X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
עשור של ריבית אפסית הוביל את המגזר העסקי ליטול הלוואות בהיקף חסר תקדים. וושינגטון פוסט מזהיר, שכאשר יגיע מיתון - זו עלולה להיות חבית חומר נפץ
▪  ▪  ▪
האם יוכלו לפרוע [צילום: ג'ני קיין, AP]

למעלה מעשור אחרי המשבר הפיננסי בארה"ב, שנגרם בשל אשראי צרכני חסר רסן, מאיים על המשק האמריקני חוב מסוג אחר: 10 טריליון דולר שחייב המגזר העסקי. עשור של ריבית נמוכה חסרת תקדים הביא את החוב לשיא של 47% מכלל התוצר האמריקני. הסכנה אינה מיידית, מציין וושינגטון פוסט, אך הפדרל ריזרב, קרן המטבע הבינלאומית ואחרים מזהירים שהר החובות הזה עלול להביא לצלילה של הבורסה כאשר יגיע המיתון הבא.
כמה מענקי המשק האמריקני, כמו AT&T, ג'נרל מוטורס ו-CVS Health, משגשגים על נטילת הלוואות במזומן. השנה הסתמכו רוב החברות החלשות- יותר על הלוואות והן משתמשות בהן לעסקות פיננסיות כגון רכישה עצמית של מניות, במקום להשקיע במפעלים ובציוד. התוצאה היא זינוק בהיקפו של החוב בדירוג נמוך, המסתכם כיום בארה"ב ב-4 טריליון דולר – מתוכם 2.5 טריליון דולר של חברות אמריקניות. החוב הזה כשלעצמנו לא יגרום למיתון, אך הוא יחריף את המיתון כשזה יגיע.
החוב של המגזר העסקי מטיל צל על כלכלה שמצבה הכללי טוב מאוד, ואשר הצליחה להתגבר על החששות מפני מיתון בקיץ האחרון. שורש הבעיה הוא בהחלטת הפדרל ריזרב ובנקים מרכזיים אחרים להוריד את הריבית לאפס או לקרוב לשיעור זה – מגמה שהחלה לאחר המשבר הפיננסי ונמשכת מאז. ההורדה נועדה לשכנע חברות להשקיע ולשכור עובדים, כפי שמקובל לעשות בעיתות משבר. אבל שיעורי הריבית הנמוכים מעולם לא נמשכו פרק זמן כה ארוך, והתוצאה היא זמינות עצומה של כסף זול.
הפדרל ריזרב, תחת לחצו של הנשיא דונלד טראמפ – שבעצמו נטל הלוואות בהיקפים גדולים כשהיה איש עסקים – ממשיך להוריד את הריבית, ובכך מעודד נטילת הלוואות נוספות. אלא שארה"ב אומנם צומחת יותר מאשר אירופה ויפן, אך למרות הכסף הזול – הצמיחה היא 2.1% לשנה, בדומה לזו שמיד לאחר המשבר הפיננסי. מה שאומר, שההלוואות אינן משמשות לפעילות יצרנית. זאת ועוד: ההלוואות הזולות הותירו בחיים חברות שאין להן זכות קיום, והרחיבו את הפערים החברתיים.
האווירה כיום במשק האמריקני נראית לוותיקי שוק ההון כמו עולם בדיוני, אומר הפוסט. חברות בדירוג אשראי נמוך יכולות לקבל הלוואות שלפני כמה שנים יכלו לקבל רק החברות המבוססות ביותר. מצב זה עלול להשתנות במהירות אם הכלכלה תיקלע לבעיות בלתי צפויות, כגון מלחמת סחר עם סין או עימות צבאי במפרץ הפרסי. סוכנויות דירוג האשראי יגיבו להאטה בכלכלה בהורדת הדירוג של החוב באיכות נמוכה, מה שעלול לחייב משקיעים מוסדיים להיפטר מחוב זה. החברות יצנחו במהירות לעולם "אג"ח הזבל", לא יוכלו למחזר את חובותיהן – וזאת כאשר ההאטה גם תפגע בפעילותן העסקית. התוצאה תהיה פיטורים והתרחבות המשבר.
אלא שבמקום לצמצם את החובות המסוכנים, החברות האמריקניות מגדילות אותם. לאחר שהפדרל ריזרב הפחית פעמיים את הריבית מאז חודש יולי, ממשיכות החברות לגייס סכומי עתק מן הציבור. בחודש ספטמבר לבדו הנפיקו החברות אג"ח ב-220 מיליארד דולר, הסכום החודשי הגבוה ביותר מזה למעלה משנתיים.
מתודלקות בידי הריבית הנמוכה, החברות משתמשות בכסף שהן לוות כדי לרכוש את מניותיהן, לשלם דיבידנדים גבוהים יותר ולממן רכישות. בחמש השנים האחרונות הוציאו חברות אמריקניות למעלה מ-5 טריליון דולר על רכישת מניותיהן – מה שיאפשר להן לשמור לעצמן יותר מרווחיהן.
בחודש שעבר הזהיר הפדרל ריזרב מפני הסכנות האפשריות בשל חוסר השליטה על החוב התאגידי המסוכן. הוא הצביע על כך, שבמהלך המשבר הפיננסי נאלצו חברות בדירוג BBB לשלם ריבית גבוהה בשבע נקודות האחוז מזו ששילמו החברות הטובות; כיום הפער הוא רק 1.4 נקודה. הסכנה של מכירות מבוהלות היא אמיתית: קרנות נאמנות הכפילו בעשור האחרון פי שלושה את השקעותיהן באג"ח תאגידי, ועם 1.5 טריליון דולר הם מחזיקות שישית ממנו – ועלולות להיפטר ממנו במהירות בשעת משבר, אומר ה"פד".
אם שוק אג"ח הזבל יספוג מהלומה משמעותית, ייתכן שחברות ייאלצו להיכנס להליכי חדלות פרעון. הדבר יחייב פיטורים נרחבים ויוביל לצניחה בהשקעות, מה שיהפוך את כאב הראש הפיננסי למחלה של המשק האמריקני כולו. עם זאת, מדגיש הפוסט, חלק מהאנליסטים אינם שותפים לתרחיש פסימי זה. לדעתם, רוב העלייה בהנפקת אג"ח בדירוג נמוך נובעת מחברות בעלות כיסים עמוקים, אשר הדירוג שלהן הונמך בשל צעדים אסטרטגיים בהן בחרו ולא משום שמצבן באמת הורע. חברות אלו יוכלו להתמודד עם הרעה בתחום החוב על-ידי קיצוץ בדיבידנדים או בהוצאות ההון, או על-ידי מכירת נכסים.

תאריך:  05/12/19   |   עודכן:  05/12/19
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
החוב המאיים על המשק האמריקני
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מס על החוב ביחס לביטחונות.
אורי... .  |  8/12/19 08:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יומן עולמי
איתמר לוין
דן בנץ מסביר, כי הדמוקרטים נקרעים בין ראשם לבין ליבם: הם מתקשים למצוא מועמד מעורר השראה, לא מסוכן מדי ובעל הסיכוי הטוב ביותר לנצח את טראמפ
איתמר לוין
אהרון בלייק מנתח בוושינגטון פוסט את היום הראשון של השימוע המשפטי: הרמז של נדלר וההתקפות עליו, העדה הבולטת של הדמוקרטים והעד היחיד של הרפובליקנים
איתמר לוין
יצרנים ומשווקים קונים ביקורות חיוביות ומנסים להטעות את הרוכשים וגם את האתרים    כעת הממשל הפדרלי מתחיל להתערב בבעיה, מדווח ניו-יורק טיימס
איתמר לוין
גם בוריס ג'ונסון הוא בעל השקפות גזעניות, אך אצלו הן מקריות ונלוות להשקפת העולם. אצל ג'רמי קורבין הן בסיס דעותיו, ולכן הוא הגרוע שבין השניים
איתמר לוין
אקונומיסט: הברית החזקה ביותר בהיסטוריה מודאגת בגלל מעשיהם, דעותיהם וספקותיהם של שלושה נשיאים - דונלד טראמפ, עמנואל מקרון ורג'פ טאיפ ארדואן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il