X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הבחירות לנשיאות טורקיה צמודות מהצפוי משום שבפעם הראשונה מאז עלה לשלטון, ארדואן נתקל בשילוב של מצב כלכלי מתדרדר לצד מועמדותם של מספר יריבים שהמוביל בהם הוא מוהארם אינצ׳ה, מועמד מפלגת העם הרפובליקאית (CHP) לנשיאות
▪  ▪  ▪
נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן [צילום: יאסין בולבול]

ביום ראשון הקרוב ילכו אזרחי טורקיה להצביע בקלפי בבחירות גורליות, יהיו שיאמרו שהן הכי חשובות לעתידה של טורקיה כמעצמה אזורית וכמדינה יציבה ומתפתחת מזה 20 שנה. הבחירות לנשיאות טורקיה צמודות מהצפוי משום שבפעם הראשונה מאז עלה לשלטון, ארדואן נתקל בשילוב של מצב כלכלי מתדרדר לצד מועמדותם של מספר יריבים שהמוביל בהם הוא מוהארם אינצ׳ה, מועמד מפלגת העם הרפובליקאית (CHP) לנשיאות.
עד לפני כמה ימים התחזיות הראו על ניצחון בהפרש קטן של ארדואן כבר בסיבוב הראשון, אך בימים האחרונים חלה תפנית וניכרת נדידת קולות מצד מחנהו של ארדואן, מעיון בסקרים האחרונים עולה כי תומכי מפלגות הקואליציה שלו לא מצביעים בדפוסים המוכרים מהבחירות הקודמות. לטענת כולם "ארדואן צריך קואליציה, ותמיד יצטרך" והקרב עדיין פתוח בין הצדדים. אם הוא לא יקבל רוב ביום ראשון, הבחירות יעברו לסיבוב שני בעוד שבועיים ואז המשוואה תיפתח לרווחה - והפעם הכל יכול לקרות! הכל פתוח!.
התאריך המקורי לקיום הבחירות היה נובמבר 2019, אך ארדואן אמר בנאום טלוויזיוני שדרוש שינוי דחוף. "תחלואי השיטה הישנה מאתגרות אותנו בכל צעד". הוא ציין את המלחמה בסוריה ואת הכלכלה כאתגרים שהשינוי יסייע להתמודד עמם. הוא קיבל את ההחלטה בתיאום עם מנהיג המפלגה הלאומנית התומכת בו (MHP), דבלט בצ'לי, הצפויה לרוץ כגוש אחד עם מפלגת "חוק וצדק" (AKP) השלטת. כדי להיבחר שוב, ארדואן יצטרך להשיג 51% מהקולות.
הסקרים האחרונים מבליטים את הנושאים החשובים ביותר עבור העם הטורקי בבחירות גורליות אלו: כשליש מהם - 35% - אמרו שהכלכלה היא הנושא החשוב ביותר, כ-20% אמרו שהביטחון והמאבק בטרור הוא התחום החשוב ביותר בבחירות. וכ-15% מהנשאלים ציינו את האבטלה דווקא כתחום הקריטי ביותר מבחינתם. בצל משבר הלירה הטורקית שחווה המדינה בחצי השנה האחרונה ונוכח חשיבות הנושא הכלכלי לציבור ייתכן מאוד כי ארדואן לא ינצח בסיבוב הראשון וייגרר לסיבוב השני מול מוהרם אינצ'ה, מנהיג החילונים ושותפיו, ובמקרה כזה ייתכן מאוד כי מפלגת "הצדק והפיתוח" של הנשיא ומפלגת הקואליציה התומכת בו ייאבדו מכוחן בפרלמנט ואולי יאבדו גם את השלטון.
על-פי אותם סקרים מוהרם אינצ'ה, הנחשב למנהיג המחנה החילוני זוכה לכ-30% מהקולות. אחריו צועדת שרת הפנים לשעבר ויריבתו המושבעת של ארדואן מרל אקשנר עם כ-15% מהקולות. אחריה נמצא סלחאטין דמירטש כ-10% מועמד המפלגה הכורדית HDP, הנמצא עדיין במעצר מזה שנה.
השאלה הגדולה היא האם תומכי האפוזיציה יתאחדו הפעם במידה ויתקיים סיבוב שני לצד המועמד שיעלה מול ארדואן ויצליחו לחולל את המהפך? זה עדיין מוקדם לומר אך בכל מקרה גם אם ארדואן ינצח הן בבחירות לנשיאות והן ברוב בפרלמנט, אי-הודאות הפוליטית והכלכלית של טורקיה צפויה להמשך עוד זמן רב עד שהיציבות תגיע לטורקיה. הבחירות הללו נערכות בצל "מצב החרום" אותו אישר הפרלמנט בפעם השביעית! מאז הוכרז לאחר ניסיון ההפיכה ביולי 2016.
לאחרונה קרא האו"ם לסיום מצב החרום בטורקיה, והאשים את ממשלת אנקרה במעצרים המוניים, בפיטורים שרירותיים ובהפרות זכויות אדם אחרות. כ-160 אלף איש נעצרו ומספר דומה של עובדי ציבור הודחו מתפקידיהם מאז ניסיון ההפיכה מול ארדואן לפני כשנתיים. בנוסף לכך, כלי תקשורת המזוהים עם האופוזיציה נסגרו ועשרות עיתונאים נעצרו.
הצלחתו של ארדואן לשנות את החוקה ולהקים משטר חדש הבנוי על-פי מידתו אינה מפתיעה. במשאל העם שהתקיים לפני כמה חודשים ניצחו תומכי הרפורמה של ארדואן ביתרון קטן, ובכך נקבע כי יבוטלו סמכויותיו של ראש הממשלה ושל הקבינט, וכי הנשיא יהפוך לרשות המבצעת כולה, כך שיוכל לפסוק בענייני המדינה המהותיים. בנוסף, בכל חמש שנים צפויות בחירות חדשות, הן לנשיאות והן לפרלמנט. הפרלמנט יאבד את זכותו להפנות שאילתות ישירות לנשיא. עוד עוגן בחוקה כי לרשות השופטת, כולל בית המשפט העליון, כמעט ולא יתאפשר לערער על סמכויותיו של ארדואן.
לדעת רבים קבלת שינויי החוקה, על 18 סעיפיה, הופכת את ארדואן לסולטן ששלטונו כמעט בלתי ניתן לערעור. מדובר באיש פוליטי מנוסה מאוד, בעל אמביציות חסרת גבולות אשר ידע לנצל את מפלגתו ומדינתו לצורך שאיפותיו האישיות ובחירתו מחדש, הן בזירה הפנימית והן בקידום מעמדה הבינלאומי של ארצו.
טורקיה תחת ארדואן הגיעה למספר הישגים לא מבוטל הן ברמה הפנימית והן ברמה הבינלאומית, לצד אירן היא מעורבת מאוד ומשפיעה על הנעשה באזור ולמעשה החליפה שתי מעצמות ערביות שנחלשו מצרים וסוריה, לאחרונה טורקיה התקבלה כחברה ב"פורום אסטנה", יחד עם רוסיה ואירן, פורום המתיימר לקבוע את עתידה של סוריה, אך במקביל מצאה את עצמה בסדרת סכסוכים עם רוב שכנותיה לאחר שהגיעה לעימות עם ישראל, מצרים, סוריה, סעודיה, עירק לצד החמרת יחסיה עם קפריסין, ויוון ומשבר קשה מאוד שחוותה מול פוטין ורוסיה לאחר שהופל מטוס הקרב הרוסי שחדר למרחב האווירי שלה למספר שניות ומאז מנסה ארדואן בכל מחיר לחזק את הקשר מול רוסיה ולרכוש מערכות צבאיות ממנה. על פניו נראה כי קטר היא בעלת הברית היחידה שלה באזור עקב אינטרס משותף בתמיכתן בתנועת האחים המוסלמים.
ארה"ב מחפשת מוצא למצב הבעייתי שהציב ארדואן באזור בהתחברותו לרוסיה ולאירן ובהתקפתו על הכורדים בני בריתה, אך נראה כי טרם גיבשה אסטרטגיה מתאימה. למרות שטראמפ הודיע שארה"ב תוציא את חייליה מצפון סוריה, נראה שמעורבות אירן וטורקיה בסוריה ובאזור ההולכת וגדלה מחייבת את ארה"ב להישאר באזור לבקשת מספר לא מבוטל של בני חסותה כדי לפקוח עין ולהיות זמינה לכל שינוי ואיום שיבוא.
ביחסי הפנים, ארדואן שולט במדינה באמצעות מפלגת הצדק והפיתוח האיסלאמית AKP שהקים יחד עם עבדאללה גול אשר זוכה בכל מערכות הבחירות מאז 2002, מה שאפשר לה לאגור עוצמה אדירה שהובילה לשינויי החוקה אותם ביקש לקבל מזה שנים ולשנות את טורקיה כמעט מקצה לקצה. יהיו שיאמרו כי מדיניותו של ארדואן באזור הייתה אמורה להביא ל"אפס בעיות עם שכנים" על בסיס משנתו של אחמט דאווטאולו, הוגה המדיניות הטורקית החדשה ששימש כשר החוץ שלו והוחלף, אך בפועל היא נחלה כישלון בינלאומי צורב.
המצב הכלכלי הטוב שהשיג בעשור הראשון לכהונתו סופג חבטות בשנתיים האחרונות. אומנם הכלכלה הטורקית נמצאת במקום ה-17 בין הכלכלות המובילות בעולם, עם צמיחה של 7.4% ב-2017, כפליים מהשנה הקודמת והכי גבוהה בקבוצת ג'י-20 של הכלכלות הגדולות. אך טורקיה סובלת לאחרונה מאינפלציה של יותר מ-10%, והגירעון בחשבון השוטף גדל ביותר מ-60% בפברואר האחרון לעומת שנה קודם לכן, הלירה הטורקית נפלה בכ-25% מספטמבר 2017, והגיעה לשפל של - 4.75 לירה לדולר. אחת הסיבות לנפילת הלירה היא הקונפליקט המתמשך בין נשיא טורקיה לבין הבנק המרכזי. נפילתה של הלירה החלה כבר בקיץ 2016, עם ניסיון הפיכה הכושל נגד ארדואן. למרות זאת, ארדואן ממשיך לטעון כי נפילת המטבע הטורקי היא קונספירציה בינלאומית ומתקפה של אויביה של טורקיה נגדה וכמובן היהודים משחקים כאן תפקיד חשוב בהאשמות שווא הללו. באופוזיציה מדברים כבר על "ההפתעה הצפויה" בבחירות, שבהן הלירה עשויה לשחק תפקיד חשוב מאוד בניצחון שלהם על ארדואן. איש עדיין לא מעז לנבא שארדואן יובס בבחירות, אבל תוצאת ניצחון או הפסד הם שיקבעו אם טורקיה התחילה להבין שהנס הכלכלי שמינף את ארדואן במשך 15 שנה מתפוגג והולך או עומד במקום לתקופת ביניים לפני צמיחה מחודשת.
בשונה מבחירות קודמות, שבמרכזן עמדו סוגיות מדיניות-ביטחוניות, מערכת הבחירות הנוכחית מתקיימת על-רקע משבר כלכלי מאיים על יציבותה של טורקיה המשלב אינפלציה (כ-12%) ושיעורי אבטלה גבוהים (10% ) יחד עם לירה נחלשת באופן דרסטי. ארדואן אומנם נחשב למועמד הדומיננטי, אך סקרים עדכניים הצביעו על מאבק צמוד מאוד. נכון לרגע זה, תסריט אפשרי בהחלט שהנשיא הטורקי לא יצליח לגייס תמיכה של יותר מ-50%, מה שיוביל לסיבוב שני. ושם הוא צפוי לפגוש שני יריבים עיקריים: הבכיר שבהם, מוהרם אינצ'ה (54), מועמד השמאל-מרכז החילוני מורה לפיזיקה בעברו ממפלגת העם הרפובליקנית (CHP) הזוכה לתמיכה של כ-30% . ושרת הפנים לשעבר, מראל אקשנר (62), שעומדת בראש מפלגת IYi (מפלגת הטוב). היא מצדה התחייבה כי אם תזכה בבחירות, תבטל את מצב החרום שהופעל מאז ניסיון ההפיכה. ההתפתחויות שלעיל מעוררות ביקורת על ארדואן וממשלתו. אלה גם הבחירות הראשונות מאז ניסיון ההפיכה הכושל נגד ארדואן. למזלו, לצד מנהיג אופוזיציה חדש יחסית המנסה לאחד כוחות רבים המפוצלים מזה שנים, קשה יהיה לאתגר את שלטונו. ללא ספק! למצב הכלכלי ובעיקר ללירה הטורקית יש חשיבות מכרעת בבחירות הללו. נציגי המשקיעים חוששים מהבטחתו, שלפיה אם ייבחר - יפקח על המהלכים הכלכליים מקרוב מאוד, נמתין לתוצאות.
ד"ר איתן לסרי מנכ"ל אתגר, שימש כיועץ בכיר בממשלות ישראל, יזם עסקי הפועל בין השאר בטורקיה.

תאריך:  23/06/2018   |   עודכן:  23/06/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טורקיה לקראת הכרעה היסטורית על עתידה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משבר ישראל-טורקיה
עומר כרמון
מיליוני הפליטים הסורים שהציפו את אירופה גורמים לרעידת אדמה ביבשת ▪ ארדואן עשוי להפסיד מחר בבחירות למועמד אנטי-ישראלי קיצוני ממנו ▪ קנצלרית גרמניה מנסה להציל את ממשלתה. הגיעה לביקור בלבנון ובירדן והבטיחה לסייע בקליטת הפליטים הסורים בשטחם
עומר כרמון
"הם שינו את שיטת ההצבעה כדי להבטיח שישראל תנצח. הם תכננו הכל כדי שזה יהיה בירושלים. הזמרת הישראלית לא הייתה טובה. הישראלים לא יודעים לשיר. הם יודעים רק להרוג"
עומר כרמון
"אין הבדל בין הזוועות שבוצעו נגד העם היהודי באירופה לפני 75 שנה, לברוטליות שמופנית נגד האחים שלנו בעזה"    "ישראל מנהיגה מדיניות של שוד, ברוטליות וטרור"
עידן יוסף
אחרי שראש הממשלה אמר כי ישראל לא תקבל הטפות מוסר ממי שמפציץ אזרחים ללא הבחנה, משיב לו נשיא טורקיה: הנשק הגרעיני שלכם לא יעבוד בעת הצורך
יוני בן-מנחם
שלטונותיה מאפשרים לזרוע הצבאית של חמאס לפעול ממשרד באיסטנבול שעוסק בהכוונת פיגועים ובהעברות כספים לפעילי הארגון בשטחי הגדה. את המשרד מפעיל צאלח אלעארורי סגן יו"ר הלשכה המדינית של חמאס שמסתייע בכמה פעילי חמאס ששוחררו ב"עסקת שליט"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il