X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בעלי חנות צילום שראה את לקוחותיו עוברים לחנות מתחרה, מצא פתרון יצירתי: עובד שלו חיכה בכניסה לסניף משרד הפנים ו"תפס" שם את הלקוחות. בית המשפט קבע שמדובר במהלך לגיטימי
▪  ▪  ▪
[צילום: פלאש 90]

אין הרבה מיקומים טובים יותר לחנות צילום משכנות של כמה מטרים ממשרד הפנים. שם, בדיוק במקום שבו כולנו צריכים את התמונות לדרכון או לתעודת הזהות, חנות צילום יכולה להפיק רווחים נאים. בפסק דין מעניין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי מרכז (ת"א 24480-10-14) נדונה תחרות עסקית בין שתי חנויות צילום.
הסיפור מתחיל בשתי חנויות צילום שממוקמות לצד סניף של משרד הפנים במרכז הארץ. מדובר בשני חברים לשעבר שעבדו בחנות אחת, ודרכיהם נפרדו כשאחד פותח חנות נוספת. החנות החדשה נפתחה באותו הבניין אך בקרבה גדולה יותר למשרד הפנים. בעל החנות המקורית נאלץ לראות לקוחות רבים, שמיד עם יציאתם ממשרד הפנים מחפשים חנות צילום וצועדים בטבעיות לעסקו של חברו.
"מה אוכל לעשות?", חשב לעצמו בעל החנות המקורית ולפתע צץ במוחו רעיון. "אשלח עובד חרוץ שיעמוד בכניסה למשרד הפנים ויציע לנכנסים והיוצאים את שירותי הצילום שלי". חשב ועשה. העובד של החנות המקורית מילא מלאכתו בצורה טובה והיוצרות התהפכו. כעת היה זה בעל החנות החדשה שרואה איך קהל לקוחותיו הולך ומצטמצם. בתגובה הוא החליט להגיש תביעה כנגד מתחרהו. על סמך מה? ובכן, על סמך מספר עילות כמו התערבות לא הוגנת, עשיית עושר ולא במשפט, והפרת חובה חקוקה של חוק יסוד חופש העיסוק וחוק עזר עירוני. בקיצור, טענות מן היקב ומן הגורן.
לא חסם פיסית
הטענה הראשונה של התובע הייתה שיש למנוע מהעובד של מתחרהו לעמוד בכניסה למשרד הפנים מחמת התערבות לא הוגנת. מקורה של הטענה הוא בסעיף 3 לחוק עוולות מסחריות. על-פי סעיף זה, התערבות לא הוגנת היא מצב שבו עוסק מכביד באופן לא הוגן על גישה של לקוחות לעסק של אחר. בית המשפט דחה את הטענה משני טעמים. ראשית, העובד של החנות המקורית לא חסם פיסית את הגישה לחנות התובע. שנית, מעשיו היו לשם הגנה על אינטרס עסקי לגיטימי של שיווק החנות המקורית והוא לא פעל תוך יצירת מצג שווא, הטעיה או דרכים לא ראויות.
הטענה השנייה הייתה עשיית עושר ולא במשפט. בעניין זה טען התובע, שבעל החנות המקורית "מתעשר על חשבונו" באמצעות ניתוב לקוחות פוטנציאליים ממשרד הפנים לעסקו. התובע טען, כי מדובר בהתנהגות לא הוגנת, שכן הוא שוכר חנות בדמי שכירות גבוהים לאור "מיקום אסטרטגי" בצמוד למשרד הפנים. בית המשפט דחה גם את הטענות הללו.
בפסק הדין נקבע, כי התובע לא הוכיח שניטלו ממנו לקוחות תוך התנהגות פסולה או התנהגות שלא כדין. בית המשפט הוסיף, כי בעל החנות המקורית לא הפר את כללי התחרות הנהוגים בשוק. לא הוכח כי הנתבע עשה שימוש במשאבים שהתובע השקיע לקידום חנותו או הטעה לקוחות שהיו מיועדים ספציפית להגיע למתחרהו. "אין לאיש זכות על לקוחותיו או על חלקו בשוק והוא יכול לאבדם למתחרים", נכתב בפסק הדין. "הדבר נובע מהגישה שדוגלת בתחרות חופשית הפועלת לטובת המשק והצרכנים".
זה לא "רוכל"
הטענה האחרונה של התובע הייתה שהנתבע הפר חובה חקוקה לפי העוולה הידועה מסעיף 63 לפקודת הנזיקין. מבחינה ספציפית נטען, כי בעל החנות המקורית הפר חובות שמוטלות עליו מכוח מספר חוקים - חוק עוולות מסחריות, חוק יסוד: חופש העיסוק, חוק עשיית עושר ולא במשפט ואפילו חוק עזר עירוני. גם כאן התובע נותר רק עם טענות מנוסחות היטב.
לגבי חוק העזר העירוני, התובע טען, כי העובד של החנות המקורית שהוצג כ"איש שיווק" בכניסה למשרד הפנים הוא למעשה "רוכל". "לפי חוקי העזר העירוניים אסור לרוכל לעסוק ברחוב או במקום ציבורי", טען התובע. בית המשפט הגיב על כך בביטול. בפסק הדין נקבע, כי לפי הגדרת המונח "רוכל" בחוק לרישוי עסקים אין לקבל את הטענה שהעובד הוא רוכל. במקביל נדחתה טענה של פגיעה בתובע מכוח חוק יסוד: חופש העיסוק.
שוק תחרותי הוא אתגר לבעלי עסקים עצמאיים. כמו ששתי חנויות צילום נאבקות זו עם זו על כל לקוח (תוך מציאת פתרונות "יצירתיים" לשיווק), כך תאגידי ענק מתמודדים זה מול זה. מפסק הדין ניתן ללמוד שני דברים. מצד אחד: תחרות עסקית היא לא מושג אמורפי, וייתכן שבמקרה אחר (או סיטואציה אחרת) בית המשפט היה מקבל את טענותיו של התובע. מצד שני: הלכה פסוקה היא שתחרות עסקית היא הכרחית לשוק חופשי, ולא בנקל יוטלו על בעלי עסקים מגבלות גם כשהדברים נראים "לא הוגנים" לאחד הצדדים.

הכותב הוא משנה לראש לשכת עורכי הדין וחבר הוועדה המייעצת למינוי שופטים.
תאריך:  24/05/2016   |   עודכן:  24/05/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נורית קורן
אני לא מבקשת אפליה מתקנת, אני מבקשת שיקול ענייני, מקצועי ואמיתי ולא מינויים לפי שיוך עדתי
אפרים הלפרין
אפשר לומר על נתנייהו הרבה דברים אך דבר אחד לפחות אין לקחת ממנו, הוא פולטיקאי ממולח, היפוכו הגמור של בוגי יעלון
יצחק מאיר
מה ענה לו באולפן בשידור חי לרוני דניאל חברו אמנון אברמוביץ, איש מקצוע מאין כמוהו אף הוא, ותיק ומנוסה ונבון דבר, שלא יכול היה להסתיר את השתאותו? משהו מעין, 'הכל עובר חביבי
יאיר דקל
"בתור משתמש גוגל זכית ובקובץ המצורף יש מכתב אליך אישית", אמר במכתב חתום על-ידי איילין נותון, מנהלת התפעול של גוגל אנגליה
אפרים הלפרין
בניגוד למנהיגי אירופה הצבועים ולמנהיג אמריקני תמוה ומוזר, לנשיא מצרים יש קבלות, הוא כבר חיסל כמה חמאסניקים, עלינו לתת לו צ'אנס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il