X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בני אקילוב איש עסקים, מייסד Hi-Tech Global Investments
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
התחום של מיזוגים ורכישות הוא אחד האתגרים הניהוליים המורכבים ביותר. קשה לבודד באופן חד-משמעי את הגורם המדויק שיקבע הצלחה או כישלון, יחד עם זאת, כדאי למקד את תשומת הלב קודם כל על התאמה מבחינת התרבות הארגונית (הגורם האנושי) והרמה האסטרטגית
▪  ▪  ▪
צמיחה עקבית בפעילות של מיזוגים ורכישות [צילום: איגוד לשכות המסחר]

שוק הרכישות והמיזוגים הוא תחום פעיל, דינאמי חי ובועט. מאז שנות ה-80, אשר כונו עשור "טירוף המיזוגים" (בזכות שווי רכישות, שהגיע לשיא של מעל 1.3 טריליון דולר), גדל מספר עסקות אלה מידי שנה, בכל רחבי העולם. בישראל יש דוגמאות של רכישות שהפכו לחלום אולטימטיבי (וקולקטיבי), ושמות כמו: כרומטיס, סנדיסק, וגרופר - מייד מציתים את הדמיון.
ההצלחות העצומות הן, כפי הנראה, סוד הקסם של רכישות ומיזוגים, ולכן הם רלוונטיים כיום כמו בעשורים האחרונים. עדות לכך ניתן לראות בפרסומים בעיתונות הכלכלית. ה"גלובס" פרסם לאחרונה כותרות מעניינות בהקשר זה: "באפט פותח את הכיס: רוכש את לובריזול ב-9.7 מיליארד דולר!" וכן - "פייסבוק מגייסת בכיר מגוגל כדי להאיץ מיזוגים ורכישות". וכאשר שמות ידועים כל כך מתמזגים ורוכשים, גם אצלנו יש התעניינות - החודש התקיימה "הוועידה השנתית למיזוגים ורכישות", שכבר הפכה למסורת, בהשתתפות כ-450 בכירים בתחום הפיננסי.
תהליכים גלובליים שיצרו את האקלים המתאים, הפכו את התחום ללהיט. הטכנולוגיה, שמשתנה ומתפתחת במהירות, הביאה לקיצור מחזור חיי המוצר ולהגברת התחרות. חברות זקוקות כיום להרבה יותר מכל דבר - יותר זול, יותר איכותי, ויותר מהיר. בנוסף, טכנולוגיות המידע, מאפשרות התקשרויות שבעבר היו בלתי אפשריות. בעיקרון, יצרן ישראלי יכול לקנות חומרי גלם בהודו, להקים מפעל בסין, ולפקח עליו מישראל. בנוסף, בניגוד לעבר, כיום, חברה עסקית אחת בודדה מתקשה לקיים מערך מלא של יכולות שדרושות לה על-מנת לעמוד בתחרות - מצב זה מאלץ חברות לחפש פתרונות כמו מיזוגים ורכישות.
האם זה גן של שושנים?
סטטיסטיקות מצביעות על כ-70% כשלונות ואכזבות, שאינם פוסחים גם על פירמות גדולות ומנוסות מרשימת Fortune500. עובדה זו יוצרת פרדוקס כאשר מצד אחד ישנם שיעורי כשלון גבוהים, ומצד שני יש צמיחה עקבית בפעילות של מיזוגים ורכישות. ההסברים לכך אינם חד-משמעיים, ויתכן שרק סוגים מאוד מסוימים של מיזוגים יכולים להיות רווחיים. בדרך כלל אנשי עסקים נכנסים לעסקה של מיזוג או רכישה מהסיבות הבאות:
1. יכולות משלימות - למשל, כאשר חברה א' מעוניינת לפתח טכנולוגיה, להוציא מוצר חדשני לשוק, להרחיב ערוצי הפצה, או ליהנות ממוניטין מיידי, היא זקוקה לחברה ב' שתתרום לה ידע ויכולות משלימים לשלה. בשורה התחתונה, חברה א' מעוניינת לשפר ביצועים, והיא מחפשת אמצעי להשיג אותם.
2. בידול - ניתן לומר שמיזוגים ורכישות מציינים את בחירתה של החברה כיצד להתחרות. על-ידי הרכישה, חברות יכולות לבדל את עצמן לעומת המתחרים, להשתלט על נתחי שוק יותר גדולים, ועל-ידי כך לצמצם תחרות ישירה.
3. צמיחה - אחד הנושאים שמטרידים את הנהלת הארגון והמנכ"ל, קשור לרצון של ההנהלה לגדול ולראות שיפור מתמיד בתוצאות העסקיות. מיזוגים ורכישות מעצימים את החברה ומייעלים אותה על-ידי איחוד מערכות כמו: גבייה, הפצה, מחשוב, ניהול וכדומה.
אז, האם זה גן של שושנים? כאמור, הסטטיסטיקות לגבי הצלחות בתחום אינן מעודדות וישנם גורמים שיכולים להכשיל את העסקה:
  • "רשימת חיסול" - לעיתים הרכישה נועדה "לחיסול" חברה מתחרה, כך קורה ששתי חברות מתמזגות לישות עסקית אחת, וכעבור פרק זמן מסוים אחת מהן נעלמת לחלוטין מהמפה. אם נניח ששתי החברות רצו להמשיך להתקיים, הרי שבמצב כזה אחת מהן הפסידה.
  • תרבות ארגונית - התנגשות של שתי תרבויות ארגוניות (של החברה הרוכשת מול החברה הנרכשת) גורמת לעזיבת עובדים - מהלך עם עלויות גבוהות, שפוגע ברווחיות פוטנציאלית. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצביעים על כך שהגורם העיקרי שמשפיע על מנהלים ועובדים, בעיקר בחברה הנרכשת, הוא פערים בתרבות הניהולית-ארגונית. ככל שהבדלי התרבות גדולים יותר, כך גדל הסיכוי לכישלון. הבדלי תרבות קיימים בין ארגונים בכל ענף, ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בשתי חברות ממדינות שונות. דוגמה מפורסמת לכך היא יצרנית הרכב הגרמנית דיימלר (גרמנית) שרכשה את קרייזלר האמריקנית. מנכ"ל דיימלר-קרייזלר, יורגן שרמפ הגרמני, טען כי ג'יימס הולדן האמריקני לא הסתגל לגישת הניהול שלו שכוללת דווח שוטף להנהלה הגרמנית, ובכך גרם לאי ודאות מתמשך. החברה הפסידה מיליארדי דולרים בשנים שלאחר המיזוג. ולמרות עליה מיידית של המניה בעקבות הרכישה, מספר חודשים מאוחר, ערכה צנח ב-50% ונשאר ברמת שווי נמוכה מספר שנים.
  • אמון השוק - השוק מגיב הרבה פעמים לאחר המהלך בחוסר אמון כלפי העסקה. במידה והתקבל הרושם שהרוכש שילם מחיר גבוה מידי עבור "פרמיית שליטה", זה יתבטא בירידת ערך החברה.
  • התאמה - התאמה אסטרטגית וסינרגיה קיימות בדרך כלל בין שני ארגונים שפועלים באותו ענף, או בענפים קשורים. הדוגמה הברורה ביותר היא במיזוג בין מתחרים שבו ניתן, יחסית בקלות, לאחד מטות ופונקציות תפעול. הרכישה של "גרופון" האמריקנית את "גרופר" הישראלית, בינואר השנה ממחישה בדיוק את העיקרון הזה. שתי החברות מציעות את אותו שירות: קניה קבוצתית של קופונים במחיר מוזל. בנוסף, לגרופון הותיקה יש אסטרטגית פעילות גלובלית - לכן העסקה עם גרופר התאימה כמו כפפה ליד. המקרה של גרופון וגרופר ממחיש את העיקרון, וכאשר הוא לא מתקיים (יש חוסר התאמה) חברות יתקשו לשתף פעולה.
התחום של מיזוגים ורכישות הוא אחד האתגרים הניהוליים המורכבים ביותר. קשה לבודד באופן חד-משמעי את הגורם המדויק שיקבע הצלחה או כישלון, יחד עם זאת, לא לכל הגורמים שנמנו במאמר זה יש משקל שווה. אני אישית, הייתי ממקד את תשומת הלב קודם כל על התאמה בשני מישורים: תרבות ארגונית (הגורם האנושי) ואסטרטגית.

הכותב הוא איש העסקים, מייסד ובעלים של Hi-Tech Global Investments, חברה לתיווך עסקים.
תאריך:  05/04/2011   |   עודכן:  05/04/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 גלובס / Globes
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן קלינסקי
מדוע חייבים הבנקים בישראל לחייב בעמלות חשבון לא פעיל של ישראלי שחי בחו"ל? ניתן להפיק רווחים יפים בלי השתוללות בדמי עמלות מופקרות. אני מעדיף שמירושלים תצא תורת ביטול עמלות ולא מלונדון
זאב גולדשטיין
השופט גולדסטון מתחרט על הדוח שהפיק, אז הוא מתחרט...    הוא לא יוכל להחזיר את הגלגל אחורה, הנזק כבר נעשה    החרטה שלו משולה בעיניי לחרטתו של אדולף אייכמן    זאב גולדשטיין במסר נוקב לשופט ריצ'רד גולדסטון
יחיאל (חיליק) רוזמן
המחלקה הארכיאולוגית בירדן יכולה לקבוע שהקודקס הירדני ישמש להוכחת הטענה שירדן היא ערש הנצרות, אך מי שיקבע זאת, יהיה העם הירדני בעל המקורות האציליים הנובעים מהיות המלך נצר לשושלת הנביא מוחמד    סקירה של ניסיונות לתלות את הזהות הלאומית במקורות לא רלוונטיים
עפר דרורי
לצד התנצלותו של ריצ'רד גולדסטון יש לברר ולבדוק איזה נזק גרמנו לעצמנו בעקבות הדוח ובעקבות נטייתנו לקבל כל גינוי חיצוני עלינו באהבה
אליקים העצני
האם שכח בנימין נתניהו שעדיין אנחנו סובלים מהפער הכי גדול במדינות המערב בין עני לעשיר, שעם במצור אנחנו וכמעט שלא עובר שבוע ללא קורבנות, וגם - שעדיין נזקקים אנו לנדבנים לסיפוק צרכים אמיתיים?!
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il