X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
בית המשפט העליון קובע: חומר החקירה שלא נמסר ליד-ימינה של קירשנבאום בישראל ביתנו אינו מצדיק לאפשר לו לחזור בו מהודאתו העונש הופחת בשל הודאתו - תוך ביקורת חריפה על השחתת המערכת הדמוקרטית בפרשה
▪  ▪  ▪
גודובסקי. מיליון שקל [צילום: פלאש 90]

בית המשפט העליון דחה (יום ב', 9.12.19) את ערעורו של דוד גודובסקי, לשעבר ראש אגף הארגון בישראל ביתנו, על הרשעתו בעבירות שוחד בסך מיליון שקל והלבנת הון. בית המשפט העליון קיבל חלקית את ערעורו של גודובסקי על חומרת עונשו והעמיד אותו על שש שנות מאסר, במקום שבע שנות מאסר שנגזרו עליו בבית המשפט המחוזי בתל אביב (השופט ירון לוי).
גודובסקי היה בשנים 2014-2001 יד ימינה של סגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום, כאשר שימשה כמזכ"ל המפלגה וחילקה בשנים 2014-2006 כספים קואליציוניים במיליוני שקלים. המדינה טוענת, כי כספים אלו חולקו תמורת שוחד שקיבלה קירשנבאום; כמעט כל מעניקי השוחד הודו, בעוד משפטה של קירשנבאום עודנו מתנהל. השופטים ניל הנדל ונעם סולברג דחו את בקשתו של גודובסקי לחזור בו מהודאתו בארבעה אישומים של קבלת שוחד, שלושה אישומים של הלבנת הון ושני אישומים של בקשת שוחד.
גודובסקי הודה באישומים נגדו במסגרת הסדר טיעון שלא כלל הסכמה על העונש. הוא הודה בקבלת שוחד תמורת העברת מופעים ל-נלי דינובצקי ובן זוגה איגור ריז בשנים 2010-2006; ובקבלת שוחד ובבקשת שוחד תמורת העברת תקציב לעמותת איילים. השוחד ניתן הן במזומן והן במהלכים אחרים שנעשו לבקשתה של קירשנבאום באמצעותו של גודובסקי.
בערעור המקורי ביקש גודובסקי להתיר לו לחזור בו מהודאתו בטענה שהמדינה הפרה את ההסכם, בכך שהציגה בפני בית המשפט המחוזי עובדות שלא היו מוסכמות ובטענה ש-לוי ייחס לו עובדות שלא נכללו בכתב האישום המתוקן. לאחר שהוגש הערעור ובטרם התקיים הדיון, הודיעה הפרקליטות לגודובסקי על קיומם של שישה קלסרי חומר חקירה שלא הועברו אליו לפני הודאתו. המדינה טענה, כי "החומר שנוגע למערער מועט מאוד, וחלקו רק משיק לעניינו והובא לידיעתו לשם הזהירות". הערעור התמקד ברובו בשאלה האם בשל מחדל זה יש לאפשר לגודובסקי לחזור בו מהודאתו, כאשר שלושת השופטים קבעו, כי אין לקבל את טענותיו המקוריות של גודובסקי נגד הודאתו.
הנדל אומר כי עקרונית - אי-מסירת חומרי חקירה היא מחדל העלול לפגוע באופן עקרוני בזכותו של נאשם להליך הוגן. ואולם לאחר עיון בחומר החקירה קובע הנדל, כי חומרי החקירה ה"נעדרים" אינם נוגעים לתשתית הראייתית שהתגבשה נגד גודובסקי ועל בסיסה הוא הודה. "לא עלתה כל טענה קונקרטית לפיה אם ראיה זו או אחרת אשר נתגלתה בחומר החקירה שהועבר באיחור הייתה בידיו בטרם החתימה על הסדר הטיעון היה בכך לשנות את האופן בו ניהל את הגנתו.
"...טיעוניו של המערער נותרו ברמה הכללית והתמקדו בפגיעה העקרונית בהליך ההוגן שמתרחשת עת לא עומדים בפני נאשם כלל חומרי החקירה. פגיעה עקרונית זו לא יכולה לבסס עיוות דין שנגרם במקרה הספציפי למערער אשר מצדיק את זיכויו או למצער מתן רשות לחזור בו מהודייתו. לצורך כך היה על המערער להראות כי בחומר החקירה שהועבר באיחור יש די בכדי לערער את האדנים עליהם התבססה התשתית העובדתית בה הודה. לחלופין, כי החומר הנוסף היה משנה את קו ההגנה של הסניגור".
הנדל מדגיש: "יש להביע מורת רוח מהתנהלותה של המשיבה בנושא זה בענייננו. אמנם, כפי שציין בא-כוח המשיבה, הפרשה בה הואשם המערער הינה פרשה רחבת היקף הכוללת מספר תתי פרשיות אשר משיקות זו לזו וכן נאשמים רבים אחרים. ככזו, היא כוללת חומרי חקירה בסדר גודל משמעותי. עם זאת, בכך אין להצדיק את המחדל של המדינה הגם שעולה שנבע מטעות בתום לב... עם זאת, אני סבור כי הונחה בפנינו תשתית מספקת לקבוע כי מחדל זה אינו מצדיק מתן רשות למערער לחזור בו מהודייתו".
לסיכום אומר הנדל: "יש להצר על התנהלותה של המשיבה בעניין זה. מדובר במחדל חמור מצידן של רשויות התביעה. עם זאת, אין הדבר משמעו כי יש לאפשר למערער להתל בהליך הפלילי. פגמי המשיבה לא יכולים להפוך לכלי בידי המערער אשר באמצעותו הוא מבקש להפוך את ההליך הפלילי בעניינו לזירה המתנהלת לפי רצונותיו ובקשותיו... כפי שאין הוא רשאי לשמור את הקלפים, כך אין הוא רשאי לטרוף את הקלפים מכוח פגם תביעתי בלבד. פגמי המשיבה אינם יכולים לשמש אותו על-מנת למחוק את הודייתו כאילו לא הייתה מעולם. הודייתו מלאה, מפורטת וניתנה בהסכמה ותוך הבנת השלכותיה".
השופט יוסף אלרון סבר בדעת מיעוט, כי מקרה זה צריך לשמש תמרור אזהרה לרשויות התביעה, למען יקפידו הקפדה יתרה על קיום החובה החקוקה להעברת מלוא חומר החקירה לידי הסניגוריה במועד הקבוע לכך על-פי דין, לבל ייפגעו זכויות נאשמים להליך הוגן ולמען שמירה על ניהולו התקין והסדיר של ההליך הפלילי. לדעתו, מן הראוי להחזיר את הדיון למחוזי, כדי שיכריע האם היה בחומר החקירה כדי להשפיע על החלטתו של גודובסקי להודות במיוחס לו.
אלרון מדגיש: "אל לה למשיבה להיתלות בפרשנותה לפיה חומר החקירה האמור אינו משנה את התשתית הראייתית המפלילה נגד הנאשם-המערער, שהרי לא מוקנה לה כל שיקול דעת בשאלת חשיבותו של חומר החקירה או תרומתו האפשרית להגנת הנאשם; על רשויות התביעה להעבירו לידי הסניגוריה כדי שזו תעשה בו שימוש כראות עיניה... ככל שהנאשם אינו מודע לתשתית
העובדתית המלאה, נפגעת יכולתו לקבל החלטה מושכלת האם להודות במיוחס לו או לנהל את משפטו עד תום. משכך, לטעמי יש לראות כאמור את אי-מסירת מלוא חומר החקירה כפגיעה
מהותית בזכות העיון המעוררת חשש של ממש בהודיית נאשם באשמה בניגוד לרצונו החופשי ותוך פגיעה באוטונומיה שלו".
הנדל וסולברג גם החליטו כאמור להפחית שנה מעונשו של גודובסקי. הנדל מדגיש, כי השוחד שנטל גודובסקי, נועד לקיום מטרותיה של מפלגה באופן הפוגע במשחק הדמוקרטי וביסודות השיטה המשטרית. בתמורה לכספי השוחד חולקו כספים קואליציוניים שמקורם בתקציב המדינה, שראוי שיחולקו לפי תנאים שקופים ושוויוניים. גודובסקי אומנם לא נטל לכיסו את כספי השוחד, אך הוא נועד לקידום המפלגה אליה הוא משתייך, פעיליה ונבחריה, ובכך גלומה פגיעה חמורה בסדרי השלטון והמשפט - פגיעה שחמורה לא פחות, ולעיתים אף יותר, מנטילת כספי שוחד לכיסו של עובד ציבור.
"בלקיחת שוחד עבור צרכי המפלגה ובכיריה, גם אם נועד למטרותיה הציבוריות של המפלגה, יש בכדי לפגוע פגיעה ממשית וקשה בשוויון בין המפלגות. הדבר מהווה עיוות של 'תנאי
המגרש' בו מנהלות המפלגות את המשחק הדמוקרטי", מוסיף הנדל. מעשיו של גודובסקי, קובע הנדל, מזעזעים את האדנים עליהם מתבססים חלק מן המוסדות הדמוקרטיים הבסיסיים בשיטתנו - מוסד תקציב המדינה, מוסד המפלגות ואף ישראל ביתנו, מפלגתו של גודובסקי עצמו. עם זאת, יש להקל בעונשו מכיוון שבית המשפט המחוזי לא נתן משקל מספיק להודאתו של גודובסקי.
אלרון סבר, בדעת מיעוט, כי יש להעמיד את עונשו של גודובסקי על חמש שנות מאסר משלוש סיבות. ראשית, בית המשפט המחוזי ייחס לגודובסקי נסיבות מחמירות, שלא נזכרו בכתב האישום המתוקן והביאו להחמרה משמעותית בעונשו. שנית, העונש חמור ממדיניות הענישה הרצויה וממדיניות הענישה הנוהגת. שלישית, עונשו של גודובסקי נגזר בטרם הסתיים בירור המשפט של יתר הנאשמים בפרשה, בניגוד להוראות חוק סדר הדין הפלילי.
את גודובסקי ייצגו עוה"ד אורי קורב, אסף בנמלך, ישי ריבלין ועפרי מלצר, ואת המדינה - עוה"ד מאור אבן-חן, יונתן קרמר, משה עקירב ויעל שחף.

תאריך:  09/12/2019   |   עודכן:  19/04/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הרשעתו של דוד גודובסקי לא תבוטל; עונשו הופחת בשנה - שש שנות מאסר
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מתי כבר נראה את פאינה
דימה מדבדב  |  10/12/19 11:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת ישראל ביתנו
יואב יצחק
פרקליט המדינה שי ניצן התבקש במקביל להשיב: מדוע לא הורה למחלקה לחקירות שוטרים לחקור הדלפת מידע מצד קצין בלהב לידי בכירים בישראל; ומדוע לא הורה לחקור את ליברמן בחשד שניסה להוציא מידע מוכמן מיו"ר הכנסת יולי אדלשטיין    גם הנאשם רמי כהן העיד: קיבלנו הדלפה על החקירה הסמויה    מחמת עברו של ליברמן כמאפיונר, ואופן התנהלותו כראש ארגון פשיעה בפרשות חברות הקש וישראל ביתנו, דרושה בדיקה, בדבר פשר אתרוגו על-ידי שי ניצן
איתמר לוין
סייע להפרת אמונים של בכירים לשעבר במשרד החקלאות, להם שילם תמורת תשדירים בפינה טלוויזיונית שהפיקה חברה לה ייעץ    העונשים: תשעה חודשי עבודות שירות וקנס של 900,000 שקל
יואב יצחק
הנציב דוד רוזן פתח במה שמכונה: "קדם בירור", בעקבות פניית News1 - המתבססת על עדות מרדכי (מוצי) דהמן שהעיד במשטרה במסגרת פרשת ישראל ביתנו    העדות: קצין מלהב 433 הדליף מידע לבכירים במפלגה; וכן: ליברמן פנה ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ובירר עמו האם יש חקירה והאם מבוצעות האזנות סתר לפאינה קירשנבאום    למרות העדות, פרקליט המדינה שי ניצן והפרקליט המלווה מאור אבן-חן נמנעו מתשובה ל-News1: מדוע לא הועבר הטיפול בנושא לחקירת המחלקה לחקירות שוטרים    ליברמן מאותרג
יואב יצחק
ישראל ביתנו וליברמן בראשה הפעילו מערך של עמותות, בהן: עמותת עזרא העולמי, עמותת ביתנו עולמי, ועמותת הפורום העולמי של יהודים דוברי רוסית    העמותות שתוקצבו בחלקן מכספים קואליציוניים ומתקציבים ממשלתיים - שגויסו בסיועם של בכירי ישראל ביתנו, פעלו כזרועה הארוכה של ישראל ביתנו ולשם האדרת שמו של ליברמן    פעילות זו סותרת את החוק    למרות זאת, ליברמן טרם זומן לחקירה    ראו גם: תגובת הפרקליטות ותגובת News1.
יואב יצחק
ליברמן זכה לכיסוי אוהד מאתר יזרוס    בין ישראל ביתנו למנהלי יזרוס התקיימו קשרים שכללו תשלומי כספים    כספים הועברו ליזרוס גם מגורמים שקיבלו כספים קואליציוניים מישראל ביתנו    עם פרוץ החקירה בפרשת ישראל ביתנו נמלט מיכאל פלקוב לאוקראינה    אלכס גולדשטיין נעצר ומיד עם שחרורו מכר את יזרוס לקבוצת ארנון מוזס, איש סודו של ליברמן    הארכיון של יזרוס, שכלל ראיות שהיו עלולות להפליל את ליברמן, הושמד    עדות גולדשטיין בביהמ"ש נעלמה באופן מסתורי    ליברמן טרם נחקר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il