X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
השופט המחוזי עודד מאור מציב בפני רשויות מקומיות בחירה ברורה, לגבי חייב שבחדלות פירעון: או גבייה מינהלית שעלולה להוביל להתיישנות, או תביעה המצריכה פסק דין
▪  ▪  ▪
עיריית ת"א. הערעור נדחה [צילום: גילי יערי, פלאש 90]

רשויות מקומיות רשאיות, כמו גופי מינהליים אחרים, לגבות חוב בדרך של גבייה מינהלית לפי (פקודת המיסים גבייה) או להגיש תביעה אזרחית, ואז לפנות להוצאה לפועל לגבות את החוב. מטבע הדברים הן מעדיפות לנקוט הליכי גבייה מינהלית.
לאורך השנים צמצם בית המשפט העליון את יכולת הגבייה של הרשויות, וקבע שניתן להעלות כנגד הליך הגבייה גם טענת התיישנות. לפני כשנה קבע בית המשפט העליון בהלכה חדשה, הלכת פרידמן (ע"א 4302/16), שהליכי הגבייה המינהליים לא עוצרים את מרוץ ההתיישנות (שבע שנים) אם הרשות מגישה תביעה אזרחית. פסק דין חדש של שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, עודד מאור, משרטט כעת לרשויות המקומיות את הגבולות, כאשר חייב נכנס להליך של פשיטת רגל.
החייבת לא שילמה את חובותיה לעיריית תל אביב. העירייה נקטה נגדה בהליכי גבייה מינהליים. בחלוף השנים, פנתה החייבת להליכי חדלות פירעון. העירייה הגישה תביעת חוב בהליך פשיטת הרגל בסך 230,000 שקל בגין החובות, אולם תביעת החוב נדחתה על-ידי המנהל המיוחד, עו"ד עמית עוז. הוא נסמך על הלכת פרידמן וקבע, שאין בנקיטת הליכי גבייה מינהלית כדי לעצור את מרוץ ההתיישנות בהליכים אזרחיים.
העירייה הגישה ערעור. היא טענה, שהלכת פרידמן לא חלה על תביעת חוב בפשיטת רגל, ואין להחיל את דיני ההתיישנות במקרה כזה, כאשר אין לפנינו "תביעה בבית משפט" כפי שדורש חוק ההתיישנות. לדבריה, טענת ההתיישנות היא טענת הגנה שיכול חייב להעלות מיוזמתו כנגד תביעה אזרחית שמגישה נגדו העירייה (כמו במקרה פרידמן) ואינה יכולה לעלות בהליך חדלות פירעון. הכונס הרשמי הצטרף לעמדת העירייה.
מאור דחה את הערעור. על-פי ההלכה הפסוקה, דיני ההתיישנות חלים בדיני חדלות פירעון, ולכן הליכי גבייה מינהליים לא עוצרים את מרוץ ההתיישנות, כפי שקובעת הלכת פרידמן, והיא חלה גם על תביעת חוב בפשיטת רגל.
החידוש המרכזי בפסק דינו של מאור היא, כי אומנם טענת ההתיישנות מהווה מגן ולא חרב, אולם הליך חדלות פירעון הוא הליך קולקטיבי. יש גם לשקול את טובת הנושים כולם ולא רק את טובת העירייה (הנושה הבודד), ואילו החייב אדיש לשאלת חלוקת הדיבידנד לנושים, כאשר הוא רק מבקש הפטר.
המשמעות של פסק הדין נובעת מכך שעירייה לא יכולה להחליף מסלולי גבייה. אם החלה בהליך מינהלי - עליה למצות אותו ואין היא יכולה לפנות באמצעו להליך האזרחי, ולהפך. לכן, על הרשויות המקומיות לשקול היטב אם הן פועלות במישור המינהלי - שיש לו יתרונות רבים מבחינתן, כאשר הן אינן זקוקות לפסק דין - אך אם ייכשלו בו, לא יוכלו לפנות להליך אזרחי אם תחלוף תקופת ההתיישנות. ואילו אם יבכרו לפעול במישור האזרחי, יהיה עליהן לנקוט הליכי הוצאה לפועל ויפסידו את היתרונות שבהליכים המינהליים.
התוצאה היא, כי יהיה על רשויות מקומיות לפעול במהירות לגביית חובות על-מנת שלא יתיישנו. בית המשפט גם קובע, שבכל מקרה יש להגביל את תקופת הגבייה, כאשר בחלוקת הנכסים בפשיטת רגל יהיה מעמד הרשויות המקומיות כמעמדו של כל נושה, ולא יינתן להן יתרון על פני נושים אחרים.

הכותב הוא המשנה לראש לשכת עורכי הדין ומחבר הספר "הוצאה לפועל: הלכה ומעשה".
תאריך:  23/12/2019   |   עודכן:  23/12/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 עודד מאור
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נסים ישעיהו
התייחסנו לארבע אסכולות אבל בתוך האסכולות יש עוד התפצלויות כמובן הרבה יותר משנים עשר שבטי ישראל    זה כאילו שכל שבט מתחלק לשלוש לפחות ומכאן ריבוי המפלגות
עו"ד עופר רשו
יש לשנות את הגישה הבסיסית כלפי העלאת טענות להגנה מן הצדק ובקשות לקבלת חומרי חקירה, ולראות בהן שלב הכרחי בהליך הפלילי ולא הכבדה על ניהולו
יובל לובנשטיין
משלא ניתן לפעול בדרך של שינוי ההרכב, הדרך בה נוקטים כעת ספקי המזון, היא דרך מחיר הצרכן
יובל לובנשטיין
אין ספק שאמזון בהחלטתה לאפשר משלוח חינם בהזמנות מעל 49 דולר, מבצע שנכון לעכשיו ממשיך, נוגסת נגיסה משמעותית גם בתחומים אחרים, כמו תחום הפארם, בישום, טואלטיקה, מוצרים לטיפול בשיניים/בפה וגם בתחום טקסטיל הבית ובעיקר בתחום המגבות
יובל לובנשטיין
נראה שההזמנות ברשת ובדיקת המחיר המוצע בארץ לזה המתקבל ברשת, מתחיל להיהפך לסוג של רפלקס מותנה, דפוס החייב להילקח בחשבון על-ידי בעלי העסקים ולהיערך לקראתו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il