X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מי ש"תפסו" טרמפ על פרשת גלנט כדי לנגח את המגזר החקלאי, שכחו לציין שהחקלאים בישראל נמצאים במצב שאין שני לו בעולם: העובדה כי הם נעדרי בעלות על הקרקע אותה הם עובדים הופכת אותם לתלויים בחסדיו של יו"ר מנהל מקרקעי ישראל שהוא פקיד מדינה
▪  ▪  ▪
החקלאים תלויים החסדיו של פקיד מדינה [צילום: פלאש 90]

בשבועות האחרונים התחדש העיסוק התקשורתי בסוגיית הקרקעות החקלאיות, בעקבות פרשת גלנט. הפרשה עוררה שוב את הדיון הציבורי בסוגיה של "למי שייכת הקרקע החקלאית במדינת ישראל?"
המתראיינים השונים בתקשורת ניצלו את ההזדמנות לתקוף את המגזר החקלאי, תוך הפגנה מצערת של בורות מוחלטת. התדמית המצטיירת של מגזר שלם של חקלאים מדבריהם היא תדמית של נצלני קרקעות, עושקי נכסי ציבור. דווקא לאור פרשת גלנט, חשוב לשים את הדברים על דיוקם ולהביא את אותם הפרטים שהתקשורת, בחיבתה לפרובוקציה שנוצרה, שכחה בנוחות להזכיר.
במדינת ישראל 830 ישובים חקלאיים. למעלה מ-75% מהם פרושים בפריפריה. כולם יושבים על קרקע לאום - חלק מן היישובים, אלו שרכשו אדמותיהם באמצעות קרן קיימת עוד לפני קום המדינה, נמצאים במעמד משפטי מעט שונה שלא אכנס אליו, אך בשורה התחתונה כל היישובים החקלאיים יושבים על אדמת מנהל מקרקעי ישראל במסגרת חכירה.
חוזי החכירה האלו עוקפים את בעיית הבעלות, אשר נותרת בידי המדינה. שווה לציין כי ישראל היא המדינה המערבית היחידה שבה 93% מהקרקעות נמצאות בבעלות ציבורית. כיוון שהבעלות נותרת כאמור בידי המדינה, הזכויות של החקלאים בבתי המגורים והשטח הקהילתי הקרוי "שטח המחנה" של הקיבוץ או המושב, אינן מעוגנות באופן מסודר.
מי ש"תפסו" טרמפ על פרשת גלנט כדי לנגח את המגזר החקלאי, שכחו לציין שהחקלאים בישראל נמצאים במצב שאין שני לו בעולם: העובדה כי הם נעדרי בעלות על הקרקע אותה הם עובדים ובה הם חיים, הופכת אותם לתלויים לחלוטין בחסדיו של יו"ר מנהל מקרקעי ישראל שהוא פקיד מדינה.
עבור מרבית היישובים, חוזי החכירה עליהם הם חתומים הם חוזים לשלוש שנים, "ברי רשות", היינו מנהל מקרקעי ישראל מחליט אם לחדשם או לא, יהיו שיקוליו אשר יהיו. עבור מעטים מהם (120 בסה"כ) קיימים חוזי חכירה מסודרים לדורות, אך אלו מכילים סעיפים דרקוניים, ביניהם סע' 18 א' המפורסם, המאפשר לפנות חבר קיבוץ תוך 90 יום מביתו ומאדמתו.
הבעיות שנובעות ממבנה זה רבות מספור. למשל, בקיבוץ ובמושב אסור על-פי חוזי החכירה (הקצרים או הארוכים) להשכיר לאנשים חיצוניים דירות או חדרים. אסור גם על חנות הכלבו של היישוב למכור בתשלום למטייל בקבוק משקה או ארטיק בעיצומו של יום קיץ.
אחת הבעיות הנפוצות היא שהשטח החקלאי מורכב ממספר נחלות (כאשר גודל הנחלה משתנה בהתאם לאזורי הארץ השונים), כך שמספר הנחלות אינו תואם את מספר התושבים, דבר אשר אינו עולה בקנה אחד עם חוזי החכירה.
הסיבה למצב היא שחוזי החכירה אינם נותנים מענה לשינויים במספר התושבים, התרחבות המשפחות וכו'. יישוב שהחל עם 50 משפחות יאלץ להסתפק ב-50 נחלות רשומות גם אם ברבות השנים גדלה אוכלוסייתו ל-100. בוודאי שהמצב האבסורדי גורר אי-אילו ניסיונות התמודדות יצירתיים. במקרה של משפחת גלנט, התקבלה זו לחברות במושב עמיקם, אך ללא נחלה. התסבוכת, עכשיו מהמפורסמת בתולדות המדינה, נולדה מניסיון להסדיר את הנחלה בצורה עקומה.
המחלוקת הגדולה בנושא הקרקעות טמונה סביב שיטת ההיוון של הקרקע, על פיה יוכלו המתיישבים לרכוש ולרשום את דירתם הפרטית על שמם. ברפורמה הקרקעית שקודמה על-ידי ראש הממשלה נתניהו, כל בעל דירה עירונית יכול היום לרשום את דירתו תמורת תשלום סמלי. בעוד שבערים הרפורמה הושלמה, הרי בהתיישבות העובדת אנשים נתבעים לשלם סכומים אסטרונומים רק כדי לרשום את דירתם על שמם. זהו, כמובן, אבסורד מוחלט.
השמאי הממשלתי אף הגדיל לעשות והציע להוביל מהלך הפרטה מרחיק לכת, שיביא בסופו של יום למכירת הקרקע החקלאית לכל המרבה במחיר. משמעות הדבר, מעבר לכך שיש להניח שמי שחיו ועבדו את הקרקע במשך דורות לא יוכלו לרכוש את הקרקע וזו תיפול לידיהם של עשרים המשפחות העשירות בארץ, היא שהשטחים הללו יפסיקו להיות שטחים ירוקים ומעובדים.
אי הוודאות בה שרויים החקלאים, אי וודאות הנובעת מהעדרה של הכרעה בסוגיית הבעלות על הקרקע, היא תוצאה של הפקרות רבת שנים ופרשת גלנט היא רק אחת הספיחים שלה. הגיע העת שממשלת ישראל תתעשת, תפתח בדיאלוג אמיתי עם המגזר ההתיישבותי, תקשיב למצוקותיו ותסייע לנפץ אחת ולתמיד את התדמית הנצלנית שיצאה בחוסק צדק משווע למגזר זה. כך, יוכל להיות מושג להסדר שיאפשר את המשך עיבוד הקרקע החקלאית לדורות ושמירה על סביבה ירוקה, תוך מתן זכויות בניה הוגנת בשטח המחנה.
הסדר כזה יפוצץ אחת ולתמיד את סיפורי האלף לילה ולילה על "מטמוני הנדל"ן" וישמור על האינטרסים הלאומיים והאנושיים כאחד.

הכותב הוא מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל.
תאריך:  08/02/2011   |   עודכן:  08/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קורבן פרשת גלנט - המגזר החקלאי
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
בפועל 3% שולטים ב 97% מהקרקע
תושב עיר  |  8/02/11 21:13
2
1-you are worng ל"ת
asd  |  21/02/11 19:03
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הלל ויס
אין ספק שמתחוללת כאן עכשו במדינה מהפכה תודעתית שמשמעותה תואמת את אירועי ככר 'תחריר' בקהיר. צו המעצר לרב ליאור מלבה את התודעה הלאומית היהודית לא פחות מהפגנות המליונים בכיכר. מן הראוי שמערכת המשפט תכריז על תענית חרטה ושראשיה יתכבדו ויישבו בביתם
אלעזר לוין
פקידי האוצר מזינים את הציבור, הח"כים והעיתונות בידיעות לא-נכונות    ארבע דוגמאות אחרונות מתחום הנדל"ן
אסף (שבי) גטניו
אל הקפיטליזם נוטה להגן על "יצירותיו הנשגבות" (בעלי ההון)    אחריות, כבוד וערכים אינם מוזכרים בספר "התנ"ך לקפיטליסט", שמורכב בעיקר ממספרים    שם תמצאו רק דיברה אחת: "החזק שורד והחלש חייב להיכחד"
איתן קלינסקי
התגובות של הנהלת איקאה הן בבחינת תופעה לא שכיחה בשוק העבודה בישראל. אני מוצא לנכון להחמיא להנהלה, הרואה בציבור העובדים את אחד מבסיסי ההון, שיש לדאוג לו ולגונן עליו בכל מחיר
יצחק מאיר
ייקח אולי עוד יום, עוד חודש, עוד שנה, אבל, יכול מאוד להיות שההיסטוריה שתיקרא מחר תרשום את הימים האלה כימים בהם התחילה תנועה של תשובה שלטונית חברתית ערכית שהחזירה את העגלה הקטנה עליה עמוסות תקוותינו על הדרך בה היא יכולה לנוע בלי להתרסק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il