X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
עד היום, בעקבות פסיקת בית המשפט העליון בפרשת הטוקבקיסטים האנונימיים, אם הושמצת באינטרנט וההשמצה עלתה כדי לשון הרע, יכולת "לחפש מי ינענע אותך" ח"כ זבולון אורלב מנסה לסייע
▪  ▪  ▪
סמכות טבועה: אין כזו חיה? בטח שיש כזאת חיה! [בוצ´צ´ו]
"האנונימיות היא לפעמים פתח לחופש הביטוי"
ענבל בר-און
בית המשפט העליון הכריע, לאחר שנים של טלטלה בפסיקת הערכאות הנמוכות - הטוקבקיסטים, "אלו שיודעים", זכאים להגנה מפני חשיפת זהותם * מדוע? מפני שהזכות לאנונימיות ברשת היא הזכות לחופש ביטוי וגם הזכות לפרטיות * ואין כל הוראה חוקית או הסדר מכוח החוק שבגינו ניתן לחשוף זהותם * השופט רובינשטיין בדעת מיעוט - ממתי נדרש חוק בשיטת משפט המקצה זכויות בהליכים של פיתוח המשפט המקובל?
לרשימה המלאה

ביהמ"ש: "לחשיפת שחיתות בטוקבק ערך ציבורי רב"
ענבל בר-און
זו הייתה תגובת ביהמ"ש בתגובה לבקשת מכון התקנים לחשוף זהותו של גולש, אשר נקב בשמות עובדי מכון התקנים אשר מקבלים שכר חורג, ואשר ככל הנראה, נמנה עם עובדי מכון התקנים
לרשימה המלאה

העליון: ערך חוקתי לטוקבקים אנונימיים
איציק וולף
בית המשפט העליון דחה ערעורו של המטפל רמי מור על פסיקה שקבעה שלא יוכל לחייב ספקית אינטרנט למסור לידיו פרטיו של טוקבקיסט אנונימי שהשמיץ אותו
לרשימה המלאה

כשהמוזות (שופטים) מיתממות (ושותקות), התותחים (מחוקקים) רועמים: זהו סיפורו של פינג פונג בין הכנסת לבית המשפט העליון: הנשיא בדימוס ברק נהג לאמר תמיד, בתגובה למבקריו, כי בית המשפט העליון פועל באקטיביזם היכן שהכנסת שותקת ואינה עושה דבר: כך לדוגמה בית המשפט העליון שולח ידו ביחסי דתיים-חילוניים ודת ומדינה, משום שהכנסת אינה עושה דבר בעניין וזאת בשל הצורך לשמור על הסטטוס קוו, שיקולים קואליציונים בלתי כשרים וחשש להרגיז את הגורמים החרדים, שמשקלם הולך וגדל משנה לשנה, בקואליציה. בנסיבות שבהן, מטעמי פחדנות ואי רצון לדרוך על הזנב של החרדים, הכנסת אינה מספקת מענה לשורה ארוכה של סוגיות (יחסי הממון בין בני זוג, גיוס בחורי ישיבה, ועוד), לא נותר לבית המשפט העליון אלא להתערב.
גם תהליך הפוך מתרחש: כאשר בית המשפט העליון, אשר סוגיה מונחת לפתחו, שותק ואינו אומר דבר ומיתממם ואומר: "סוגיה זו אינה בסמכותי", הכדור שב למגרש של הכנסת אשר נאלצת להכריע. כך היה בעניין פרשת הטוקבקיסטים: מאז ראשית שנות ה - 2000, עם התקבעות השיח האינטרנטי בזירה הציבורית, אנשים אשר מוציאם את עצמם מושמצים בידי "אחד שיודע" באינטרנט - תוך שהם חסרי אונים מול היעדרו של נתבע פוטנציאלי ממשי, פונים לבתי המשפט בבקשה שאלו יסיעו בידם לחשוף את זהותו של הגולש ולאפשר להם נתבע בשר ודם למצות את הדין עימו.
היות והסוגיה הינה סוגיה חדשה, אשר הינה נגזרת של טכנולוגיה מודרנית אשר המחוקק, אשר חוקק את חוק איסור לשון הרע לא חשב עליה, בתי משפט שונים בערכאות הנמוכות השיבו על כך תשובות שונות: הגם שעשרות פסקי דין נתנו בנדון בידי ערכאות נמוכות שונות, רווחו בפסיקה שלוש גישות עיקריות: הגישה המחמירה (עם זכותו של הטוקבקיסט לפרטיות) גרסה כי אך ורק אם לשון הרע הלכאורית עולה כדי עבירה פלילית - יש להורות על חשיפת פרטי הגולש; הגישה המקלה (עם זכותו של הטוקבקיסט לפרטיות) גרסה כי גם בהתקיים עוולה אזרחית יש להורות על חשיפת פרטי הגולש; וגישת הביניים גרסה כי לא די בעוולה לכאורית אלא נדרש "דבר מה נוסף" אשר יצדיק את חשיפת פרטי הגולש.
לפני מספר שבועות הגיעה הסוגיה לפתחו של בית המשפט העליון, אשר צידד, בדעת רוב, בזכותו של הטוקבקיסט לאנונימיות מוחלטת (רע"א 4447/07 מור נ' ברק אי.טי.סי. [1995] החברה לשירותי בזק בינלאומיים בע"מ). באותו פסק דין קבע השופט ריבלין כי היות ואין בנמצא כל מנגנון חוקי אשר מאפשר לנפגע מהשמצה אינטרנטית להגיש תביעה כנגד הספק, ותביעה כנגד המשמיץ ממילא אינה יכולה להיכון כל עוד זהותו לוטה בערפל, אין להיעתר לבקשתו של הנפגע מן ההשמצה. כל מי שבקיא קצת בענייני משפט ומודע לאפשרויות שיפוטיות כגון "סמכות טבועה" או "פיתוח המשפט המקובל", יודע שבמשפט אין "לא יכול" אלא יש רק "לא רוצה": השופט ריבלין, חסיד של חופש הביטוי, העדיף להסתתר מאחורי עלה התאנה של "אין מנגנון שכזה בחוק" וזאת בכדי להגן על חופש הביטוי - יקיר נפשו, ותוך שהוא מוכן להשליך מנגד, במחי יד מורשת שיפוטית מפוארת של אקטיביזם שיפוטי, פיתוח המשפט ושימוש בסמכות טבועה ליצירת הסדרים דיוניים יש מאין, וזאת מכוחה של האמירה המפורסמת ולפיה "מקום בו הזכות, שם הסעד". כדרכם של אנשים אשר משליכים דבר יקר ערך בתמורה להישג רגעי (ראה לדוגמה עשיו, אשר בשביל ה"אדום האדום הזה" השליך מנגד את הבכורה והעניק אותה ליעקוב אחיו הצעיר ממנו, או ממשלות ישראל לדורותיהן, אשר משליכות מנגד את עתיד האומה בתמורה לחופן עדשים קואליציוני) - התכחש השופט אליעזר ריבלין למורשת 'פיתוח המשפט המקובל נוסח ישראל', במסגרתה שופטים, כמוהם כלהטוטנים, "מוצאים כבר את הקונסטרוקציה המשפטית" מקום בו ישנה זכות הראויה להגנה, וקבע כי "אין מנגנון בחקיקה לחשיפת טוקבקיסטים אנונימיים". לא משנה שאין צורך במנגנון שכזה בחקיקה, כי החוק, מעצם טבעו הוא גנרי, אינו מתיימר ליתן מענה קונקרטי לכל סיטואציה אשר עלולה לצוץ ב'עולם האמיתי', אלא אך ורק לספק 'קווים מנחים', ולא משנה כי לכל נפגע מעוולה הזכות לתבוע את המעוול, ופתרון בעיות טכניות הוא עניין לבית המשפט לענות בו, בדרך יצירתית, לא משנה שכך - השופט ריבלין החליט, כאמור לעיל, להשליך מנגד את יכולתו של בית המשפט להכריע מכוח סמכותו הטבועה והתנהג כפי שהיה נוהג שמשון הגיבור לו היה גוזר מיוזמתו את מחלפותיו. אז נכון שאליעזר ריבלין אבה להגיע לתוצאה ולפיה חופש הביטוי מקודש, אבל בדרך לשם הוא ירק לבאר ממנה חופש הביטוי, בין היתר, שותה, בכך שניטרל את סמכותו הטבועה של בית המשפט ואת יכולתו של בית המשפט, מכוח 'פיתוח המשפט המקובל', לייצר הסדרים דיוניים כאלו או אחרים מקום בו הם דרושים: שהרי חופש הביטוי עצמו, ראה בג"צ קול העם נ' שר הפנים הוא הוא אותו יציר המשפט המקובל נוסח ישראל.
ריבלין היה צריך לאמר בריש גלי כי הגם שניתן, על דרך הקונסטרוקציה המשפטית, לייצר מנגנון לחשיפת זהותו של גולש, חופש הביטוי כה מקודש בעיניו, עד שהוא מוותר מרצונו על מנגנון זה, הגם שמנגנון זה אפשרי, וקל מאד להשגה ולהבנייה שיפוטית; ריבלין אולי השיג הישג רגעי וקיבל את "חופש הביטוי" המקודש בו חפץ, אך הוא גדע באחת את סמכותו של בית המשפט להתקין הסדרים דיוניים על-פי צרכים ממשיים, ניטרל אותו קמעה, ןוהעביר את הכוח, ואת הכדור - לכנסת.
ותרא הכנסת כי בית המשפט העליון אינו עושה דבר בעניין, ויצע חבר הכנסת זבולון אורלב הצעת חוק ברוח הכדור אשר הטיל לעברו בית המשפט העליון:

אורלב: לאפשר חשיפת זהותם של משמיצים

על הרקע הזה מציע בעצם ימים אלו ח"כ זבולון אורלב את הצעת חוק איסור לשון הרע (תיקון – חשיפת פרטי מעוול), התש"ע–2010 אשר נועדה ליתן מענה ללקונה אשר הותיר בית המשפט העליון: לפי הצעת החוק, אדם שסבור כי הוצאה כנגדו דיבה ברשת האינטרנט, יגיש המרצת פתיחה כנגד ספקית האינטרנט לחשיפת פרטי הגולש, כאשר המרצה זו מלווה בתצהיר כי בכוונתו להגיש תביעת לשון הרע כנגד המשמיץ. לאחר שבית המשפט יקבל את הפרטים ויעין בבקשה, הוא יקבע אם יש מקום למסור למושמץ את פרטיו של המשמיץ, ואם ימנע מלעשות כן, זה יהא "מטעמים מיוחדים שירשמו", וזאת בכדי למנוע שימוש לרע במנגנון כגון השתקת דיעות לגיטימיות או ניסיון של אדם או גוף להטיל אימה במי שאינו חושב עליו טובות, או כדברי ההסבר של הצעת החוק:
  • "...ואולם החוק, כאמור, מכיר בסכנה האפשרית של ניצול המנגנון החדש לצרכים לא ראויים ועל כן מותיר הוא בידי בית המשפט שיקול דעת מסוים. החוק קובע כי בית המשפט רשאי מטעמים מיוחדים שירשמו לדחות את בקשתו של הנפגע. דוגמה לטעמים שכאלה היא מקרים בהם נראה כי על-אף שהתגבשה עילה לדרוש את חשיפת פרטיו של מפיץ המידע, מעוניין הנפגע בחשיפת פרטים אלה לצרכים לא ראויים של נקמנות, השתקת מתנגדים וכדומה. במקרים אלה ידחה בית המשפט את בקשתו של הנפגע. כן רשאי בית המשפט לקבוע כי בקשתו של הנפגע לחשיפת פרטי המפיץ לא תענה בשל כך שהדברים מהווים זוטי דברים, או שהנ"ל לא יצאו מגדר הבעת דעה שלילית וכדומה."

הצעת חוק איסור לשון הרע (תיקון – חשיפת פרטי מעוול), התש"ע–2010
תאריך:  25/06/2010   |   עודכן:  26/06/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הצעת חוק: לחשוף פרטי גולש מעוול
תגובות  [ 22 ] מוצגות  [ 22 ]  כתוב תגובה 
1
זבולון אורלב
יענקל  |  25/06/10 21:03
2
דיקטטורה ל"ת
oooooooo  |  25/06/10 21:05
3
חוסר מקצועיות מדהים
השרקן  |  25/06/10 21:32
 
- שרקרק חסר בינה?
zoomarch  |  26/06/10 14:03
 
- גם אתה טועה חבר
השרקן  |  26/06/10 14:11
 
- אתה חי בסרט תיכף תקבל טלפון מ
zoomarch  |  26/06/10 18:34
4
דעתי הפרטית על ח"כ אורלב
בן דוגית  |  26/06/10 12:42
 
- אילו עיינת בפסק ואילו הבנת
zoomarch  |  26/06/10 22:51
 
- האורלבים
גאון הדור  |  25/07/10 17:14
5
גם לחייב עיתונאים לחשוף מקורות
דני.י  |  26/06/10 13:42
6
את טועה, רובינשטיין תמך בחשיפה
נחום שחף  |  26/06/10 13:49
 
- פילוביץ? עלייך אין להאמין.
zoomarch  |  26/06/10 14:10
7
הטוקבק זה הקול של הימין בארץ
זה הסיפור  |  26/06/10 14:16
8
צריך כאן את חופש הביזוי
אליהו חיים  |  26/06/10 14:23
9
למה מפחדים כ"כ מהטוקבקיסטים?
עין צופיה  |  26/06/10 15:46
10
חוק הדיקריקטורה ל"ת
ירון זכאי  |  26/06/10 21:13
11
לטוקבק אין משקל גדול כל-כך.
C-cyclist  |  27/06/10 17:40
12
אסור לחשוף פרטי טוקבקים -
די לבולשיוויזם !  |  27/06/10 20:12
13
הפעם משהו טוב על שופטים
ולטרן  |  31/10/10 09:19
14
באמת ח,כ ערל לב
שלומציון  |  5/12/10 17:17
15
הצעה טיפשית מטופשת ורעה
הצעה מטופשת   |  3/01/11 02:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מערכת אתר ערוץ הספורט
אחרי איטליה וצרפת, האם גם ספרד תארוז מוקדם? צ'ילה תנסה להפריע
תומר לוי
בן ה-27, ששיחק בעונה החולפת באריס לימסול, יגיע לאימון הפתיחה
בן חכים
הסרט "רד" הוא אדפטציה קולנועית לספר הקומיקס של וורנר אלן, בו מככבים שניים מכוכבי הקולנוע האגדיים - ברוס וויליס והלן מירן
בן פרץ
אולי זה ההורמונים או אולי זה השימוש במילה "מהמם" יותר מדי פעמים - מירי מסיקה וקרן פלס הצליחו לשעמם אפילו יותר מהשופטים
מירב ארלוזורוב
האוצר אף דורש, לראשונה, לקבל פיקוח מלא על תשלומי השכר והגמלאות בצבא - מה שהיה חסום בפניו עד כה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il