X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
חוק פרי לגיוס החרדים יועבר בקרוב לטיפולה של ועדה בראשות ח"כ איילת שקד. עד שנת 2017, הקשר בינו לבין גיוס לצה"ל מוגבל, ויהיה תלוי בעיקר במעשיו של הדור החרדי הצעיר. אבל כבר מרגע שיתקבל הוא יזרים לשוק העבודה החוקי רבבות עובדים חרדים
▪  ▪  ▪
שקד. בראש הוועדה [צילום: פלאש 90]

חוק הגיוס, 'חוק פרי', יאושר בקריאה ראשונה ב-22 בחודש, ולמחרת יועבר לטיפולה של ועדה מיוחדת בת שמונה חברים בראשות יו"ר סיעת הבית היהודי, איילת שקד. הקמת ועדה מיוחדת להכנת הצעת חוק לקריאה שנייה ושלישית היא אירוע חריג. לרוב מטפלת בכך ועדה (או שתיים) מוועדות הכנסת הנוגעת בדבר. זו תהיה הוועדה השלישית המטפלת בחלופה לחוק טל. ועדת פלסנר נכנסה כזכור למבוי סתום בקיץ שעבר, אחריה באה ועדת פרי שהוקמה אחרי הבחירות, ועכשיו ועדת שקד.
הסיפור התחיל בחודש הראשון שלאחר הבחירות. זו הייתה תקופת ההמתנה של בנט לטלפון מנתניהו. הוא ניצל את הזמן למגעים עם יאיר לפיד, ובכלל זה עבודה משותפת של צוותי המפלגות, גם על מתווה חוק הגיוס. את צוות הבית היהודי ריכזו עו"ד אביעד פרידמן ונתן נתנזון (נוס); את יש עתיד ייצג ראש מטהו של לפיד, יגאל קוברינסקי. שם קבעו הסיעות את החלוקה שאכן יצאה לפועל: יש עתיד בראשות ועדת שרים שתכין את הצעת החוק, הבית היהודי בראשות ועדה מיוחדת בכנסת שתכין אותו לקריאה שנייה ושלישית. וכך היה.
בשבוע האחרון הונחה הצעת החוק על שולחן הכנסת. האם מדובר בחוק טל 2, או אכן במהפכה היסטורית? התשובה, כמו ברוב המקרים, באמצע.
חוק פרי מחלק את האוכלוסיה החרדית לשלוש קבוצות. הראשונה, גברים בני 22 ומעלה, מקבלת פטור גורף מחובת הגיוס. לראשונה יוכלו אפוא כל הגברים החרדים שהצהירו על 'תורתו אומנותו' לעבוד באופן חוקי. בני הקבוצה השנייה, בגילים 18-22, יקבלו דחיית גיוס עד גיל 24, ואז יחליטו אם פניהם לשירות צבאי או אזרחי או לפטור מלא. הקבוצה השלישית מורכבת מאלה שימלאו להם 18 בשנת 2017 והלאה. גורלם, מבהירה שקד, תלוי בהתנהלותה של הקבוצה השנייה בארבע השנים הקרובות. אם זו תעמוד ביעדי הגיוס שקובעת הצעת החוק, לא תחול חובת הגיוס גם משנת 2017, והממשלה תמשיך לקבוע יעדים. לא יעמדו - תחול חובת הגיוס משנת 2017 על כל אזרחי ישראל היהודים, מלבד 1,800 המתמידים בלימוד תורה שיקבלו פטור מדי שנה.
יעדי הגיוס יגדלו משנה לשנה. לקראת שנת 2017 יעד הגיוס הוא 5,200 איש, מתוך כ-8,000 בני השנתון במגזר החרדי. על-פי היעד, 3,000 יתגייסו לשירות הצבאי, 2,200 לאזרחי. אם כך יהיה, שאר בני השנתון, 2,800 בחורים, ישוחררו. אך אם היעד הזה לא יושג יגויסו כולם מלבד 1,800.
השנה אגב התגייסו 2,200 חרדים, מתוכם 1,300 לשירות צבאי ו-900 לשירות אזרחי. היעד לשנה הקרובה הוא 3,300.
יעדי הגיוס נקבעו בהחלטת ממשלה. עקרונית, הממשלה מוסמכת גם לשנות את החלטתה. מה שבלתי הפיך הוא הפריצה של רבבות החרדים החוצה, לשוק העבודה. "כ-20 אלף חרדים ירצו להשתלב בשוק העבודה מידית", מעריכה שקד. "המשימה היא לעזור להם להשלים בגרויות, להקים קורסים להכשרה מקצועית ועוד". על המשימה מופקד שר הכלכלה נפתלי בנט. במשרד הכלכלה מקימים מנהלת תעסוקה לחרדים ולה תקציב של 200 מיליון שקל.

אוטונומיה חרדית

בשורה התחתונה חוק פרי הוא חוק יציאת החרדים לעבודה. ועדת פרי בחרה שלא ללכת עם ראש בקיר, אלא להתמקד בהחלטה מעשית שאפשר להוציא לפועל. לא כל כך שוויון בנטל הצבאי כמו שוויון בנטל המשק. "אין שוויון גם בקרב החילונים והדתיים-הלאומיים", אומרת על כך איילת שקד. "חייל בגולני אינו כמו טבח או חייל בגל"צ. בעלי עושה 65 ימי מילואים בשנה. כששאלתי אותו אם הוא רוצה לבוא להפגנת הפראיירים הוא אמר לא, אני לא מרגיש פראייר. בשבילי לשרת את המדינה זו זכות".
מה תרצי לשנות בחוק כשההצעה תגיע לוועדה בראשותך?
"יש כמה דברים, אבל קודם כול, ועדת פרי החליטה להאריך את שירות הבנות מ-24 חודשים ל-28. לדעתי זה מיותר. מושך זמן לבנות ומבזבז כסף לאוצר. יש מקצועות ספציפיים שדורשים שירות ממושך יותר – אז במקצועות הללו, הבנות יחתמו קבע לכמה חודשים".
שינוי קואליציוני יכול לגרום לשינויים בחוק?
"אני לא מאמינה שאם נתניהו יכניס את החרדים הוא ישנה מיד את החוק. אם ישנה למשל את יעדי הגיוס יהיה חשוף לביקורת ציבורית. את חוק טל למשל לא שינו".
וחוק טל מת.
"הממשלות שהיו לא יישמו אותו. את החוק הזה הממשלה מתכוונת ליישם. צריך לראות במשך כמה שנים אם החוק עובד. לנו, לבית היהודי, היה חשוב לשמר את עולם התורה. 1,800 בכל מחזור זה נראה בהחלט סביר. על בני 18–22 מוטלת אחריות מיוחדת: אם יעמדו ביעדי הגיוס, לא תחול חובת הגיוס בעוד ארבע שנים, וכמות הפטורים תהיה גדולה יותר".
החוק החדש יפגע בתלות של החרדים בהנהגתם הפוליטית, שכן לא יהיו תלויים לפרנסתם בראשי הישיבות ובהקצבות לישיבות – וחלקם, אפשר לשער, כבר לא ימצאו צורך להצביע ליהדות התורה. אולם הסוכריה שמקבלת ההנהגה החרדית גדולה יותר. שכן החוק יקבע את מעמדה של הקהילה החרדית כקהילה ריבונית. כמדינה בתוך מדינה. יעדי הגיוס הם קבוצתיים. הקהילה כקהילה, דרך הישיבות החרדיות והארגון שלהן 'איגוד ישיבות א"י', היא שצריכה להעמיד את כמות המתגייסים הנדרשת. תיתן מספיק חיילים – שאר בני הקהילה יקבלו פטור. התפיסה החרדית הקלאסית, הרואה את מדינת ישראל כשלטון זר ואת החרדים כקהילה אוטונומית שנציגיה יושבים בכנסת כמו שישבו בסיים בפולין, תקבל חיים חדשים.
לא לחינם העולם החרדי לא נאבק בחוק כדרכו בסוגיות שהסעירוהו בעבר. לא יוצא בהמוניו לרחוב, לא שורף פחי אשפה, רק משלם מס שפתיים. ויש לכך סיבות נוספות. ראשית, העולם החרדי מפוצל. הליטאים מסוכסכים, שס משותקת מבפנים. שנית, בצמרת הפוליטית החרדית מבינים שנתניהו חייב לספק תשובה לבג"ץ. ובעיקר: עד 2017 עוד יכולים לקרות הרבה דברים. הקואליציה עשויה להשתנות, ולא בלתי סביר שתתקיימנה גם בחירות לכנסת. הממשלה תוכל לשנות את יעדי הגיוס, ואפילו את החוק עצמו.
יעקב פרי בונה על הרוב החילוני והדתי-לאומי בכנסת, שלא יאפשר לסובב את הגלגל לאחור. זו חשיבה של טירון פוליטי: הרי הרוב שהוא מדבר עליו קיים בכנסת מאז ומתמיד. המציאות הקואליציונית היא הקובעת.

מסע העסקים של משפחת יוסף

כס הרב הראשי הספרדי כבר לא נתון בכיסה של שס, כפי שהיה שנים ארוכות. שס איבדה אותו לפני כשבועיים, כשבלמה את חוק עמאר. במשחק נמצאים עכשיו שני מועמדים של הציונות הדתית, הרב שמואל אליהו והרב ד"ר רצון ערוסי. ובכל זאת, בשס על פלגיה מתנהל קרב שיש לו השלכות מרחיקות לכת על המרוץ לתפקיד, שיש בו כרגע שבעה מועמדים.
כ-35 אנשי שס יש בגוף הבוחר לרבנות הראשית. הם מחולקים בין אנשי הרב עמאר לבין נאמני משפחת יוסף, בערך חצי חצי. כולם, גם הרב עמאר, מבטיחים להתיישר בבחירות על-פי קביעתו של הרב עובדיה יוסף; אלא שהאחרון טרם החליט, ובינתיים אנשי הרב עמאר מריצים את הרב ציון בוארון.
החרדים הליטאים מתנגדים לרב בוארון, אבל הם מתנגדים גם לרב אברהם יוסף, בנו של הרב עובדיה יוסף ורבה של חולון. הרב בוארון טיפל מבחינתם בקשיחות יתר בסרבני גט, ואילו הרב יוסף יודע לדחוק את החרדים האשכנזים בפעילותו להעברת עסקים להשגחת הכשרות של הבד"ץ המשפחתי בית יוסף (ונחקר על כך במשטרה ביום רביעי). מאותה סיבה, משפחת יוסף מעדיפה את אברהם על פני אחיו יצחק, שגם הוא מתמודד לתפקיד – ראש כולל בירושלים, איש תם יושב אוהלים שלא יביא סחורה למשפחה.
הרב יצחק יוסף עשוי להיות מועמדו של אריה דרעי; דרעי לא הביע עד כה תמיכה רשמית באחיו, הרב יהודה דרעי, עוד אחד מהמתמודדים על הכס הספרדי. הרב יצחק יוסף נשוי לבתו של הרב שלמה עמאר. על-פי אחת הגרסאות, מתוכננת עסקה: הרב עמאר יתמנה לרבה הראשי של ירושלים, חתנו יהיה הרב הספרדי הראשי, וכך יתפייס הרב עמאר עם אריה דרעי שמנע ממנו קדנציה נוספת. אלא שבסביבתו של הרב עמאר לא מקבלים את המתווה והרב עמאר כאמור מקדם את הרב בוארון.
ייתכן שבסופו של דבר איש מבני משפחת יוסף לא יוכל להתמודד. בשס יש אומרים שלא רק הליטאים עשויים להתנגד, אלא גם היועץ המשפטי לממשלה. במצב כזה יוכל אריה דרעי לתמוך באחיו; כל עוד יש מועמד ממשפחת יוסף, דרעי לא יוכל להמרות את פי הרב עובדיה.
בהנהלת הקואליציה מתייחסים לשס כאל שתי סיעות. שס של אריה דרעי ושס של אלי ישי. איש בשס אינו מדבר בגלוי על העידן שאחרי הרב עובדיה יוסף, אך כולם עוסקים בו. בינתיים נותן אובדן השליטה במפלגה את אותותיו ברבנות הראשית.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  13/07/2013   |   עודכן:  13/07/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חוק יציאה לעבודה
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
שקד רואים שרונצקי שידרג והריץ
את אלוהים לא תרמו  |  14/07/13 06:48
2
חוק הגיוס של פרי = הונאה
חוק טל 2  |  14/07/13 07:24
 
- מי שעוסק בפוליטיקה שקרן בפוטנצ
והשלישה הזו גם  |  15/07/13 08:08
3
רונצקי בנט ושקד שהשתלטה
לחקור את השלישיה  |  15/07/13 06:56
4
רונצקי בנט ושקד כל היום עוסקים
ביחסי ציבור לעצמם  |  17/07/13 07:38
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות גיוס חרדים
איתמר לוין
"לא לחינם הלך זרזיר אצל עורב, אלא מפני שהוא מינו" - אמר ר' אליעזר, כאשר ביקש להדגים כיצד טמא נדבק לטמא. הנה כמה דוגמאות המוכיחות שכוחה של אמירה זו יפה גם בימינו, 2,000 שנה מאוחר יותר
עידן יוסף
החייל נחלץ בעור שיניו ותפס מחסה במבנה סמוך    שוטרים שהזעיק חילצו אותו והותקפו אף הם    המשטרה עצרה ארבעה חשודים, והודיעה כי תבצע מעצרים נוספים
איתמר לוין
האלימות משתלטת על חיינו. זה מתחיל מלמעלה: בראשי ערים ששמים פס על החוק ובמשטרה שעוצרת חשודים ללא צורך. משם זה מחלחל לחוליגנים של בית"ר ירושלים ומגיע לחלקים משמעותיים בציבורים שלמים - ערבים, בדואים וחרדים. האשמה האמיתית היא המדינה, המפחדת מן המתפרעים במקום לטפל בהם במלוא חומרת הדין
איתמר לוין
קובע שאין מניעה חוקתית לאשר את ההסדר בכפוף למספר שינויים    מבקש שהחקיקה תהיה בהוראת שעה למספר שנים, לדון בשנת 2017 באורך השירות של תלמידי ישיבות ההסדר ולבחון את הארכת שירות החיילות
איתמר לוין
מחשבות של דתי-לאומי אגב הבחירות לרבנות הראשית, פרשת הרב מצגר וסוגיית השוויון בנטל: מי מלבין פנים ברבים ומי נעלב ואינו עולב, מי נוקט בשיטת "דובון לא לא" ומי הם "דובוני אכפת לי", מי לא בוחל בשום טריק פוליטי ומיהו שליח ציבור אמיתי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il