X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
חובה להתחיל מאמירה ברורה: דמוקרטיה אינה יכולה להתקיים ללא דומיננטיות ומעורבות שוטפת של הציבור המגדיר וחי אותה. דמוקרטיה אינה קיימת כאשר העם איננו הריבון בה. כל מה שקורה בדמוקרטיה, הוא בראש וראשונה אחריותו של "בעל השליטה"; מוסדות השלטון הם עושי דברו ולא להפך
▪  ▪  ▪
[צילום: פלאש 90]

אחת הטענות השכיחות בשיח של ימים אלה, היא שהציבור רוצה ממשלה מתפקדת, שתטפל בבעיות החשובות והבוערות של הביטחון הלאומי, המשק והחברה ושתביא תוצאות. טוב ויפה; הציפיות מובנות לחלוטין. מה שאינו מובן הוא התנהלות הציבור מול רצונו, וחוסר הבנתו שהתנהלותו ולא ציפיותיו היא שתכריע מתי ועד כמה תתמלאנה משאלותיו.
כאשר למעלה מ-30% מהציבור1 אינם טורחים ללכת להצביע, כאשר חלק ניכר מהמצביעים אינו מצליח להבחין בין עיקר לטפל וסומך על יריביו שיעשו עבורו את העבודה, רוב הציבור מתנהל באופן בלתי-רציונאלי. רוב זה אינו יכול לסמוך אפילו על בורא עולם, שהרי הבורא הוא שהפקיד בידיו את הזכות להכריע, בגבולות אנושיים, בגורלו. על פרשת דרכים מעין זו, עומד לנגד עיני המשפט היהודי המונומנטלי: הכל נקבע והרשות נתונה. לדידי, פרושו "המודרני" של משפט זה הוא שלכול פעולה יש תוצאה וגם מחדל או הימנעות מפעולה, נחשבים לפעולה; את המילה פעולה ניתן להחליף ב"בחירה". אפשר שדווקא היא מייצגת טוב יותר את ההוויה בה אנו חיים, בשל שפע האירועים והשינויים המאפיינים אותה.
אחר עשר שנות כהונה כרה"מ, אם נתניהו אינו מספיק טוב לתפקיד, מדוע לא הודח בקלפי באחד ממחזורי הבחירות האחרונים? אך אם "נהפוך הוא", מדוע לא הוענקה לו עדיפות ברורה על יריביו, כך שיוכל להמשיך ולשרת ביעילות את הציבור? זו בפירוש התנהלות בלתי-רציונאלית. השאלה מה חושב היועץ המשפטי או הפרקליט הראשי אינה חשובה כלל. בשאלות אלה יש לטפל על-פי החוק, לשם כך הוא נועד. שאלת ההתאמה היא כללית וכוללת ויש לשקלל בה את כל הידוע לציבור בעת ההכרעה. התנהגות בלתי-רציונאלית, תוביל ברוב המכריע של המקרים לתוצאה בלתי-רצויה לציבור, שכן רציונאליזציה נוצרת ע"י רמת המתאם בין התאמת מועמד לדימוי של "מועמד אידאלי" מצד אחד, בהשוואה למועמדים האחרים. כאשר החלטות, בדרך של בחירה או בדרך של הימנעות מהחלטה, מובילות למבוי סתום של חוסר הכרעה, הציבור אחראי לכך והוא שצריך לשאת בנטל.
אחד היסודות הבסיסיים והחיוניים ביותר לדמוקרטיה, הוא הקשר בין דרך קבלת ההחלטות - באמצעות רוב הציבור - להתחייבות מראש לקיים את ההחלטות שתתקבלנה.
"החיים אינם פיקניק" בראש וראשונה משום שהם מלאי דרישות מנוגדות שנחוץ להכריע ביניהן. מנגנוני ניהול החיים הציבוריים, בדומה למבנה האישיות הפרטית של כל יחיד בחברה, חייבים לספק את המענה לכושר ההתמודדות הנחוץ, כך שהחברה תוכל לפעול ולהתקיים כאורגן אקטיבי. דמוקרטיה מאובנת היא דמוקרטיה בגסיסה או כזו שכבר עברה מן העולם ועדיין אינה מודעת לכך. חיים דמוקרטיים מחייבים חינוך להכרה והבנה של תפקידי היחיד בחברה ושל חשיבותם של יחסי הגומלין בינו לבין המוסדות החברתיים. עניין זה חיוני לא פחות מעצם ההשתתפות בתהליכי ההכרעה המוסדרים (בחירות).
מהשיח הציבורי בשנת המשבר 2019, עולה שהעם מבולבל. בחיתוך גס ניתן לומר שיש בו 4 מגזרים לא שווים במספרם, שהאופי המייחד אותם שונה בין אחד למשנהו, אולם התוצאה הסופית זהה בכולם: נטייה לכאוס. אובדן שליטה, בין אם הוא נובע מבלבול מושגי, העדר כושר התמודדות או חולשה אובייקטיבית, מפורר את הלכידות החברתית ואת חוקי המשחק המקובלים.
מגזר ראשון, קשור בהבנת מושג הריבונות והריבון ובקשר שביניהם לבין תפקידי האזרח הבוחר. השני, קשור בהבנת תפקידי רשויות הממשל ויחסי הגומלין ביניהם. השלישי, בשאלה מהו חוק, מיהו המחוקק, מי האוכף וכיצד ומהם תחומי האחריות והסמכות של כל אחד מגורמים אלה. הרביעי, נוגע להבדלים בדמוקרטיה בין מוסדות נבחרים לאלה הממונים ובין מוסדות המופקדים על קביעת ומימוש המדיניות הלאומית, לאלה המופקדים על בקרתם.
בתחום הרביעי פועלת התקשורת - "כלב השמירה של הדמוקרטיה" - על גווניה השונים, אשר משימתה הדמוקרטית העיקרית היא לקשר בין הציבור לתשתית הממשלית וליידע את הציבור באשר לכל תחומי החיים והעשייה במדינה כולל תפקוד רשויות השלטון. דווקא בימים טרופים אלה, צריך להדגיש שהמידע חייב להיות אמיתי, אמין (בדוק), שלם, אובייקטיבי והוגן. בכל מקרה שאחד מתנאים אלה אינו מתקיים, מועלת התקשורת בתפקידה "כרשות יוצאת דופן" במערך הדמוקרטי. תקשורת טובה מחייבת שיהיה גורם מוכר וידוע שיבקר את פעולתה. תנאים אלה, לפחות בחלקם, מופרים בשיטתיות.
איננו דנים בתקשורת כדיסציפלינה אלא בתפקודה במערכת הדמוקרטית. אי-אפשר שלא לציין ששינויים טכנולוגיים ותקנוניים (רשתות דיגיטליות ומאגרי נתונים אלקטרוניים לצד תשתיות אינטרנטיות המחברות כמעט כל מקום בעולם לזולתו), פוגמים באופן חמור בכללים הנ"ל. יכולות בלתי מבוקרות הן הפיתוי הגדול ביותר לשולטים בהן, לנצלן לטובתם מכל בחינה אפשרית.
מערכי תפוצת המידע פועלים באופן בלתי אמצעי כמעט על כל פרט בחברה, ועושים זאת במסלולי השפעה רציונאליים ובלתי-רציונאליים. רשתות האינטרנט פונות לכל יחיד בכל מקום באופן שוטף וכמעט בכל נושא שעל סדר היום. הגישה הכלכלית של שוק חופשי (בעבר: קפיטליזם), מעצימה מגמות אלה, משום שמחד היא דוחפת את התשתיות הציבוריות היקרות להפרטה מוכוונת רווחיות, ומאידך היא מרופפת את השליטה והבקרה הציבורית על מערכים אלה. השילוב החדש הופך את בעלי השליטה על ערוצי התקשורת לבעלי עוצמה יתרה ואותה למכשיר הפרטי החזק ביותר בנמצא. אם בעבר נדרשה למימוש השתלטות זו - שהיא ברובה עויינת - תשתית פיסית מורכבת ויקרה, הרי שכיום, בעזרת לווינים המצב כאוטי ורגיש הרבה יותר.
שכרון הכוח שהתקשורת מעניקה לבעליה, הופכת אותם באמצעותה לשחקנים פעילים במגרש הפוליטי והכלכלי (פוליטי במהותו). באמצעותה הם מערבלים את כללי המשחק ומטשטשים את גבולותיהם, בין אם מתוך נוחות וניצול היכולות הכמוסות בה, ובין אם מפני שאינה מסוגלת מבחינה טכנית לספק מידע הגון והוגן. שליטיה הפכו זה מכבר למעמד אליטיסטי חדש, שמהווה את אחד הכוחות הבלתי-פורמליים החזקים ביותר בחברה הדמוקרטית. ככזו היא משתתפת פעילה ועוצמתית בתהליכים המעצבים את דעת הקהל.
ספק אם הציבור הרחב מודע דיו לכך. נראה שרובו עדיין מקבל את מסרי התקשורת כזרם נתונים ועובדות בדוקות ומכאן השפעתה בקלפי. במקרה נתניהו, למשל, נחלקות הדעות בין שתי עמדות: תמיכה בחפותו עד להוכחת אשמתו במשפט (זכות החפות), כבסיס לשימור המשך כהונתו כראש ממשלה. מולה עומדת הדעה (כחול-לבן), הגורסת, שלא החוק קובע אלא עמדתה המוסרית של המפלגה. תפוצה רחבה של עמדה זו, מהווה שטיפת מוח שמנוגדת לחוק.2 התקשורת אינה בוחלת ביכולתה להפוך באופן מעשי, ל"דיבר ה- 11" של החיים הציבוריים. הואיל ואינה נבחרת ע"י הציבור, לכאורה אין היא חייבת לו איכות מקצועית בלתי-מתפשרת כהפרדה בין ידיעות לדעות, אמינות המידע ואמת הפרסום. בכדי לשמר את מעמדה היא רומסת כל מי שמנסה לקרוא אותה לסדר.
אין ספק שהמחוקק (נציג הריבון) חזק ממנה; מצב הבא לכלל ביטוי רק כאשר הוא פועל באופן מסודר ומאורגן, מבלי להתבלבל מזעקות השבר של "הקוזאק הנגזל".

הערות

1. בבחירות האחרונות (הכנסת ה-22) השתתפו 69.8% אחוז מבעלי זכות הבחירה. קרוב ל-30,000 בוחרים נפסלו וכ-130,000 אבדו במפלגות שלא עברו את אחוז החסימה. הקולות האבודים שווים הללו שווים כ-4 מנדטים!
2. שטיפת מוח היא ביטוי הבא לציין מצב בו מידע חוזר המגיע לתודעתנו מתקבע בה בתהליכים שאינם קוגניטיביים, ובמקרים רבים מעצב את התגובה האישית, משום שהמוח מתעייף מביצוע חזרה על ניתוח המידע ומניח למנגנוני האיחזור האסוציאטיביים לשלוט בתגובותיו.

תאריך:  04/12/2019   |   עודכן:  04/12/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אחריות אישית - מסד לאזרחות דמוקרטית
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
שתי הערות
הירונימוס  |  5/12/19 12:35
 
- לפני שמלמדים אחרים כדאי ללמוד
רפי לאופרט  |  5/12/19 20:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן קלינסקי
מסכת פסחים מבליטה את האזהרה המזהירה אותנו, שלא ניכשל בכל פגיעה בנוכרי ובמיוחד שלא ניכשל בפגיעה בילד הקטן הנוכרי
יצחק מאיר
למה זה הוא 'ציוני' כאבותיו, למה זה 'יקווה' להיות עם חופשי בארצו והוא חופשי בארצו, למה זה הוא דבק להיקרא 'ציוני' ולא פשוט 'ישראלי'
ד"ר מרגלית מולנר גויטיין
לאחרונה (5 ביולי 2019) יצא לאקרנים הסרט התיעודי Marianne eonardL & ("מריאן ולאונרד: מילים של אהבה"), על מערכת היחסים של הזמר לאונרד כהן עם המוזה שלו מריאן אילן, שהייתה השראה לשיריו הקלאסיים, ביניהן Marianne Long, So. האולם הגדול בסינמטק ת"א היה מלא מפה לפה (ויש עוד הקרנות), דבר שמוכיח כי הקהל מעריץ אותו, רוצה לראותו וצמא למידע על-אודותיו
יורם אטינגר
מאז 1967 הביא שלטון ישראל ברמת הגולן להצרת ולציתות של צעדי רוסיה, סוריה, אירן, טורקיה, חיזאללה, דאעש וקוריאה הצפונית בזירה הסורית    שדרוג כוח ההרתעה הישראלי שיפר את ביטחון המשטר ההאשמי וכל המשטרים הערבים הפרו-אמריקנים, ומכאן הרחבה חסרת-תקדים של שיתוף הפעולה בינם לבין ישראל
עו"ד אברהם פכטר
האם השיטה עובדת? מה לגבי המפלגות שהראש קובע בלעדית    איפה השיטה הדמוקרטית באה לידי ביטוי נכון אם אין דמוקרטיה במפלגה - מה זכותה לבקר דמוקרטיה? נאמנות למפלגה לרעיון לאידאולוגיה או למנהיג    הנשיא ריבלין והיועץ המשפטי לממשלה - איפה הם היו ואיך התבטאו כשנחקרו במשטרה, ולמה הם שותקים ומגינים על המערכת היום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il