X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
כ-23,000 איש, 7.4% מכלל הסטודנטים, לומדים מדי שנה במסלולי ה-MBA השונים. הם עושים זאת משיקולי יכולת השתכרות עתידית, יוקרה ורצון להכניס שורה מרשימה לרזומה כל עוד החיים מאפשרים את הפריבילגיה
▪  ▪  ▪
צריך או לא צריך? [צילום אילוסטרציה: AP/Ivan Sekretarev]
שירי גרוסברד, מנכ"לית חברת ההשמה ג'וין:
"לימודי ה-MBA מקנים למנהל יכולת אינטגרטיבית להבנת כלל המערכות הפועלות בארגון. התואר אומנם לא הופך אותך למומחה בתחום מסוים, עם זה אתה אמור בעצם 'להגיע מהבית', אבל אני כן מצפה מבוגר MBA שיבין את עולם המונחים של כל פונקציה בארגון וידע לשלב בין כולן בצורה הטובה ביותר. בסופו של דבר מנהל בכיר צריך לדעת לקבל החלטות על סמך מספר פרמטרים שנוגעים בדרך כלל למספר פונקציות בארגון, ולדעת לחתוך כשצריך. ה-MBA מכין אותך לכך, וזהו רק כלי אחד בסדרה של כלים ומיומנויות אשר אפשר לקבל במסגרת התואר"

   רשימות קודמות
  קיימות: נעים להכיר
  כוחה של שייכות מפלגתית חזקה
  אל תוותרי על השאיפות שלך
  על האקדמיה וסדקיה
  חשבונאות וטכנולוגיה בשוק המוניות החדש

האם באמת התואר הכרחי להמשך הקריירה או שמא הדגש חייב להיות על צבירת ניסיון אישי?
בשנים האחרונות, בעיקר בגלל ריבוי המחזיקים בתואר, נדמה שחל פיחות במעמד ה-MBA. קולות רבים נשמעים מכל כיוון - חלקם מצדדים בהמשך לימודי תואר שני בתחום ההתמחות הספציפי של העובד וחלקם מדגישים את חשיבות צבירת הניסיון התעסוקתי לפני כל דבר אחר.
לעומתם, יש החושבים שתואר ה-MBA רלוונטי מתמיד וחשיבותו גדולה בשוק העבודה. "לגבי אחוז לא מבוטל של משרות בימינו, ה-MBA הוא בבחינת "must have" להבדיל מ-"nice to have", מציינת קארין קאופמן, ראש המרכז לקריירה במרכז הבינתחומי בהרצליה ובוגרת מסלול MBA בעצמה. "לעיתים העובדה שיש לך MBA תביא לכך שבכלל יחזרו אליך בעניין עבודה אליה הגשת מועמדות. הרקע המקצועי הוא עדיין האלמנט החשוב ביותר, אולם באקלים בו ללא מעט אנשים יש MBA באמתחתם, אין כל ספק כי העדרו של תואר זה גורע מהאטרקטיביות של המועמד. ככל שבכוונתך להתקדם בשוק העבודה ולפתוח בפניך אפשרויות תעסוקה רבות יותר, חובה עליך לרכוש השכלה אשר תקנה לך מיומנויות רוחביות בארגון והבנה עסקית בסיסית שנדרשת בעולם העסקים של ימינו. יתרה מכך, תואר MBA עשוי בהחלט לתת רוח גבית לציפיות השכר שלך".
המלצות פופולריות בימינו מדברות על המשך טבעי לתואר שני בתחום ההתמחות הספציפי של העובד או לצבור ניסיון תעסוקתי משמעותי יותר. אולם, לדעתה של שירי גרוסברד, מנכ"לית חברת ההשמה ג'וין, כשזה מגיע לתפקידי ניהול, ה-MBA הוא תנאי הכרחי. "לימודי ה-MBA מקנים למנהל יכולת אינטגרטיבית להבנת כלל המערכות הפועלות בארגון. התואר אומנם לא הופך אותך למומחה בתחום מסוים, עם זה אתה אמור בעצם 'להגיע מהבית', אבל אני כן מצפה מבוגר MBA שיבין את עולם המונחים של כל פונקציה בארגון וידע לשלב בין כולן בצורה הטובה ביותר. בסופו של דבר מנהל בכיר צריך לדעת לקבל החלטות על סמך מספר פרמטרים שנוגעים בדרך כלל למספר פונקציות בארגון, ולדעת לחתוך כשצריך. ה-MBA מכין אותך לכך, וזהו רק כלי אחד בסדרה של כלים ומיומנויות אשר אפשר לקבל במסגרת התואר".
משמעות לתזמון?
כאמור, הביקורות על התואר רבות ומגוונות - התואר לא מעמיק מספיק, אין סינון אמיתי מבין המועמדים, הוא מהווה פס ייצור שבלוני של בוגרים בעלי גישה זהה, הוא לא פרקטי ולא באמת מתקשר עם המציאות ומה שקורה בפירמות עצמן. אז מה מקור המשיכה אליו? "עשיתי תואר ראשון בתחום שהבנתי שאני לא רוצה לעסוק בו ולא היה לי מה לעשות איתו. לכן הלכתי ללימודי MBA שהעניקו לי ארגז כלים כללי וידע בתחומים שונים והכשירו אותי לעולם השיווק, אליו נכנסתי בסוף", אומרת אפרת איילי, בת 31, בוגרת מסלול MBA ומנהלת מחלקת פלנינג במשרד פרסום מוביל. "אין ספק שהתואר נתן לי איזשהו בסיס להתחיל ממנו ועולם מונחים שבעבודה לא זר לי. הגעתי לנקודה שבה אני רוצה להתקדם בארגון שאני עובדת בו והתחלתי להרגיש את אותה 'תקרת זכוכית' מדוברת. כשהתחלתי את התואר הבנתי את היתרון האמיתי שלו - בנוסף ללימודים עצמם, הנטוורקינג שיצרתי היה מדהים ופתח לי אפשרויות חדשות שלא הייתי מודעת אליהן לפני".
האם יש משמעות לתזמון בו הסטודנט עושה MBA? על-פי נועה דרור, מנהלת משאבי אנוש המתמחה בפיתוח ארגוני בהיי-טק, התשובה היא בפירוש כן. "בוגר אוניברסיטה שממשיך ישר ל-MBA בתוכניות השונות שמציעות האוניברסיטאות, בלי שצבר ניסיון בשטח, ייראה בעיניי פחות רציני ממועמד שסיים תואר, עבד בתחום, פיתח מומחיות והמשיך ל-MBA. היום יש אופנה של "מנהלים", כולם רוצים מיד לנהל. אבל כדי לנהל חייבים להבין את הביזנס דרך הרגליים, אי-אפשר לעשות את התואר ולצפות להגיע ממנו הישר לעמדה ניהולית בכירה בארגון. לעומת זאת, עובד שהתקדם בסולם הדרגות ורוצה לפרוץ 'תקרת זכוכית' קיימת על-ידי לימודים - הוא כזה שמביא מעצמו משהו לתהליך הלימוד, שיש לו תובנות מעניינות על התהליך ויכול לקבל ממנו הרבה יותר בעיניי כי הוא מכיר את השטח ולא רק את התיאוריה, שבהרבה מקרים שונה לגמרי מהמציאות".
גם עופר הלברייך, בוגר מסלול MBA המכהן כיום כ-VP Commercial Operation בחברת Memed, איננו ממליץ כלל לרוץ מיד לתואר שני לאחר התואר הראשון. "היעדר ניסיון עבודה מעשי בטרם כניסה למסלול לימודים גורעת מהיכולת לשאוב ממנו את המיטב. להבדיל, אם אתה מגיע בשל ומנוסה יותר ולאחר שרכשת ניסיון תעסוקתי מספק, תוכל להפיק את המקסימום האפשרי עבורך. מי שצבר ניסיון פיתח שפה משותפת שהייתה ביטוי לניסיונו המעשי בשוק העבודה ובעיקר לבשלות המקצועית והאנושית עימה הגיע ללימודים".
חשיבות למוסד?
אז אולי כדאי לעשות MBA ואולי זה חשוב, אבל איפה? "לעצם הבחירה במוסד הלימודים יש משמעות אדירה", אומר רונן סוראסקי, מנכ"ל ובעלי חברת השמת הבכירים headhunting. "תוכנית הלימודים המוקפדת אשר נבנית עבור הסטודנט, השחקנים הבינלאומיים אשר משתתפים בה ובעיקר זהות המרצים וראשי המסלול הם מהותיים. אומנם אין ולא יהיה תחליף לעשייה, לניסיון מקצועי ולהצלחה מוכחת, אולם מוסדות לימוד כגון המרכז הבינתחומי, הטכניון, האוניברסיטה העברית או אוניברסיטת תל אביב לא רק מציידים את בוגריהם בכלים מעשיים להצלחה בקריירה אלא גם מעניקים ניחוח של יוקרה ומשפרים את סיכוייהם באופן משמעותי. אם מסלול הלימודים מאפשר התמחות עסקית ראויה לצד נטוורקינג איכותי ונושא פירות, אז בכלל טוב".
נועה דרור אף מדגישה את חשיבותו של הרציונל שעומד מאחורי ההחלטה לעשות את התואר. "כאשר מנהל צעיר או עובד ששואף לנהל חושב לגשת ללימודי MBA הוא חייב לענות לעצמו על השאלה 'מה עומד מאחורי זה', על איזה צורך או מוטיבציה זה עונה לו. הוא חייב להבין איפה הוא רואה את עצמו בעתיד הקרוב והרחוק בתוך ומחוץ לארגון, לאן הוא רוצה להתקדם, מה השאיפות שלו, אם בכלל הוא רוצה להתקדם אנכית ולא אופקית. היום הגישה הרווחת בעולם ההיי-טק לדוגמה היא לעבור בין התפקידים בצורה רוחבית ולא למהר לתפקידי הניהול. בנוסף, חשוב שישאל את עצמו לגבי המוסד - מה היתרון היחסי שלו. האם הוא מציע את השם הכי טוב, המרצים הכי טובים או תוכנית נטוורקינג מעולה. אלו הם נדבכים חשובים במיוחד - בהחלטה חשובה במיוחד".

פורסם במקור: אוונגרד - מגזין המרכז הבינתחומי הרצליה
הכתבה נכתבה בשיתוף המרכז הבינתחומי הרצליה.
תאריך:  28/07/2015   |   עודכן:  28/07/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
MBA - מי צריך את זה בכלל?
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
כדאי להמנע משתי טעויות
אהרון שחר  |  29/07/15 08:01
2
להוסיף שורה ברזומה
זה דרוש כדי  |  1/08/15 07:21
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יפעת גדות
"פה לא רחוק גר חבר שלי, רווק, והוא עכשיו בעבודה"    "אני בן בית אצלו, בואי, נפתח לנו איזה בקבוק יין ונדון בנושא 'שיתופי פעולה'"
אבי בליזובסקי
אתגרים טכנולוגיים רבים ליוו את אפולו 11, נחיתת האדם על הירח, ואפילו מערכות המחשוב של אז יכלו להם    כך תרם המחשוב לאחד הרגעים ההיסטוריים בתולדות האנושות
צוות זווית
קרלוס קואייר אוכל את הדשא, ולא רק על מגרש הכדורגל. הבלם הספרדי עבר לפני כשנה לתזונה טבעונית ואומר שמאז הוא מרגיש חזק, אנרגטי וחד יותר. עכשיו רק נשאר לו להפיץ את הבשורה לחברים בחדר ההלבשה ולמצוא לעצמו קבוצה לקראת העונה הבאה
קובי מיכאל
ההתמודדות הישראלית עם האתגרים האסטרטגיים הלא-גרעיניים, שהוחרפו כתוצאה מהחתימה על הסכם הגרעין עם אירן, אמורה להיות מושתתת על "ריפוי" היחסים המיוחדים שבין ישראל לארצות הברית
בלפור חקק
מחווה לט"ו באב ולרגל 125 שנים להולדתה    חלק ניכר משיריה של רחל המשוררת נעים סביב ציר אחד: האהבה, האהוב    הניגודיות ביחס לאהבה או לאהוב נשקפת גם בזמנים שבהם שרה המשוררת - בוקר וערב
רשימות נוספות
קיימות: נעים להכיר  /  אוקסנה סופלין
כוחה של שייכות מפלגתית חזקה  /  יוליה אלעד-שטרנגר
אל תוותרי על השאיפות שלך  /  אוקסנה סופלין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il