X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
בית המשפט לתביעות קטנות דחה את תביעתו של אדם שייצג אחר אל מול המוסד למל"ל, לשכר טירחה השופט ארניה: רק לעורכי דין מותר לייצג בצעד נדיר נמנע פרסום שמו של עורך הדין המעורב בפרשה
▪  ▪  ▪
הם ורק הם יוכלו לייצג ולקבל שכ"ט

"ייחודו של מקצוע עריכת נדין נועד להגן על ציבור הצרכנים, שכן עורכי דין כפופים לכללי אתיקה נוקשים. במסגרת זו כלל 11ב לכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), התשמ"ו - 1986 אוסר על עורך דין ליתן שירות משפטי ללקוח אשר הופנה אליו על-ידי גוף שאינו עו"ד הפועל למטרות רווח, וכן אוסר על עו"ד ליתן שירות משפטי למי שאינו מעסיקו אם המעסיק פועל למטרת רווח וגובה תמורה בעד אותו שירות משפטי". את הדברים האלו קבע (יום א', 12.7.09) שופט בית המשפט לתביעות קטנות בראשון לציון, רפי ארוניה, בתביעה שהגיש ניסן משה כנגד אדם אחר, לו סייע להגיש תביעה במוסד לביטוח לאומי.
לוי, עובד לשעבר בביטוח הלאומי אשר מכיר את דרכיו הבירוקרטיות הפתלתלות, העמיד עצמו, בתשלום, לשירותי אנשים החפצים לתבוע תגמולים מן הביטוח הלאומי. הוא טיפל בנייירת שלהם, תוך שהוא מעביר את הייצוג אל מול הוועדות לעורך דין - אשר היה מייצג את התובעים אל מול הוועדות. השופט ארניה קבע כי חרף העובדה שעורך הדין מייצג בוועדות, וניסן אך ורק 'מטפל בניירת', ההסדר עדיין אינו חוקי וזאת מכוח כלל 11ב לכללי האתיקה.
בצעד נדיר הורה השופט ארוניה לאסור את פרסום שמו של עורך הדין שייצג בוועדות, "לשם הגנה על פרטיותו", וזאת מכוח סעיף 70(ד) לחוק בתי המשפט אשר מאפשר איסור פרסום שמו של אדם לצורך הגנה על פרטיותו. דא עקא, את שמו של האדם אשר תבע תגמולים מביטוח לאומי, עקב נכותו, הוא לא אסר לפרסם חרף העובדה שנכותו של אדם, כמו גם היותו נזקק לשירותי הביטוח הלאומי, הינו עניין השייך לצנעת הפרט שלו ואינו עניין לרבים לענות בו.
כותבת שורות אלו בחרה שלא לפרסם את שמו של האדם שנזקק לשירותי המל"ל, חרף העובדה שהשופט הנכבד לא ראה לנכון להגן על פרטיותו, אלא אך ורק על פרטיות עורך הדין החשוד ש'סרח'.

עובדות המקרה

התובע והנתבע חתמו על הסכם לפיו הסכים התובע לייצג את הנתבע בהליכים מול המל"ל לצורך קבלת תגמולי נכות, וזאת לאחר שתביעתו של הנתבע למל"ל לקבלת קיצבת נכות נדחתה.
בין הצדדים הוסכם כי פרט לסך של 850 שקל אשר שולם במעמד פתיחת התיק, כי היה והנתבע יקבל תגמולים כלשהם הרי שמהסכום שיתקבל בגין העבר ישלם הנתבע לתובע שכ"ט בשיעור של 15% ובגין תגמולים עתידיים ישלם הנתבע לתובע שכ"ט בשיעור של 18% מכל תגמול חודשי.
התובע החתים את הנתבע על הסכם שכ"ט, וכן החתים אותו על טופס ייפוי כוח לעו"ד ח.ס.. הנתבע כפר בחתימתו על מסמכים אלה.

טענות הצדדים

התובע פירט בעדותו את הפעולות שעשה והינו עושה בדרך כלל עם לקוחות מהסוג הנ"ל. התובע פירט שהינו עובד המל"ל לשעבר, ואנשים שמעוניינים להגיש תביעה לקבלת דמי נכות בגין המל"ל מגיעים אליו והוא מסביר להם את סיכויי התביעה. לאחר מכן הוא מחתים אותם על הסכם שכ"ט ועל ייפוי כוח לעו"ד. הוא מעביר את התיק לעוה"ד המייצג את הלקוח בפני הוועדה הרפואית, ואולם התובע עצמו הוא שמכין את כל המסמכים והחומר הדרוש לצורך הגשת התביעה למל"ל.
אם הוועדות הרפואיות של המל"ל מחליטות כי יש לשלם ללקוח קיצבת נכות, כי אז שכה"ט המוסכם משולם לתובע. התובע הוא שמשלם לעוה"ד המטפל.
התובע פירט עוד כי במקרה זה התובע ייעץ לנתבע על אודות זכויותיו, והנתבע חתם על ההסכם. התובע העביר את החומר לעו"ד ח.ס. אשר הופיע עם הנתבע בוועדות, עד אשר התקבלה החלטת המל"ל המזכה את הנתבע בגמלת נכות כללית. הנתבע שילם לתובע שלושה תשלומים על חשבון חובו, אך לאחר מכן הפסיק לשלם ועל בסיס כך הגיש התובע תביעה זו כנגד הנתבע.

קביעות בית המשפט

  • המוציא מחברו עליו הראיה - ראשית, כאמור, הנתבע כפר בחתימתו על ההסכם ועל ייפוי הכוח. נטל הראיה להוכיח את חתימת הנתבע על מסמכים אלה מוטל על התובע, ומשלא הובאה כל ראיה חיצונית לחתימת הנתבע – דין התביעה להידחות.
  • החוזה הינו בלתי חוקי - שנית, ההסכם הינו חוזה בלתי חוקי, הנוגד את הוראת סעיף 30 לחוק החוזים, ועל כן אין לאוכפו, שכן ייצוג בוועדת המל"ל הינה עיסוק אשר מיועד באופן ייחודי לעורכי דין, וזאת מכוח סעיף 20 לחוק לשכת עורכי הדין, תשכ"א – 1961. ועדת הערר של המל"ל הינה גוף בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית, ועל כן הייצוג בפניה צריך להיעשות על-ידי עורך דין.
  • חרף העובדה שעו"ד ייצג אל מול הוועדות, הושג גבול המקצוע - ונוכח העובדה כי התובע הודה כי הייעוץ וחיווי הדעה הראשונים אשר לקוחותיו מקבלים ניתנים על ידיו, יש בהם כדי להביא למסקנה כי ההתקשרות החוזית בכללותה בין התובע לבין הנתבע נוגדת את הוראת סעיף 20 לחוק לשכת עורכי הדין.
  • תכלית ייחוד מקצוע עריכת הדין - נועדה להגן על ציבור הצרכנים, שכן עורכי דין כפופים לכללי אתיקה נוקשים. במסגרת זו כלל 11ב לכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), התשמ"ו – 1986 אוסר על עורך דין ליתן שירות משפטי ללקוח אשר הופנה אליו על-ידי גוף שאינו עו"ד הפועל למטרות רווח, וכן אוסר על עו"ד ליתן שירות משפטי למי שאינו מעסיקו אם המעסיק פועל למטרת רווח וגובה תמורה בעד אותו שירות משפטי.

תוצאת ההליך

בנסיבות אלו שבהן הסכם שכר הטרחה אינו חוקי, מכוח סעיף 30 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973 הסכם שכר הטרחה אינו ניתן לאכיפה על-ידי בית המשפט והתביעה נדחית. עותק מפסק הדין יועבר לצדדים, ליושב-ראש ועדת האתיקה של לשכת עוה"ד וזאת בשל הדברים שמיוחסים לעו"ד ח.ס., וכן ליועץ המשפטי (לנוכח ההפרה הלכאורית של האיסור הפלילי על יחוד מקצוע עריכת הדין).
כמו-כן, בהתאם לסעיף 70(ד) לחוק בתי המשפט נאסר פרסום שמו המלא של עו"ד ח.ס. למעט מסירת שמו לוועדת האתיקה, היה והתבקש הדבר.

פרטי ההליך

- בבית המשפט לתביעות קטנות בראשון לציון
- בפני השופט רפי ארניה

תק 2879/08 ניסן משה נ' פלוני
תאריך:  14/07/2009   |   עודכן:  14/07/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ביהמ"ש: "מייצג שאינו עורך דין לא יוכל לקבל שכ"ט"
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
פסיקה תמוהה
נחום שחף  |  14/07/09 15:47
 
- לא ידעתי שצריך עו"ד כשהולכים  ל"ת
לרופאי(הועדה)  |  15/07/09 01:42
2
מה מוזר ? הגילדה החשוכה של
ינאי המלך  |  14/07/09 17:32
3
הכתבה מעלה פסיקה פרובלמטית
צא ולמד  |  15/07/09 10:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מאיר הילזנרט
הוא חשש שחברה שלו תתבע את רכושו    היא הצהירה במסמך שאין לה חלק ברכושו ולכן לא תתבע אותו    היא תבעה    בית המשפט? היא יכולה לתבוע
מאיר הילזנרט
לאחר שקיבלה חשבונות מים שלדעתה היו גבוהים מדי ולא שיקפו את צריכתה הגישה תושבת תל - אביב תביעת השבה ופיצויים כנגד עיריית תל - אביב בטענה שמסתבר שמד - המים לא היה "זייף" כלפי מעלה    בית המשפט השלום דחה את תביעתה מאחר והתבססה על סברה ולא על ראיה ממשית
מאיר הילזנרט
בית המשפט העליון דחה את ערעורו של מי שנידון ל-11 שנות מאסר לאחר שדקר למוות את קרוב משפחתו הנרקומן השתוי שהתקיף אותו ללא התרעה על מפתן ביתו    הסיבה: אין צורך לדקור    ניתן להיאבק בידיים
ענבל בר-און
התובעים פלשו למגרש סמוך אליהם שבבעלות העירייה ובנו שם בית לילדיהם    בחלוף מספר שנים הגישה העירייה תביעה לפינוי    תביעת העירייה לדמי שימוש ראויים התקבלה חלקית בשל התיישנות    תביעת מסיגי הגבול לפיצוי בגין הרס המבנה שבנו על השטח הפלוש - נדחתה, מן הסתם
ענבל בר-און
רום ביקש לעקל נכסיו של אפל במסגרת תביעה    אולם בשני הליכים שונים טען טענות סותרות    בקשתו נדחתה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il