X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אורית פנחס-חמיאל רופאת ילדים בי"ח אדמונד ולילי ספרא לילדים
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
ילדים באחוזוני משקל גבוהים, ערכי ליפידים מוגברים וערכי לחץ דם גבוהים במהלך הילדות, יהיו גם בבגרותם עם ערכים גבוהים נמצא קשר ישיר בין רמת הכולסטרול של האם והימצאות טרשת כבר בעובר
▪  ▪  ▪
התהליך הטרשתי מתחיל בילדות המוקדמת [צילום: AP]

מחלות לב וכלי דם בשל טרשת עורקים, מהווים את גורם המוות העיקרי במבוגרים בעולם המערבי. על-אף שהביטוי הקליני של טרשת העורקים הוא בעשורים הרביעי-חמישי לחיים, הרי שהתהליך הטרשתי מתחיל כבר בילדות המוקדמת. האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים, פירסמה ב-2008 נייר עמדה עם המלצות חדשות לבדיקות סקר וטיפול בילדים עם הפרעות במשק השומנים.
אבני דרך בחקר התפתחות התהליך הטרשתי במתבגרים וילדים
בשנת 1953 פתולוגים של הצבא האמריקני פרסמו מאמר שהיה ציון דרך בהבנת התפתחות הטרשת. בניתוח שלאחר המוות של חיילים שנהרגו נמצא, כי למרות גילם הצעיר (ממוצע 22 שנים), לחלק ניכר מהם היו ממצאים של טרשת העורקים. מחקר דומה מהרוגי מלחמת וייטנאם הצביע על-כך שב-45% מהחללים הייתה התפתחות של תהליך טרשתי, וב-5% הייתה מחלה טרשתית חמורה.
מחקרים במבוגרים הראו, כי יתר לחץ דם, היפרכולסטרולמיה והשמנה, מהווים גורמי סיכון להתפתחות טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם. במחקר ארוך טווח שהחל ב-1971 (Muscatine), עקבו אחרי הימצאות גורמי סיכון לתחלואה קרדיווסקולארית כבר במהלך הילדות ולאורך השנים. תוצאות המחקר הראו, כי ילדים באחוזוני משקל גבוהים, ערכי ליפידים מוגברים וערכי לחץ דם גבוהים במהלך הילדות, יהיו גם בבגרותם עם ערכים גבוהים.
במחקר Bogalusa Heart Study עקבו אחרי ילדים ובני-נוער, שגורמי הסיכון שלהם למחלות לב וכלי דם נמדדו באופן עקבי לאורך השנים. בילדים שנפטרו מסיבות "לא-טבעיות" כתאונות, מקרי-רצח או התאבדות, ונותחו לאחר מותם, נמצא מִתאם גבוה בין גורמי הסיכון ודרגת טרשת העורקים הכליליים שנמצאה לאחר מותם. נמצא, כי התפתחות טרשת קשורה לגיל, עישון, השמנה ולרמות מוגברות של כולסטרול, LDL-C וטריגלצרידים וכן לרמות נמוכות של HDL-C. שיעור התהליך הטרשתי היה קשור עם הימצאות של מספר גורמי סיכון בו-זמנית.

האם יש צורך בבדיקות סקר לבדיקת רמת כולסטרול בילדים ובבני-נוער?

ניטש ויכוח לגבי הגישה היעילה ביותר לביצוע בדיקות סקר לאיתור ילדים הסובלים מהיפרלפדמיה. גישה אחת היא ביצוע סקר ממוקד באוכלוסיה בסיכון, והגישה השנייה היא ביצוע סקר בכלל האוכלוסיה.
סקר ממוקד באוכלוסיה בסיכון
ביולי 2008 פרסמה האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים ותזונה כי יש לבצע בדיקות סקר במקרים הבאים:
  • ילדים אשר במשפחתם - הורים ו / או סבים - שעברו בגיל מוקדם (לפני גיל 55 בגברים או לפני גיל 65 בנשים), אנגיופלסטיה מלעורית כלילית, ניתוח מעקפים או מוות פתאומי;
  • היסטוריה משפחתית של אירוע קרדיווסקולארי, תעוקת חזה, שבץ מוח, מחלת כלי דם היקפית בגיל מוקדם (לפני גיל 55 בגברים או לפני גיל 65 בנשים);
  • ילדים אשר להוריהם ערכי כולסטרול הגבוהים מ-240 מ"ג / ד"ל, או כל דיסליפידמיה אחרת;
  • ילדים מאומצים או כאשר ההיסטוריה המשפחתית אינה ידועה;
  • בנוכחות שניים או יותר מגורמי הסיכון הבאים: השמנה, סוכרת, יתר לחץ דם, תסמונת מטבולית, עישון, חוסר פעילות גופנית, ילדים עם עודף משקל (BMI באחוזון בין 95-85) הנמצאים בסיכון יתר בלי תלות בהיסטוריה המשפחתית.
את בדיקות הסקר יש לבצע בין גיל שנתיים ועד גיל 10 שנים. היות שבגיל ההתבגרות חל שיפור טבעי ברמות הליפידים, רגישות בדיקות סקר בגיל זה נמוכה יותר.
סקר כללי של האוכלוסיה
המצדדים בעד ביצוע סקר של כלל האוכלוסיה, מתבססים על מחקרים שבדקו את היעילות של ביצוע בדיקות סקר לפי הקריטריונים המצוינים לעיל. מחקרים אלו הראו, כי כשמבוצעות בדיקות סקר רק באוכלוסיה בסיכון, הרי שקבוצה משמעותית של ילדים עם בעיה לא תזוהה (60%-30%). בעיקר לא יאותרו על-פי שיטת ילדים שהוריהם עדיין צעירים, בלתי מודעים להמצאות טרשת או אלו עם בעיה גנטית.
יתרון נוסף בביצוע בדיקות לכלל האוכלוסיה, הינו שאיתור ילדים עם היפרכולסטרולמיה יביא גם לאיתור בני משפחה בוגרים שלא אובחנו.
למרות טענות אלו, עד היום ארגוני הבריאות ברפואת הילדים לא אימצו הנחייה של סקר כללי.

מהי הגישה הטיפולית בהפרעות במשק שומני הדם בילדים?

התערבות ממוקדת להורדת ערכי כולסטרול בילדים ומתבגרים עם ערכי כולסטרול מוגברים מאוד או בנוכחות גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם.
דיאטה
העיקרון המנחה את הייעוץ התזונתי, בילדים בסיכון מוגבר הוא דיאטה דלת שומן - במיוחד שומן רווי ל-7% מסך הקלוריות ליום וצריכת כולסטרול יומית עד 200 מ"ג ליום וכולסטרול, והמעטה בצריכת סוכרים פשוטים, תוך הקפדה על צריכה של ויטמינים מסיסי שומן וסידן.
מתי יש להתחיל בטיפול תזונתי?
לפי הנחיות ה-NCEP משנת 1992, שינוי תזונתי אינו מומלץ לילדים מתחת לגיל שנתיים, כיוון שבגילאים אלו, שומן תזונתי חיוני לגדילה ולהתפתחות המואצים.
מהי בטיחותה של דיאטה דלת שומן בילדים?
  • Dietary Intervention Study in Children הינו מחקר בו נכללו 663 ילדים בגילאי 10-8 שנים. המחקר נמשך מעל 7 שנים ונמצא, כי הדיאטה הייתה יעילה בהפחתה של ערכי LDL-C בצורה מתונה בקבוצת ההתערבות, וכי אינה מזיקה לגדילה ולהתפתחות.
  • יש צורך בייעוץ דיאטני מפורט ומעקב קפדני, כדי למנוע חסרים תזונתיים בילדים ואף כישלון בשגשוג.
פעילות גופנית
הגברה של פעילות גופנית גורמת לעליה בערכי HDL כולסטרול ולירידה בערכי טריגליצרידים, ובעלת השפעה מתונה על ערכי LDL-C. במספר מחקרים שנערכו בילדים דיסליפידמים, נמצא כי שילוב של פעילות גופנית ודיאטה יעיל בשיפור ערך HDL-C ב-23%.

מהן רמות התקינות של כולסטרול בילדות?

נמצא קשר ישיר בין רמת הכולסטרול של האם והימצאות טרשת כבר בעובר. לאחר הלידה בדרך-כלל יורדות רמות הכולסטרול ביילוד לערכים נמוכים, ולאחר-מכן הרמות משתנות לפי הגיל, כאשר קיימת עלייה של רמת הכולסטרול בגילאי 11-9 שנים. בגיל ההתבגרות חלה ירידה, ובסוף ההתבגרות המינית חלה שוב עלייה בערכים.
לפי הנחיות של ה-NCEP, רמת C-LDL רצויה היא מתחת ל-110 מ"ג/ד"ל, וערך כולסטרול מיטבי הוא מתחת ל-170 מ"ג/ד"ל, וערך מוגבר מוגדר מעל ל-200 מ"ג/ד"ל.

קריטריונים להתחלת טיפול תרופתי בילדים

  • בהנחיות העדכניות, נקבע ערך סף של LDL-C, ממנו מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי לילדים מעל גיל 8 שנים;
  • בהעדר גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, מומלץ על התחלת טיפול תרופתי מערך מוגבר ומתמיד של LDL-C מעל 190 מ"ג / ד"ל, לאחר ניסיון טיפול תזונתי;
  • בנוכחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם - כולל השמנת יתר, יתר לחץ דם, עישון סיגריות או סיפור משפחתי חיובי למחלות לב וכלי דם בגיל צעיר, מומלץ על התחלת טיפול תרופתי מערך מוגבר ומתמיד של LDL-C מעל 160 מ"ג / ד"ל, לאחר ניסיון בטיפול תזונתי;
  • לילדים סוכרתיים מומלץ על התחלת טיפול תרופתי מערך של LDL-C מעל ל-130 מ"ג / ד"ל.

מרפאה חדשה הוקמה לאחרונה בבית-החולים אדמונד ולילי ספרא כחלק ממערך היחידה לאנדוקרינולגיה ילדים לטיפול בדיסליפדמיות בילדים ובני נוער. לקביעת תורים: 03-5302692
הכותבות הן ד"ר אורית פנחס-חמיאל, מומחית ברפואת ילדים ואנדוקרינולוגיה ילדים, בית-החולים אדמונד ולילי ספרא לילדים, תל השומר, וד"ר חופית כהן, מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, המרכז הרפואי שיבא
תאריך:  17/10/2011   |   עודכן:  17/10/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורן פרסיקו
אחרי 35 שנות עבודה במעריב, פוטר מחבר התשבצים טומי שמיר בשיחת טלפון. כעת הוא תובע מהעיתון את הזכויות הסוציאליות שלא ניתנו לו
אלי דניאל
דפנה הקר והפמיניסטיות מזמינות את דן שניט ויעקב נאמן להפר אמנות בינלאומיות המבטיחות לילד זכות לקשר מקסימלי עם שני הוריו    בינתיים יש לנו עסק עם דוח חלול ובלתי מוצלח, המשקף את הרכב ועדת שניט, אך לא את רצון הציבור    שניט נכנס לפלונטר
ד"ר יוהנה גייגר
בזמן הלימודים האקדמיים, המחשב הנייד הופך להיות חברו הטוב ביותר של הסטודנט    הוא זמין, נוח, קומפקטי וקל לשימוש, עד שנדמה שהוא נותן את המענה המושלם    אלא ששימוש לא מושכל במחשב הנייד, עלול להביא איתו גם בעיות בריאותיות כרוניות
ראובן לייב
שירותיו של טיול מאורגן כרוכים לא אחת במריטת-עצבים, שניתן בהחלט למנוע אותה. במקום לסמוך על מדריך שמבטיח ולא מקיים - מומלץ לסמוך על התושייה העצמית ולחסוך בכך סבל מיותר וזמן שרק מתבזבז לריק
אלי אלון
מבנה הטרמינל ההיסטורי של התחנה המרכזית הישנה בתל אביב לא מוכרז כמקום מיועד לשימור, וככזה - יש חשש שייהרס    המבנה, הסובל מהזנחה, הפך בשנים האחרונות למקום לינה ומפגש לפרוצות, לסוחרי סמים, לנרקומנים ולהומלסים    מנהלת מחוז תל אביב במועצה לשימור אומרת: "המבנה ראוי לשימור"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il