X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
השונית הרדודה חשופה יותר לפגעי האוקסיבנזון [צילום: AP/Dita Alangkara]
שומר על העור - פוגע באלמוגים
נפרדים סופית מהקיץ עם מחקר חדש, שקובע חד-משמעית שלאוקסיבנזון, מרכיב פעיל מרכזי בקרם ההגנה מפני קרינת השמש, יש השפעה הרסנית על שוניות אלמוגים ברחבי העולם
בעכברים ובחולדות שנחשפו לאוקסיבנזון חלה ירידה בפעילות המערכת החיסונית וירידה במשקל גוף. החומר גם נמצא רעיל למערכת הרבייה ברבים מבעלי החיים שנבדקו, וישנן עדויות (בתנאי מעבדה) להיותו מוטגני - חומר הגורם שינוי במידע הגנטי

   רשימות קודמות
  אם עץ נופל ביער - כמה הוא שווה?
  מחשב את קו החוף מחדש
  טרמפ וירטואלי
  מצב הצבי רע
  לא נעים לראות גן בוטני סגור

הכיתוב המופיע על קרם ההגנה מבטיח למשתמש "הגנה רחבה מקרינת השמש" והשימוש בו הפך לקונצנזוס בקרב חלקים נרחבים באוכלוסייה, ובעיקר אימהות ואבות שמכסים את עור ילדיהם במגוון תכשירים עם מקדם הגנה גבוה. ואכן, המרכיבים הפעילים בקרם השיזוף, בהם אוקסיבנזון (Benzophenone-3), מונעים ממרבית הקרינה המסוכנת שמגיעה מהשמש לחדור לעורנו. האוקסיבנזון, הנפוץ בקרם הגנה ובמגוון מוצרי קוסמטיקה נוספים, מספק הגנה נרחבת מפני טווח רחב של קרניים אולטרה סגולות (UV) וסופג את שני סוגי הקרינה המזיקים ביותר UVA ו-UVB. אך לצד הקמפיין המוצלח של מקדמי ההגנה, מתרבים המחקרים הטוענים שהחומרים המשמשים להגנה מפני קרני השמש גורמים נזקים לבעלי חיים, לאדם ולסביבה.
האוקסיבנזון הוגדר על-ידי הסוכנות להגנת הסביבה של ארה"ב כ"מזהם שקיים חשד להיותו מסוכן". מחקרים הראו שבקרב יונקים ודגים האוקסיבנזון מתנהג כמשבש הורמונלי (Endocrine disruptor). כלומר, רכיב חיצוני שיכול לשבש פעילות פיזיולוגית התלויה בהורמונים הקיימים בגוף באופן טבעי. בעכברים ובחולדות שנחשפו לאוקסיבנזון חלה ירידה בפעילות המערכת החיסונית וירידה במשקל גוף. החומר גם נמצא רעיל למערכת הרבייה ברבים מבעלי החיים שנבדקו, וישנן עדויות (בתנאי מעבדה) להיותו מוטגני - חומר הגורם שינוי במידע הגנטי. מחקרים הראו שהפגיעה שגורם האוקסיבנזון לדנ"א מתגברת במיוחד בשילוב עם חשיפה לשמש. אצל אימהות שנמרחו בקרם הגנה נמדדו ריכוזים של האוקיסבנזון בחלב האם, מה שעורר חשש שתינוקות יונקים נחשפים אליו.
למרות זאת, מינהל התרופות האמריקני מאשר את השימוש במרכיבים הפעילים של קרם השיזוף לילדים מעל גיל חצי שנה, ובארגון רופאי העור של ארצות הברית דבקים בהמלצתם להימרח בקרם הגנה לפני חשיפה לשמש וגורסים שצמצום הסכנה מנזקי השמש גובר על טענות לא מוכחות של רעילות לבני האדם. אלא שבעוד שהשפעתו של קרם ההגנה על האדם מוטלת בספק, הרי שהשפעתו הרעילה על אלמוגים בכלל ועל עוברי אלמוגים בפרט הוכחה במחקר בינלאומי נרחב, שלו שותפים חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת בן-גוריון.

אלמוגים סובלים יותר

האלמוגים שנמצאים בקרבת חופי רחצה ניצבים בשנים האחרונות בפני סכנה נוספת, שמקורה במתרחצים שבאים ליהנות בחוף הים ומקפידים לשמור על עורם מצריבת השמש המסוכנת. קרם ההגנה שנשפך בכמויות אדירות בחופי הרחצה הפופולריים נשטף בקלות למי הים וגורם נזק אדיר לשוניות

בשנים האחרונות מגיעות עדויות על פגיעה באוכלוסיית האלמוגים מאזורים רבים ברחבי העולם, כשהסיבות לכך הן רבות וכוללות פגיעה פיזית באלמוגים על-ידי אנשים וספינות, דיג לא מבוקר, זיהום של הסביבה הימית, פלישת מינים, שינוי אקלים ואירועי מזג אוויר חריגים.
לצד כל אלה, האלמוגים שנמצאים בקרבת חופי רחצה ניצבים בשנים האחרונות בפני סכנה נוספת, שמקורה במתרחצים שבאים ליהנות בחוף הים ומקפידים לשמור על עורם מצריבת השמש המסוכנת. קרם ההגנה שנשפך בכמויות אדירות בחופי הרחצה הפופולריים נשטף בקלות למי הים וגורם נזק אדיר לשוניות. סכנה נוספת לאוכלוסיית האלמוגים טמונה בשפכים שמגיעים לים כתוצאה של דליפות או של הזרמה מכוונת, ומכילים שאריות של מוצרי קוסמטיקה המכילים חומרים מסנני קרינה.
הערכות החוקרים מדברות על כך שבין 6,000 ל-14 אלף טונות של קרם הגנה מגיעים לשוניות האלמוגים מדי שנה. כמות זו משפיעה על קרוב ל-10 אחוזים מכלל שוניות האלמוגים בעולם, ועל קרוב ל-40 אחוזים מהאלמוגים הנמצאים קרוב לחופים. לדברי ד"ר עמרי ברונשטיין מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב, "אוקסיבנזון, המצוי כמעט בכל קרם הגנה, גורם נזק אדיר לשוניות אלמוגים, ובעיקר לפגיות האלמוגים". ברונשטיין, שחקר את השפעת החומר הפעיל במקדמי ההגנה על האלמוגים יחד עם עמיתים נוספים מאוניברסיטת בן-גוריון וממעבדות בארצות הברית, מדגיש שהפגיעה בעוברי אלמוגים חמורה במיוחד והיא מטילה בספק את יכולתן להשתקם של שוניות שנפגעו ממגוון רחב של גורמים.
האלמוגים מתרבים בשני אופנים עיקריים: רבייה א-מינית ורבייה מינית. התרבות א-מינית יכולה להתקיים על-ידי שבירת חלק ממושבת האם, שממנו תתפתח מושבה חדשה הזהה לה גנטית. ברבייה המינית משתחררים זרע וביציות, ומהפרייתן נוצרות פגיות - שם כולל לעוברים של האלמוגים. "הפגיות מסוגלות לשחות ולהיסחף למרחקים ניכרים, ומכאן חשיבותן הרבה להפצה ולהישרדות של שוניות האלמוגים", מסביר ד"ר ברונשטיין. בפגיות גם מתבצע שלב הגדילה הראשוני של עוברי האלמוגים, מה שמדגיש את תפקידן הקריטי בשיקום.
תוצאות המחקר מראות שעוברי אלמוגים שנפגעו על-ידי אוקסיבנזון אינם מסוגלים עוד להתיישב בשוניות ולשמור על רצף החיות שלהן, ולעובדה זו יש גם משמעות כלכלית - שוניות רבות שנמצאות בקרבת חופי רחצה אינן בנות שיקום: "כספים רבים מושקעים היום בשיקום שוניות אלמוגים, אך לאור ממצאי המחקר ייתכן בהחלט שמדובר בבזבוז כספי ציבור", מסביר ד"ר ברונשטיין. המסקנה שלו, שמקבלת חיזוק במחקר, היא שנכון יותר יהיה להשקיע בשלב זה את מרבית המשאבים בצמצום הנזקים שמקורם בקרם השיזוף ובמוצרי הקוסמטיקה שממשיכים להצטבר בקרבת חופי הרחצה בקצב מבהיל.

הצרכן הוא הפתרון

השלב הראשון של המחקר בוצע במעבדות המרכז האוניברסיטאי למדעי הים באילת, ששם נבחנה ההשפעה של חשיפת פגיות אלמוגים לאוקסיבנזון. הממצאים המדאיגים הראו שכבר בריכוז מזערי של החומר מתרחשת פגיעה במידע הגנטי (דנ"א) שגורמת לעיוותים מבניים קשים. לצידם חלות הפרעות הורמונליות שמשבשות את מנגנוני בניית השלד, וגורמות לאלמוגים הצעירים להיקבר בשלד שהם עצמם מייצרים. המחקר מצא עוד שבעת חשיפה לשמש, רעילות האוקסיבנזון גדלה משמעותית.
מה שמדאיג עוד יותר הוא שבניטור שנעשה בחופי רחצה הומי אדם נמדדו ריכוזים גבוהים בהרבה מאלה שהוגדרו בבדיקות המעבדה כרעילים לאלמוגים. בחופי הוואי ואיי הבתולה, ריכוזי האוקסיבנזון שנמצאו היו גבוהים פי 23-13 מסף הרעילות.
ברונשטיין מציין שלתוצאות המחקר ולתודעה הציבורית שהוא יעורר יכולה להיות השפעה חיובית על המצב, וכדוגמה הוא מציין חוסם קרינה אחר העונה לשם בנזופנון 2: "השימוש בו נאסר בכמה מקומות בעולם בעקבות ממצאי המחקר שלנו". רשות הפארקים הלאומית של ארצות הברית יצאה בקמפיין המעודד אנשים להשתמש בחומרי הגנה שאינם מכילים את הכימיקלים המזיקים, וקוראת למטיילים להשתמש באמצעים פסיביים כמו כובעים רחבי שוליים ושרוולים ארוכים.
הארגון "ים בטוח" (MarineSafe), שמוביל את הקמפיין להפחתת הכימיקלים שמזהמים את הסביבה הימית, מפרסם רשימה של מוצרים המכילים אוקסיבנזון. עיון בטבלה מלמד על אלפי פריטים כאלה, החל בקרם שיזוף, דרך שפתון (lip-gloss) וכלה בג'ל לשיער. "המחקר שולח מסר ברור לחברות הקוסמטיקה - עליהן לפעול מיידית לשיפור מוצריהן", מסכם ברונשטיין. "מעבר לפגיעה הקשה בסביבה, מומלץ לחשוב פעמיים לפני שנמרח על גופנו חומר רעיל הגורם מוטציות קטלניות ונזקים חמורים לדנ"א ולמערכת ההורמונלית".

צפו: עולמן המופלא של שוניות האלמוגים

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  15/11/2015   |   עודכן:  15/11/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צילה שיר-אל
הכוכב סטורן המוכר בשמו המורה הגדול נכנס השנה אל מזל קשת ויבקר אצלם במשך השנתיים וחצי הקרובים    תפקידו ללמד לקחת אחריות על החיים ממקום אחר
עפר דרורי
ג'וג'ו מויס, ידיעות ספרים, 2014, 407 עמודים    אם חד הורית הנאבקת לשרוד ואיש היי-טק עם יוזמה ברוכה
יואב יצחק
ביום שני יקיים בית המשפט העליון (השופטים: עמית, זילברטל, מזוז) דיון בערעורו של הרב פינטו    הערעור כולל טענה כבדת משקל: חומרי החקירה נמנעו מהרב פינטו, בניגוד לחוק ובניגוד לצו שיפוטי של השופט מודריק, דבר שגרם לשלילת זכויותיו הבסיסיות של פינטו למשפט הוגן    השופטים יצטרכו להכריע: מי פשע ומי שיקר, ומי האחראי להסתרת חומרי החקירה - הפרקליטות? עו"ד רוזובסקי? או ששניהם שיתפו פעולה, כפי שזה אכן נראה
ארי בוסל
עבור הקהל הזה, מדינת ישראל היא זו שהעזה להרים ראש ולהכריז, קבל עולם, "אנחנו פה"    היה זה בשנת 1948. בשישה ימים בשנת 1967, למרות שכל צבאות ערב היו נחושים ל"זרוק את היהודים לים", יצאנו כשידינו על העליונה, וישראל נחרטה בזכרון הקולקטיבי של היהודים כגיבור מהסרטים, סופר-מן, והם היו - ונשארו - כה גאים ביהדותם ובעצם קיומם
אלעזר לוין
נשיא סוכני הביטוח חושף את המאבק מאחורי הקלעים שניהל עם בכירי הלשכה נגד הפגיעה בהכנסותיהם    בוטלה תוכנית לפנסיה דיגיטלית    סוכנים לא יישלחו לכלא    פשרה (אולי) בנושא העמלות    מאוכזב מחברות הביטוח
רשימות נוספות
האפליקציות יגלו לכם: יש חיה כזאת?  /  תמר שטרצר
אם עץ נופל ביער - כמה הוא שווה?  /  מאיה פלח
מחשב את קו החוף מחדש  /  מאיה פלח
טרמפ וירטואלי  /  אסף בן נריה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il