנת העשור למדינת ישראל, בהקדמה לספר הרשמי למלחמת העצמאות, סיכם בן-גוריון: "הגענו לניצחון בשלושה נתיבים: בנתיב האמונה, בנתיב היצירה החלוצית, בנתיב הייסורים". זו הייתה דרכה של הציונות לבחירה בחיים - תוך מבט מתמיד לטווח הארוך, אל אופק הגאולה הנצחי. האם לכך התכוון מאיר שלו?
בתום מפגש בגבעת התחמושת שהתקיים בין מפקדי הצנחנים שנלחמו בירושלים ב-67' לבין קציני הלגיון הירדני שנלחמו מולם סיכמו הקצינים הירדנים: "אנחנו נלחמנו כמו אריות, אתם נלחמתם כאנשים הנלחמים על ביתם במוכנות להקרבת החיים למען ירושלים". כדאי לברר כיצד מתפרשת בהקשר זה המלצת שלו לבחירה בחיים?
באחד מימי הזיכרון לחללי צה"ל דיברה נחמה ישראלי, אם שכולה לוחמת פלמ"ח, שאיבדה את שני בניה השריונרים בקרבות התעלה במלחמת יום הכיפורים, וכך אמרה: "למי שאין ערך בעבורו הוא מוכן לסכן את חייו ואף להקריבם, אין לו ערך בעבורו ראוי לו לחיות".
ראוי לעיין גם במגילת רות שאותה בחר שלו למתג עם מופת הבחירה בחיים. האם דבקותה של רות בנעמי היא באמת הדוגמה לבחירה בחיים, ואולי להפך? דווקא ערפה שנענתה להפצרתה הכנה של נעמי: "שובנה בנותי למה תלכנה עמי" היא זו שמבחינה רציונלית בחרה בחיים. ככלות הכל, איזו תקווה ציפתה לרות בהיצמדותה העקשנית לנעמי? אלא שבדבריה של רות הודגש משהו אחר, חזק פי כמה: "באשר תלכי אלך... באשר תמותי אמות ושם אקבר".
זה כוח האהבה שאותו ידע רבי עקיבא להלל, בציפייתו לגאולה ולישועה גם במקום של חשיכה גדולה. זה המוטיב המעביר את סיפור מגילת רות אל הולדת דוד ולציפייה היהודית לביאת גואל צדק - משיח בן דוד. מן המקום שבו עמד מאיר שלו בנאומו, באורח שבו בחר לפרש את ציווי הבחירה בחיים, ספק אם היה קם המפעל הציוני.

מבט מבס"א מס' 1,224, 11 ביולי 2019.
המאמר התפרסם ב ישראל היום ב-28.6.2019.
הכותב הוא עמית מחקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים. שירת בצה"ל במשך ארבעים ושתיים שנים. פיקד על חיילים בקרבות מול מצרים וסוריה. לשעבר מפקד גיס ומפקד המכללות הצבאיות.
תאריך:  14/07/2019   |   עודכן:  14/07/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האלוהים של מאיר שלו
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
בחרת בחיים
באום  |  14/07/19 10:20
2
עשו אותו גדול במספרים הזויים
צורי  |  14/07/19 17:52
3
יצחק שלו, אביו של מאיר, היה
תמוה  |  14/07/19 19:32
4
חלומות באספמיה
גד דרום  |  15/07/19 07:16
5
התפוח נפל רחוק מהעץ
יוסף מלמוד  |  15/07/19 08:22
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוני בן-מנחם
דאגה ברש"פ מהשתתפות איחוד האמירויות בוועידה הכלכלית בבחריין והתקרבותו לישראל. היחסים בין איחוד האמירויות לרש"פ עכורים והוא מתקרב לישראל בעידוד סעודיה ובניגוד להחלטות הליגה הערבית
ד"ר מיכאל מירו
יש להמשיך ולחקור ולאסוף ידע, יש להמשיך ולעודד חשיבה טכנולוגית אך יותר מכל יש להעמיק את החשיבה המוסרית ואת החשיבה האתית
ד"ר חיים משגב
תמליל החקירה שהודלף לגיא פלג, שייחס לנתניהו "סידור" מסוק צבאי להטסת איש העסקים ההודי יחד עם מילצ'ן לפגישה עם המלך עבדאללה, העיד על-כך שבפרקליטות המדינה חיפשו כל העת, ללא הצלחה, להפליל את נתניהו במתן "תמורה" לארנון מילצ'ן תמורת הסיגרים שהוא קיבל ממנו    זה היה מסע ציד פוליטי. איש לא חיפש את האמת.
משה נסטלבאום
טור דעה אישית בשישי שלא דופק חשבון    באיזה תנאי תחבור שקד לרב פרץ?    איך מצליח ליברמן לשמור על כוחו ולגדול    ממה התפעם השבוע שר האוצר כחלון, ולאן הוא נעלם?    כל האמת על התרסיסים שצורך נתניהו כדי להקל על נשימתו    ואיך הצליח כרמל שאמה במה שנכשלו אחרים
יוני בן-מנחם
ארגון חמאס חושש מהתקפת פתע ישראלית רחבה ברצועת עזה או מפעולת קומנדו של צה"ל שמטרתה לחסל את מנהיגי הטרור. במקביל מפתח הארגון רחפנים התקפיים כדי להתגבר על המכשול הקרקעי הגדול שבונה ישראל על הגבול נגד המנהרות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il