X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
לנוטל משכנתה הזכות לפנות בבקשת סיוע מקום בו הוא נקלע למצוקת פרעון אך לבנקים אצה הדרך והם מממשים את המשכנתה טרם עלה סיפק ביד הלווה להגיש בקשה לסיוע ח"כ חנין יעצור את טרגדיית ה"טעויות"
▪  ▪  ▪
לאט לכם, בנקים. שום דבר אינו בוער. ח"כ חנין [צילום: פלאש 90]
מוצע כי זכותו של הבנק לפתוח בהליכי ביצוע משכנתה תהא כפופה למתן הזדמנות מהותית ללווה לפנות בבקשת סיוע לוועדה המיוחדת. כך אפשר שיימנעו בקשות ביצוע רבות משום שתתקבלנה החלטות מידי הוועדה המיוחדת המייתרות את הגשת בקשות הביצוע

אנשים שנוטלים משכנתה בכלכלת שוק הנתונה לתנודות, עלולים להיקלע למצב של אי-יכולת לפרוע את התשלומים, מה שהופך אותם, במידת מה, לתלויים ב"טוב ליבו" של הבנק, שכידוע, מונע מאינטרס כלכלי, ולרוב יבלוס את ההזדמנות לממש את המשכנתה, מבלי לעצור לרגע ולשקול חלופות ל"נשק יום הדין". בשנים האחרונות נערכו אי-אלו רפורמות בחקיקה בכדי להגן על נוטלי משכנתות מפרץ התשוקה של הבנק לפרוע מייד את המשכנתה, כאשר הלווה נקלע לסיטואציה זמנית של חדלות פרעון (לדוגמה עקב פיטורין).
הצעת חוק הלוואות לדיור (תיקון - חובת הפנייה לוועדה מיוחדת טרם הגשת בקשה לביצוע משכנתה), התשס"ט-2009 אשר הניחו חברי הכנסת דב חנין ואיתן כבל על שולחן הכנסת ביום 29.07.09, נועדה "לתקן עיוות הקיים בדין הנוכחי, אשר מביא לפגיעה מיותרת בחייבים אשר נקלעו למצוקה בהחזרי הלוואות לדיור, כמו גם לעומס מיותר על מערכת ההוצאה לפועל", כך, לפי דברי ההסבר:
"לפי הדין כיום, בחוק הלוואות לדיור, התשנ"ב-1992 (להלן - חוק הלוואות לדיור) קבוע הסדר המאפשר ללווה לפנות לוועדה המיוחדת בבקשה להקל בתנאי פירעון ההלוואה בהתאם למצבו הכלכלי. זכות זו שבידי הלווה מנותקת כיום, מבחינה פרוצדוראלית, מזכותו של הנושה לפתוח בהליכי ביצוע המשכנתה בהוצאה לפועל. התוצאה היא כי לווים רבים מוצאים עצמם במצוקה מיותרת, בגדרה הם נאלצים לפנות לוועדה המיוחדת רק לאחר שנפתחו נגדם הליכים בהוצאה לפעול, המעמידים אותם בסכנת פינוי. על כן, מוצע כי זכותו של הבנק לפתוח בהליכי ביצוע משכנתה תהא כפופה למתן הזדמנות מהותית ללווה לפנות בבקשת סיוע לוועדה המיוחדת. כך אפשר שיימנעו בקשות ביצוע רבות משום שתתקבלנה החלטות מידי הוועדה המיוחדת המייתרות את הגשת בקשות הביצוע. מוצע להחיל את ההסדר לעיל, בשינויים המחויבים, אף במקרים בהם קיבל הלווה הלוואה שאינה מקופת המדינה - ובכך לקבוע עיגון בדין לנוהג של הפעלת ועדות חריגים, אשר פועלות ממילא בכל הבנקים".

כשעיקרון תום הלב אינו מקוים

על הדין האזרחי בכללותו חולש עיקרון תום הלב. עיקרון זה, אשר מקורו בדיני החוזים, חל, באמצעות סעיף 61(ב) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973, "על כל פעולה משפטית שאינה נובעת מחוזה".
היחסים בין הבנק ללווה, לא זו בלבד שהינם יחסים חוזיים, אלא יחסים חוזיים אחידים, בין ספק רב-עוצמה ללקוח מוחלש. בנסיבות אלו, לכאורה, אמורה לחול על הבנק חובת תום לב מוגברת, אשר כוללת בתוכה גם את חובת הגילוי.
חוק הלוואות לדיור, התשנ"ב–1992, אשר מסדיר את שוק המשכנתות בישראל, מטיל על הבנק חובה להודיע ללווה על ה"אפשרות" להגיש בקשת סיוע. אך החוק אינו מפרט לא באשר לדרך מתן ההודעה, ולא באשר למועד בו תינתן.
לכאורה, פרשנות תכליתית אשר מונחית על-ידי עיקרון תום הלב יכולה לחייב את הבנק להודיע ללווה באופן "אפקטיבי" על זכאותו לסיוע. אלא שבכדי להגיע לפרשנות שכזו, על הלווה להגיע לבית המשפט, אשר יצוק פרשנות לחיקוק, אך לעיתים הגעה לערכאות הינה מטלה מפרכת כשלעצמה בעבור מי ששרוי במצוקה קיומית, משום שהוא מצוי תחת המלקחיים של מימוש ביתו.
הבנקים, מצידם, מיודעים בחובת תום הלב ובתורת הפרשנות התכליתית ולפיה, מקום בו מוטלת עליהם חובה בחיקוק ליידע את הלקוח בדבר זכאותו לקבת סיוע, על היידוע להיות אפקטיבי, שאחרת, "מה הועילו מחוקקים בתקנתם".
לדברי הצעת החוק, "כיום אפשר שההודעה תינתן רק לאחר שהוגשה בקשה לביצוע המשכנתה", או במילים אחרות, הבנקים עוקפים בסיבוב את חובתם לאפשר הזדמנות הוגנת ללווה לנסות מזלו בהגשת בקשה לסיוע, טרם יממשו את המשכנתה, בכך שלעיתים מיידעים את הלווה על זכאותו לפנות לסיוע לאחר שכבר החלו בפעולות המימוש (קרי, שלפו את נשק יום הדין). הצעת החוק אינה סומכת על תום ליבם של הבנקים, ומאייתת להם, ברחל בתך הקטנה, כי "חובה זו תוטל על הבנקים לפני הגשת בקשת הביצוע, וכי זו תבוצע בזימון הלווה למשרדי הבנק, מתן הסבר על הזכות וסיוע במימושה".

שינוי טרמינולוגי

הצעת החוק גם משנה את הטרמינולוגיה, מתוך מטרה 'לכונן תודעה חדשה'. כיום סעיף 5א(ד) לחוק קובע כי "לווה רשאי לפנות לוועדה המיוחדת בבקשה להקל בפירעון תשלומי החזרי ההלוואה שנטל, וזאת בהתבסס על מצבו הכלכלי". ה"ועדה המיוחדת" הינה ועדה המוקמת מכוח סעיף 5א לחוק ואשר מטרתה "להקל בפרעון תשלומי החזרי ההלוואה שנתנה ללווה בשל מצבו הכלכלי". הצעת החוק מציעה לשנות את הטרמינולוגיה מ"רשאי" ל"זכאי", ובכך 'לכונן תודעה' ולפיה לנוטל המשכנתה זכות לפנות לוועדת החריגים בכדי שהאחרונה תקל עליו בתשלומים. עם זאת, חרף השינוי הטרמינולוגי המבורך, דומה כי מה שחשוב באמת הינו לקבוע קריטריונים להקלה בתשלומים לפונים לוועדת החריגים, וזאת בכדי לנטרל את אפקט הצדקה/חסד של ועדה זו, אפקט שמזכיר תוכניות ריאליטי שמסייעות למסכנים תוך השפלתם הפומבית, ובכדי ליצוק ודאות לספינת חייו הטרופה ממילא של מי שנקלע למצוקת החזרי משכנתה.

להצעת החוק
הצעת חוק הלוואות לדיור (תיקון – חובת הפנייה לוועדה מיוחדת טרם הגשת בקשה לביצוע משכנתה), התשס"ט–2009
תאריך:  03/08/2009   |   עודכן:  03/08/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הצעת החוק שתעצור את בולמוס המימוש של הבנקים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
בנק המזרחי המנוול שבבנקים
יש מיש  |  3/08/09 21:28
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איריס פרחי
התובע טען שהנגן התקלקל שוב ושוב והמכשיר החלופי התקלקל אף הוא    הנתבעת השיבה שהמכשיר ניזוק מחדירת וירוסים - התביעה נדחתה
איריס פרחי
לדבריו, הפרה חוזה עימו כשלא איפשרה לו להשתתף בקורס חוזר לבגרות במתמטיקה    חברת לחמן השיבה שהחתימה אותו בטעות על טופס לא נכון ובית המשפט חייבה לשלם פיצוי בפשרה
איריס פרחי
המדינה טענה שבית משפט לתעבורה טעה כשלא הטיל על הנהג עונש פסילה מינימלי הקבוע בחוק    בית משפט מחוזי הסכים עם המדינה והחמיר בעונש
עידן יוסף
המשטרה עוסקת בשלילת מניעים על-סמך מידע שברשותה    ההסתברות שמניע הרצח הוא הומופוביה אינה בראש סדר העדיפות
ענבל בר-און
לפי הצעת החוק של ח"כ שלמה מולה תוכלנה ועדות מקומיות לתכנון ולבנייה להפקיע קרקעות לצורכי "דיור בר השגה"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il